határozott idejű szerződés, felmondás


Nytyke # 2018.07.15. 17:48

Sziasztok!

Határozott idejű szerződésem lejár néhány hét múlva, sajnos nem hosszabítják meg. Kérdésem, hogy egészségügyi problémáimmal el tudok e menni passzív táppénzre, ha a doki még a szerződés lejárta előtt vesz táppénzre. Vagy azzal, hogy lejár a szerződés, megszűnik a biztosítotti jogviszonyom, és ezáltal a táppénz is?

Köszönöm a segítséget előre is.

nonolet # 2018.07.07. 12:56

panther76

1.
A munkáltatói jogkör gyakorlójának címezve.
(benne van a szerződésedben, hogy ki az)
ÍRÁSBAN add be a szándékod a munkáltatónak,
"Munkaviszony megszüntetése KÖZÖS MEGEGYEZÉSSEL"
címmel és mondjuk 30 napos még maradást vállalva.

Aztán kiderül a válasz...

2.
Ha nem megy a közös megegyezés, akkor megfontolod, hogy:
felmondasz egyoldalúan, szerződést szegve, mondjuk 30 napos határidővel.

Ekkor elvben kártérítési igénnyel léphet fel a munkaadó.
Azaz beperelhet....

Eseteben azonban ez nem tartom valószínűnek, mert

  • eleve adsz 30 nap felkészülést, nem csak úgy lelépsz azonnal
  • a munkaköröd nem olyan, amivel nagy kárt lehet okozni, ha nem mész be melózni

Ha mégis beperel és nyer, akkor se tud komoly kárösszeget rád verni, mivel az korlátozott a Mt. alapján, tudtommal.
Amit mégis, azt meg párhavi többlet béredből kifizeted...
(vélhetően)

Összességében, ha 1 hónapos felmondással, egyoldalúan lelépsz akkor se érzek túl nagy kockázatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.07. 12:34

(Egy ígéretből nagyon könnyen lehet szerződés.)

drbjozsef # 2018.07.07. 12:17

panther,

hát ez tényleg nem sok. Aláírtál egy szerződést, azt kell betartani. Nem csak neked : a munkáltatónak is. Bele van írva a bérrendezés? Nincs. Akkor smafu sajnos.

Kezdj el úgy dolgozni, amit a szerződésed előír, ahogy a törvények előírják. (gyk: szellőztetés nélkül el se kezded a munkát, azt csináld, amire szerződtél, ne mást, hacsak nincs írásbeli utasítás, mert az szinte biztos benne van a szerződésedben, hogy aszerint is kell). De csak ha biztos vagy az igazadban, különben csak jobban pofáraesel.

Sajnos a szerződés ilyen dolog. Be kell tartani, ellentétben az ígéretekkel.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.07. 10:13

akkor az már beleeshet abba
Erre.

panther76 # 2018.07.07. 08:31

drbjozsef,

a jelenlegi munkahelyemen nem csak az Én béremet nem rendezték, a többi dolgozóét sem. Sajnos, csak úgy tudnám bizonyítani az elmaradt bérrendezésre tett ígéretet, ha több dolgozóval összefogva, tanúsítanánk. Ezt nem mindenki meri felvállalni. A megváltozott munkakörről csak úgy tudnék írásos bizonyítékokat gyűjteni, ha a céges adatbázisból ahol a napi munkatevékenységeket vezetik, ki tudnám visszamenőleg nyomtatni a naplófájlokat.
Az elég nyomós oknak számít-e, hogy a másik cégnél, kezdő fizetésként 100eFt-tal többet kapnék a jelenleginél és a szakmámban foglalkoztatnának. A jelenlegi munkám végzéséhez olyan vegyszereket szükséges használnom, amikhez a gyártó jól szellőztetett helyet ír elő. A munkavégzésem füst képződéssel jár, de semmiféle elszívás nincs kiépítve az asztalomnál (erről készítettem fényképet), illetve a főnök még az ablaknyitást sem engedi meg, mondván ez egy légkondicionált helyiség, vagy éppen fűtés van.
Mivel több munkafolyamatot is el kell látnom, kaptam védőfelszerelést (gázálarc, védőszemüveg), de azt már nem határozták meg, hogy mely munkafolyamatoknál milyen védőfelszerelést kell használnom. Azt elég érdekesnek találom, hogy egy munkafolyamatnál nekem szükséges a gázálarc-védőszemüveg-kesztyű viselése, miközben a kolléganők mellettem(!) mindenféle védőfelszerelés nélkül (mert nekik NEM írták elő!) dolgoznak.

