szabadságok

the big cat # 2004.02.10. 11:25

Az igazolást jogosan kéri.

De ha nincs munakhelye, akkor erről elég ha a feleséged ad egy nyilatkozatot, vagy ha a muankügyi központban be van jelentkezve akkro az ő nyilatkozatuk is jó.

kavarc # 2004.02.10. 09:09

SZia bigcat!
Kicsit bonyolodott a dolog:
a munkaltatom azt mondta, ha a felesegem munkaltatoja leigazolja, hogy ott nem veszi igenybe a kedvezmenyt, akkor megkapon a 2 napot. A felesegemnek hatarozott idejü szerzödese volt, ami idöközben lejart es termeszetesen nem hosszabitottak meg. Tehat most munkanelküli es ugy kapj a GYED-et. Na ilyenkor mi a helyzet? Ki tudja leigazolni, hogy a felesegem nem veszi igenybe a kedvezmenyt, ill. miert csak munkaltatoi igazolast fogad el az en munkaltatom? Mi tehetek?
elöre is kösz a valaszt

kavarc # 2004.02.10. 09:07

SZia bigcat!
a munkaltatom azt mondta, ha a felesegem munkaltatoja leigazolja, hogy ott nem veszi igenybe a kedvezmenyt, akkor megkapon a 2 napot. A felesegemnek hatarozott idejü szerzödese volt, ami idöközben lejart es termeszetesen nem hosszabitottak meg. Tehat most munkanelküli es ugy kapj a GYED-et. Na ilyenkor mi a helyzet? Ki tudja leigazolni, hogy a felesegem nem veszi igenybe a kedvezmenyt, ill. miert csak munkaltatoi igazolast fogad el az en munkaltatom? Mi tehetek?
elöre is kösz a valaszt

kavarc # 2004.02.10. 08:59

SZia bigcat!
elöre is kösz a valaszt

the big cat # 2004.02.07. 06:13

Ennek nincs köze ahhoz, hogy a feleséged miylen státsuzban van. Lejjeb olvasható a vonatkozó jogszabályhely. Ebből világos.

kavarc # 2004.02.06. 04:07

Hello!
helyzetem hasonló, mint tellvili kollegának:
feleségem tavaly szült, jelenleg GYED-en van. Erre az évre szerettem volna igényelni a 2 nap pótszabadságok a gyermek után, de a munkáltató lerázott? mondván, ha az anya otthon van, akkor nekem nem jár a pótszabadság. Sajnos elbizonytalanodtam a témában, mivel annyi találtam csak a neten ezzel kapcsolatban, hogy csak akkor vehetem igénybe, ha az anya GYES-en vagy GYET-en van. Mindenhol ezt írják. Mivel a feleségem GYED-en van ezért nem vagyok jogosult a pótszabira?! Légyszi segítsetek!
köszi!

the big cat # 2004.01.07. 13:43

Az eredményt azért majd írd ide.

tellvilmos # 2004.01.07. 13:40

Kedves "nagymacs"
Köszönöm a választ. Konkrét indokot még nem kaptam. Holnap lesz ezügyben egyeztetés és nem szerettem volna üres kézzel érkezni...

the big cat # 2004.01.07. 10:22

A szabadság jár, a munkáltató a közös nyilatkozatotokat nem mérlegelheti, hanem egyszerűen ki kell adnia aszabadságot.

Mégis mire hivatkozik, miért nem jár?

A jogszabály így hangzik: (2) A szülők döntése alapján gyermeke nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt évenként a tizenhat évesnél fiatalabb

1. egy gyermeke után kettő,
  2. két gyermeke után négy,
  3. kettőnél több gyermeke után összesen hét

munkanap pótszabadság illeti meg. A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

A munkáltatónak nem kérdőjelezheti meg a szülők mérlegelési jogkörébe utalt azon kérdést, ki vállal nagyobb részt a gyermekekk neveléséből. Pl. a GYEDEN lévő anya vagy az apa, aki megkeresi a gyermek felnevelésére valót. A gyermek nevelése nem csak a gyermek fizikai ellátását jelenti, és egyébként is, ez a döntés a szülők diszkrét jogköre, a munkáltató kutya köteles a nyilatkozatot elfogadni. ha nem teszi bírósághoz fordulhatsz, és nyersz is.

tellvilmos # 2004.01.07. 08:40

Hali!
Új terület a kérdésem:
2003 évre nyilatkoztunk arról nejemmel, hogy 1 éves gyermekünk után az apa azaz Én veszem igénybe a törvényes évi 2 napos pótszabadságot. Ki is vettem, de a munkáltató most jön azzal, hogy nem járt volna. 2002.10.15-n született a gyerkőc. Nejem GYED-en volt múlt évben.
Mi az igazság?

Előre is köszönöm a választ !

the big cat # 2004.01.06. 15:36

A gyermek 14 éves koráig 14 évet lehet igénybe venni, de csak ha GYES-t kapsz arra az időre. (Õszintén szólva érdekes ez a rendelkezés, mert GYES max. 10 éves korig jár, tehát a 14 éves korig biztosan nem lehet igénybe venni.) Ezt folyamatosan kell igénybe venni, a munkaviszony szünetel alatta, un. munkajogi állományba kerül aki igénybe veszi, nincs olyan, hogy havi ennyi vagy annyi nap. Olyan van, hogy 6 hónapra, vagy 3 évre, stb.

