Az alábbiban kérnék segítséget:
3 műszakos munkarendben dolgozom egy termeléssel foglalkozó üzemben. A cég vezetése 6 havi munkaidőkeretet alkalmaz.
Kollektív szerződés az elméletileg van, de még sosem láttam belőle egy példányt sem.
Tehát a 3 műszakos munkarend az heti 40 órát jelent, ha jól tudom.
Viszont a munkáltató kitalálta azt, hogy a heti 40 óra helyett heti 48 órát dolgoztat minket már másfél hónapja egyhuzamban, kétnapos hétvége nélkül. Azzal indokolja, hogy munkanap áthelyezésre van szükség.
Az egészben az sántít, hogy hivatalosan nem kifizetett túlóraként van elszámolva, gyakorlatban pedig a + munkanapért +8 óra "csúszót" adnak, amit majd valamikor kivehetek.
Ráadásul azt mondják, hogy a 6. napon való munkavégzés kötelező jellegű. Holott hivatalosan túlóraként van feltüntetve, ami tudtommal nem kötelező.
Ráadásul úgy van elosztva a hétvége, hogy van aki állandóan szombaton megy dolgozni, és van aki állandó vasárnapos.
A vasárnaposnak annyiban jobb, hogy a +8 óra mellé még kap 50% vasárnapi pótlékot.
Arra lennék kíváncsi, hogy ha én nem megyek be dolgozni szombatonként, akkor azért kirúghatnak-e?
Vagy bármilyen más retorzióra számíthatok-e?
Vagy akár mindenki otthon maradhatna és nem csinálhatnának semmit?
A választ előre is köszönöm!