Kovács_Béla_Sándor,

a Nem az mire vonatkozik?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.07. 07:00

Nem.

drbjozsef # 2018.07.07. 06:27

panther,

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről
...
67. § (1) A munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles indokolni.
(2) A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.
...
69. § (1) A felmondási idő harminc nap.

Ugyanúgy felmondhatod a határozott idejű munkaszerződésedet, az egyetlen különbség a határozatlanhoz képest, hogy indokolnod kell, és az indok csak a munkával összefüggő lehet.

Amit leírtál, az elég határeset. Ha nem a munkaköröd szerint foglalkoztatnak, azt felszólításra sem változtatják, ígéret ellenére (tudod bizonyítani?) sem rendezik a béredet és a munkaszerződésedet, akkor az már beleeshet abba, hogy aránytalan sérelemmel jár neked. Meg kellene kérdezni egy kifejezett munkajogászt erről, mit tanácsolna. Addig is küldjél felszólításokat, legyen írásos bizonyítékod (főleg a válaszaik, ugye) hogy nem munkaszerződés szerint foglalkoztatnak.

A határozott jellemzője, hogy ki kell tölteni az időtartamot, és csak nyomós ok miatt mondhatsz fel a lejárata előtt. Keress ilyen nyomós okokat.

panther76 # 2018.07.07. 00:10

Tisztelt fórumtagok!
Határozott idejű munkaszerződésem van 2019.december 20-ig.
Közben egy másik cégtől is kaptam ajánlatot, valódi szakmunkára, jelentősen több bérért, de nem merem elfogadni, mert nem tudom hogy mondhatnék fel a jelenlegi munkahelyemen.
Jelenleg segédmunkásként dolgozom, betanított szerelő munkakörben (FEOR: 8219), egy elektronikai üzemben.
Eredetileg a feladatom a legyártott berendezések tesztelése volt. (Betanított munka.)
Amikor a munkáltatóm aláíratta velem ezt a szerződést, 2017.december 18-án, azt ígérte szóban, hogy a külföldi tulajdonos a következő év január első napjaiban ellátogat hozzánk és mivel elégedett a munkánkkal, bérrendezésre kerül sor.
A tulajdonos valóban járt nálunk a fenti időpontban és még azóta többször is, de a beígért bérrendezés azóta sem valósult meg. Közben a munkaköröm is megváltozott a gyakorlatban, de papíron semmiféle módosítás nem történt.
Jelenlegi feladatom a tesztelési folyamatok során kieső, hibás termékek vizsgálata és javítása.
A munka jellegéből következően ezt már nem lehet betanítással végezni. (Műszerész végzettségem, és egy befejezett villamosmérnöki képesítésem van, de nyelvvizsga hiányában nincs diplomám.)
A magyarországi ügyvezetőtől béremelést és a megváltozott munkakör miatt, munkaszerződés módosítást kértem, ez sem valósult meg. Ezért szóban közöltem a magyarországi ügyvezetővel a felmondási szándékomat, közös megegyezéssel. Azt a választ kaptam, hogy az Ő részéről nem lenne akadálya a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésnek, de a külföldi tulajdonos úgy sem egyezik bele és neki különben sem számít egy újabb munkaügyi per, úgyis megnyeri.
Ezek után nyílt levelet írtam e-mailben a külföldi tulajdonosnak, amiben kértem a bérrendezésemet és a munkaszerződésem módosítását a megváltozott munkakör miatt. Kértem, hogy ha nem tudunk ésszerű megegyezésre jutni, akkor közös megegyezéssel szüntessük meg a munkaviszonyomat.
Választ a mai napig sem kaptam.
Tarthatatlannak látom a helyzetet ezért szeretném megszüntetni a jelenlegi munkaviszonyomat.

panther76 # 2018.07.07. 00:04

?

wers # 2018.04.13. 08:30

Na igen. Ha abbahagyja a munkát azonnal ketessetek egy szakértőt ha nincs műszaki ellenőrötök (ez nem egyenlő a felelős műszaki vezetővel), és rögzítse a költségveti kiírás szerint a megvalósult állapotot, és persze, hogy mi marad visszi a befejezésig. Ez elég fontos ha esetleg később per lenne ne csak az építési napló legyen.
De jobb, ha belátja, ebből ő jól nem tud kijönni ha nem fejezi be a vállalt munkát. Utána csak még jobban fognak nőni a terhei.

drbjozsef # 2018.04.13. 08:18

Viszont, ahogy wers írta a másik topikban, ha semmiképpen sem tudja folytatni a munkát, akkor közös megegyezéssel hajlandó vagy felbontani a szerződést, de mivel az ő hivatkozási alapja, hogy minden drágult sajnos téged is érint, ezért a túlfizett összeg +25% vissztérítése esetén állsz csak el a szerződéstől.