GYES mellett pedig 1,5 éves korig egyáltalán nem, utána is csak max 4 órás keresőtevékenységet folytathatsz. Az meg nem munakviszony lesz, így a szabadság fel sem merül. Egyébként pedig, ha valaki fizetés nélküli szabadságon van, akkor mire járna neki még szabadság? Hogy lehet egy nap több nap szabadságot kivenni?

A munkáltatóval persze mindig meg lehet állapodni, de semmi sem kényszeríti erre.

Rebeka # 2004.01.06. 14:08

Akkor én az (5) b.pontjára gondoltam, mely esetben a gyermek 14 éves koráig lehet igénybe venni, de az még mindig kérdés, hogy hány napot összesen, gondolok itt arra, hogy adott hónapban és minden gyermek után jár, vagy itt meghatározott nap jár a gyermekek számától függetlenül.

the big cat # 2004.01.06. 14:00

Ilyesmi nincs. Van szülési szabadság, és van fizetés nélküli szabadság a gyes idejére, de ezek egybefüggő szabadságok, nem havi x nap. nem gyermek számától függ természetesen, hanem a gyermek életkorától. Az adott időszak össze napjára lehet igénybe venni.

Van enekívül szoptatási munakidőkedvezmény, de az meg órákban számítandó, és annak jár, aki nincs fizetésnélküli szabadságon.

138. § (1) A terhes, illetőleg a szülő nőt huszonnégy hét szülési szabadság illeti meg. Ezt úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen.
(5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg

1. a gyermek harmadik életéve betöltéséig a gyermek gondozása céljából;
  2. a gyermek tizennegyedik életéve betöltéséig, ha a munkavállaló a gyermek gondozása céljából gyermekgondozási segélyben részesül;
  3. a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében.

(6) A nőnek a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy óra ezt követően a kilencedik hónap végéig egy óra munkaidő-kedvezmény jár. Ikrek esetében a munkaidő-kedvezmény az ikrek számának megfelelő mértékben jár.

Rebeka # 2004.01.06. 13:49

Az anyanapon tulajdonképpen fizetésnélküli szabadságot értek. A gyermek hány éves koráig jár, gyerekek számától függ-e, illetve egy adott hónapban hány napot lehet igénybe venni.

the big cat # 2004.01.06. 12:51

Időarányosan jár a szabadság, atört nap felfelé kerekítésével.

Tartalékos szolgálat idejére viszont jár szabadság.

bandi24bp # 2004.01.06. 12:42

Üdvözlet,

Következő a kérdésem:

Ha a sorkatonai szolgálat végeztével, visszamegy az ember a munkahelyére
(katonaság alatt nem szűnt meg a munkaviszonya), mondjuk év közepén, akkor hány nap szabadsággal rendelkezik még abban az évben ?

Előre is köszönöm a segítséget

the big cat # 2004.01.06. 12:33

Mi az az anyanap? Mire gondolsz?

Az iskolaredszerű képzésben résztvevők vizsgatárgyanként (tehát nem vizsgánként!) 3 munaknapot kapnak a felkészülésre, plusz a viszga napját. Ha egy napon több vizsga van, úgy a két vizsgára összesen csak egy vizsganap jár. Ha egy tárgyból két külön napon írásbeli és szóbeli számonkérés is van, úgy két vizsganapot köteles biztosítani, de apótvizsgákra nem köteles tanulmányi szabadságot biztosítani, azt arendes szabadsága terhére kell a munkavállónak megoldani. A munkáltató tanulmányi szerződés hiányában sem tagadhatja meg ezen napok kiadását, abban az időpontban amikor a munkavállaló kéri, de kérhet igazolást a vizsgákról.

A tanulmányi szabadság eltérő megállapodás (praktikusan tanulmányi szerződésbe foglalt megállapodás) hiányában fizetés nélküli szabadság.

Rebeka # 2004.01.06. 11:48

Érdeklődni szeretnék az úgynevezett anyanap igénybevételével kapcsolatban. Függ-e a gyerekek számától, havonta hány napot lehet igénybe venni, mennyi idővel előbb köteles az igénybe vevő bejelenteni a munkáltatónak?
A másik kérdésem arra vonatkozna, hogy levelező tagozatos főiskolai hallgató, hány fizetésnélküli napot vehet ki vizsgánként?

the big cat # 2004.01.05. 18:49

Bármiylen szabadságot annak esedékessége évében kell kiadni (tehát nem kivenni!) A munkáltató felelőssége, hogy azt az adott évben kiadja, ha ezt nem teszi, megfelelően súlyos indokkal a következő év június 30-ig átviheti a követekező évre, de jól teszi, ha megfelelő bizonyítéka van rá, hogy muszály volt átvinni, mert különben megbüntetik. nem hivatkozhat arra, hogy amunakvállaó nem kérte, mivel a szabadsággal való gazdálkodás a munkáltató felelőssége, a munkavállaó csak a szabadásg egy részét kérheti adott időben kiadni.

A kivételnél nincs jelentősége, hogy épp melyik napokat veszik ki. A szabadságokat pénzzel megváltani tilos.

Sys # 2004.01.05. 13:27

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a gyermekek után járó +2 napos pótszabadság átvihető a következő évre? Vagy van bármi olyan kikötés, hogy a pótszabadság csak akkor vehető igénybe, ha a többit már igénybe vette az ember?

a válaszokat előre is köszönöm

Sys