létszámleépítés


Karika # 2004.04.22. 20:41

Ilyen előírás nincs, esetleg a helyi szakszervezetekkel történt megállapodás tartalmazhat ilyen kitételt. A törvény szerint csak a felmondási idő felére köteles a munkáltató a munkavégzés alól mentesíteni.

tgeza70 # 2004.04.22. 13:40

Valahol azt hallottam - pletyka szinten, - hogy csoportos létszámleépítés esetén a munkáltató nem dolgoztathatja le a felmondási időt. Létezik ilyen? Tudtok erről valamit? Én nem találtam semmi ilyen kitételt a jogszabikban. köszi a segítséget.

csufi99 # 2004.03.29. 21:49

a progi már megunt, elszállt. Szóval nem hinném,hogy külön véleményen vagyunk, de Dunántúl az Dunántúl, Tiszántól az Tiszántúl, valahogy így is volt, csak nagyobb lett a szakadék. Átlagosan, s ez nem magas, igen relatí, de én városi vagyok s még az új számítási módra való áttéréssel is- mely ugye szépített a munkanélküliségi rátán az EU miatt- 20 % alá nem megyünk. Tudom, a struktrulási munkanélküliség, az rendben is van, jó lene ,ha arról beszélgetnénk. Mi ebben a demagógia, tények. Az okok boncolgatása meg nem feladtunkk, főleg itt nem. Válaszolhatok viccesen? Azért nem 100 % a munkanélküliség, mert léteznek az önkormányzatok és intézményeik és mindenük, még néhány dekoncenrált szervet vegyünk hozzá, s kiderül a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat.No nem mindenhol, átlagosan, nagyon sok településen. :) Ez itt egy mosoly( egyetértek, akár kedvellek, stb) küldés,biztos ismered a jelt. Bocs, nem volt idevágó a dolog,de én nagyon empatikus vagyok, szakmai ártalom.

kisgabo # 2004.03.29. 18:37

azt nem tudom hogy mennyi embert tesznek összesen utcára csak azt hogy a közvetlen környezetemben 3 hónap alatt közel 50%-os fogyás volt... havi 29 fő?? amit nem kell bejelenteni?? megvan, ez precízen be van tartva. Ehhez nincs mit hozzáfűzni, és azt hiszem a még ott (itt) dolgozók morálja lassan kritikán aluli.. Olyan a légkör mint a vágóhídon, ki lesz holnap a következő érzéssel, így érdemes dolgozni.

the big cat # 2004.03.29. 18:12

Ez demagógia. Ha keleten nem történne semmi, akkro 100% lenen a munkanélküliség, uyganis ott szinte minden 15 évvel ezelőtt meglévő munakhely megszűnt. Ehhez képest átlagban talán 15% a munaknélküliség, ami azt mutatja, hogy rengeteg történt ott, csak épp nem annyi, mint mondjuk a nyugati részen. Szlovákiában az az eredmény jónak számítana. Szóval minden relatív, és fölösleges olyasmit beleléátni, ami nincs ott.

És egyetértek, ez az egyén számára lehet tragédia, de úgy általánosságban a munaknélküliség egy bizonyos szintje a társadalom számára szükséglet és áldás.

csufi99 # 2004.03.29. 18:05

Ezzel én is egyetértek, a baj általában ott van, hogy a munkahelyteremtés nem ott történik, ahol az elbocsátás. Én olyan helyen lakom (nyilvánvalóan kelet), ahol tizenév óta nem moccan semmi, képzések folytak és folynak folyamatosan, ritka ember, aki ennek köszönhetően talált munkát. Ez is, s a munkahelyteremtés is valahol a mi pénzünkből történik, s ki tudja medig él a cég, lehet, amíg a kötelezettsége...Tudom ez nem jogi kérdés, amíg a szabályokat betartják, csak utalni akartam arra,hogy halvány vigasz az elbocsátott embereknek.Nem ők fognak e pályázatokra jelentkezni, ha tehetnék már saját vállalkozásukban dolgoznának...Bocs, nem vitát akartam, nincs is min, én mindig az emberi oldalát nézem a dolgoknak, s az bizony nagyon szomorú.

the big cat # 2004.03.29. 16:07

Hát ez csak egy nézőpont. és nem biztos, hogy legfontosabb. Foylamatos állami támogatásra szoruló veszteséges vállaltokra nincs szükség. Piac van, verseyn van, és ez vonatkozik a munkaerőpiacra is. Én megmomndom őszintén nem nézem jószemmel, ha azért vagyok kénytelen több adót fizetni, mert máshol nem dolgoznak hatékonyan.