drbjozsef # 2018.04.13. 08:07

Köszönöd szépen a javaslatát, megérted a nehézségeit, neked is vannak, sajnos nem változtathatsz ezért a szerződésen, folytassa a munkát aszerint, viszontlátásra.

wers # 2018.04.13. 06:29

Megtámadni? Nem fogadod el, és kész. Ő pedig igyekezzen határidőre a vállalt minőségben teljesíteni. Egyébként a szerződő feleleknek nem illik a másik zsebében kotorászni. Ha nyereséges lenne, akkor engedne az árból?

k.norbert990 # 2018.04.13. 06:07

Igen, wikipediában ezt megtaláltam.
De sajnos ma le kell ülnöm vele "tárgyalni" és mi az amivel ezt a megkeresését "megtámadhatom"?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.13. 06:06

Hogy a szerződéseket be kell tartani.

k.norbert990 # 2018.04.13. 06:03

Pacta sunt servanda.

Ez mit jelentene pontosan???

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.13. 05:56

(És ez itt a munkajogi részleg.)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.13. 05:55

Pacta sunt servanda.

k.norbert990 # 2018.04.13. 05:49

Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni Tőletek.
Feleségemmel építkezünk (CSOK), és szerződésben állunk fix 22M Ft-os összegben egy generál kivitelezővel.
Jelenleg kb. 75-76%os készültségi fokban áll az ingatlan építkezése, viszont mi már 21M Ft-ot kifizettünk az UniCredit Bank-on keresztül.
Ergo 95% már ki van fizetve neki.
Viszont a tegnapi nap folyamán felvette velünk a kapcsolatot, hogy neki veszteséges az ingatlan építése, és a fennmaradó összegben állapodjunk meg és fizessünk még rá, hogy be tudja fejezni az ingatlan építését.

Van erre lehetősége, úgy hogy élő 22M Ft-os építkezési szerződésünk van???
Mit tudunk tenni ilyenkor? Tud esetleg valaki PTK paragrafust vagy törvényt erről?
Nagyon megköszönnénk, mert kétségbe vagyunk esve.
Nagyon szépen köszönjük!

anideeva # 2018.03.23. 13:32

Köszönöm a segítséget, sejtettem hogy nem megy az azonnali, de háát a remény hal meg utoljára ????

drbjozsef # 2018.03.23. 12:54

pl. a munkabéredet nem kapod meg tárgyhót követő hó 10-ig napjáig,

Na ez egyébként, alapesetben, nagyon messze NEM alapozza meg az azonnali felmondást.

Bizalomvesztés? Ne röhögtess már. Nem érzelmi kacsolatot kell ápolj a munkáltatóddal, csak elvégezni a munkádat.

kicsimoki # 2018.03.22. 20:53

Kedves anideeva!

Esetleg közös megegyezéssel nem tudsz elmenni?

Rendkívüli felmondásnál nagyon alaposan meg kell indokold az okaidat, amit az MT is leír, mert ha nem állja meg az indok a helyét, akkor be is perelhetnek érte jogellenes felmondás miatt.

Van olyan súlyos kötelezettség szegés a munkáltató részéről (pl. a munkabéredet nem kapod meg tárgyhót követő hó 10-ig napjáig, bizalomvesztés -amit neked kell bizonyítanod, ha indokként ezt jelölnéd meg -, jogellenes magatartásra kérnek fel, vagy van arra bármiféle bizonyítékod, hogy ellehetetlenítik a munkavégzésed, stb), amit azonnali hatályú felmondás indokként meg tudnál jelölni és megállja jogilag a helyét?

Ha nincsen, akkor az azonnali hatályú felejtős, ha pedig ellehetetlenítik a munkavégzésed, akkor próbálj meg elkezdeni bizonyítékokat gyűjteni, kérj segítséget magasabb beosztású főnöktől írásban és ha nem segítenek neked, akkor fel tudsz mondani azonnali hatállyal szerintem (de majd a szakértők kijavítanak, ha rosszul tudom).

Rendes felmondásnál pedig 1 hónapig kell rendelkezésre álljál, ha 1 hónap a felmondási idő kikötése a munkaszerződésedben. Szerintem próbáld meg a közös megegyezést "kisírni", hátha belemennek.

Kicsimoki

drbjozsef # 2018.03.22. 17:38

Mondta valaki, hogy a "kiskapu" az könnyű lesz?

Valamit valamiért. :)

anideeva # 2018.03.22. 15:43

:D ezzel az a gond hogy nem iszom...