GYED szüneteltetése


Laca42 # 2003.12.04. 07:54

Az alábbi esethez kérem tanácsotokat. Feleségem GYED-en volt otthon a 2. gyerekünkkel. Kb. 1 hónapja felhívta a volt fönöke, hogy mivel a helyére felvett ember kilépett, ezért menjen vissza január 1-töl 4 órában dolgozni. Mivel a párom tartósan részmunkaidöben szeretne dolgozni, ezért kapva kapott az alkalmon. Elkészült a szerzödés-módosítás (új besorolás és bér), majd a párom papíron újra munkába állt. Valójában a dátumokat úgy számolták ki, hogy december 31-ig szabadságon van.

A GYED-et tehát megszakította és most GYES mellett dolgozik (úgy tudjuk GYES mellett lehet max. napi 4 órában dolgozni). De most jön a bonyodalom. A fönök fönöke (aki a munkáltatói jogok gyakorlója) hirtelen kitalálta, hogy neki nem jó a 4 óra, hanem 8 órás munkaeröre van szüksége. Ezt persze a párom nem vállalja. Fennáll a veszélye, hogy emiatt a nagyfönök valamilyen indokkal felmond. Mi pedig nem szeretnénk két szék közül a pad alá esni, t.i. se GYED, se munkaviszony. Mit tanácsoltok?

Tudtunkkal a megszakított GYED bármikor folytatható, kérdés, hogy adott esetben a felmondási idö alatt is folytatható-e? Mivel párom csak napi 4 órában fog dolgozni, ezért tudtunkkal most GYES-en van, és amellett végez munkát. GYES alatt pedig nem modhat fel a munkáltató, legfeljebb nem tart igényt a 4 órás munkájára. Milyen jogszabályok vonatkoznak erre és mi a helyzet jogi szempontból?