A munkahelyteremtést pedig ezermillió pélyézattal támogatják, annyi a beruházásösztönző pályázat, hogy győzzünk keresgélni közöttük.

csufi99 # 2004.03.29. 15:42

No, ilyenkor vagyok én is elkeserdve, meg pipa egyszerre. Minden embert sajnálok, aki át kell élje ezt a helyzetet, még fel sem fogja, mit jelent.. S most nem írnak ki foglalkoztatást ösztönző támogatásokat az elbocsátottaknak. Nincs semmi érdekvédelmi szerv, mely ez irányban harcolhatna? Egyénileg Te mondjuk kihúzod, felmentési idő, munkanélküli, beteg leszel, s ez nem vicc, visszaélés, ki ne borulna ki idegileg ilyen helyzetben?

the big cat # 2004.03.29. 13:45

Nos, azért van halvény remény, hogy joggal való visszaélés alapján esetleg megtámadható legyen a felmondás ilyen módja, bár ezt kétlem. Ugyanis a csoportos leépítés szabályozása kifejezetten a célból jött létre, hogy egyszerre ne zúduljon a munakerőpiacra nagyszámú munkanélküli, és a leépítés másfél évre való elosztása ezt a célt jól szolgálja. A munakerőpiac nem szemlélhető statikusan, másfél év alatt megszűnik uygan 500 munakhely, de jó esély van rá, hogy ugyanennyi teremtődik is, csak azonnal nincs erre esély.

A szabályozásnak nem célja, és nem is lehet célja munkahelyek fenntartása a gazdasági racionalitással szemben.

Karika # 2004.03.29. 13:21

Bocs. Elnéztem, de azért a havonkénti, max. 29 fős elbocsátás, másfél éven keresztül, nem akármi. És, ha ez jogszerű, akkor nagyon szomorú vagyok.

the big cat # 2004.03.29. 13:10

Ez itt másfél év.

Karika # 2004.03.29. 13:09

Ez csoportos létszámleépítés. A fél év alatti 500 fő elbocsátása egyértelműen az. Idézem az Mt. vonatkozó előírását:
"94/A. § (1) Csoportos létszámcsökkentésnek minôsül, ha a munkáltató a döntést megelôzô féléves átlagos statisztikai létszáma szerint

  1. háromszáz vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább harminc munkavállaló munkaviszonyát kívánja harmincnapos idôszakon (94/C. §) belül a működésével összefüggô ok miatt megszüntetni."
the big cat # 2004.03.29. 11:32

Ez megoldható csoportos létszámleépítés nélkül.

Sajnálom.

kisgabo # 2004.03.29. 11:23

kissé elsüllyedt a probléma.

a cég havonta annyi embert küld el melyet nem kell a munkaügyi központnak bejelenteni, de ettől függetlenül 6 hónap alatt utcára kerül az ~500 fő. igy "észrevétlenül" nő a munkanélküliek száma, ugye hogy korrekt? :)

kato # 2004.01.20. 14:21

A cég 600 fő, és 2005 nyaráig akarják több lépcsőben befejezni.

the big cat # 2004.01.20. 14:08

Nehéz elképzelni, hogy havi 500 fő nem lenne csoportos létszámleépítés.

Mekkora létszámú a cég?

kato # 2004.01.20. 11:31

Privatizálás miatt munkahelyemen létszámleépítés kezdődött. A csoportos leépítést elkerülendő havonta küldenek el embereket. /500 fő/ Kérdésem az, hogy lehet-e tenni bármit is az ilyen eljárás ellen.
Pont 2 évem van a nyugdíjig.