Munkaidő - változtatás GYET esetén

benevar # 2009.05.22. 17:14

Kedves Zitus22!

Sajnos csak akkor haladhatja meg a munkaidő a napi 4 órát, ha kizárólag szombaton és vasárnap történik a munkavégzés.

1998. évi LXXXIV. törvény Családok támogatásáról (Cst)

24. § (1) A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.
(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytatott keresőtevékenységnek kell tekinteni, ha a gyermeknevelési támogatásban részesülő személyt a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezései szerint a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatják oly módon, hogy a rendes és rendkívüli munkaidejének együttes mértéke egy naptári héten a 20 órát nem haladja meg.

A GYET-re jogosult személy a keresőtevékenysét köteles az igényelbíráló szervnek 15 napon belül írásban bejelenteni, kivéve, ha a keresőtevékenység a Cst 24. §-ának (1)-(2) bekezdésésben megjelölt módon és időtartamban történik. Egyéb módon és időtartamban folytatott keresőtevékenység az ellátásra jogosultságot érinti. (Cst végrehajtásáról szóló 223/1998. Kormány rendelet 3. § bk) pontja és Cst. 39. §).

Zitus22 # 2009.05.22. 11:47

Kedves Benevar!
Elnézésed kérem, hogy eddig nem válaszoltam, nem volt netem... nagyon köszönöm a hozzászólásaid a kérdéseimhez, nagyon sokat segítenek!

Eddig sikeresnek mondható hosszú betegségem után a munkába való visszatérésem, a munkatársaim és feletteseim láthatóan jól fogadták (bár a színfalak mögé nem látok, remélem, ott sincs más)...
Rendesen bánnak velem, és ez nagyon jó érzés, mert nagyon féltem, hogy milyen hozzáállás fogad majd.

Újabb kérdés merült fel beosztásommal kapcsolatban, szeretném ismét a segítséged kérni a tisztánlátásban;

Mi a helyzet abban az esetben, ha a munkaadóm nem csak napi 4, hanem plusz szabadnap fejében 8:30 (30 perc pihenő) órára oszt be? A munkaszerződés tartalmazza (minden dolgozóé egységes), hogy szükség esetén a munkaadó átcsoportosíthatja a munkavégzésem napi időtartamát, az összóra (heti 20) figyelembevételével.
Tudomásom szerint nem dolgozhatok napi 4 óránál többet... ez is változott, vagy kérhetem, hogy vegyék ezt figyelembe?

Üdvözlettel; Zitus22

benevar # 2009.05.10. 04:54

Kedves Zitus22!

A tájékoztatóra vonatkozó előírás Mt. 76. §

(7) A munkaszerződés megkötésével egyidejűleg a munkáltató a munkavállalót tájékoztatja

1. az irányadó munkarendről,
  2. a munkabér egyéb elemeiről,
  3. a bérfizetés napjáról,
  4. a munkába lépés napjáról,
  5. a rendes szabadság mértékének számítási módjáról és kiadásának, illetve
  6. a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól,
  7. arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e, valamint
  8. a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet megnevezéséről, illetőleg arról, hogy a munkáltatónál működik-e üzemi tanács (központi üzemi tanács, üzemi megbízott).

(8) A munkáltató a (7) bekezdésben előírt tájékoztatást legkésőbb a munkaszerződés megkötésétől számított harminc napon belül írásban is köteles a munkavállaló részére átadni.

A munkáltató azzal, hogy írásban nem adta át, nem tett eleget tv-ben előírt kötelezettségének. Hivatkozz arra, hogy a munkaszerződés megkötésekor a rád vonatkozó irányadó munkarend szóban elhangzott, ami állandó délelőttös műszak. A korábbi jelenléti ívek ezt igazolják.

A délutáni iskolai elfoglaltság miatt nem szerencsés csak az óvodára hivatkozni, mivel gyerekek felügyeletét meg tudod oldani, még ha átmenetileg is.
Ha esetleg még maradt a tavalyi szabadságodból az, a munkáltatónak még május hónapban kötelező kiadnia (május 1-től számított 30 napon belül). A 2009. évi szabadságot az alábbiak szerint tudod igénybe venni:

Mt. 134. § (1) A szabadság kiadásának időpontját - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató határozza meg.
(2) Az alapszabadság egynegyedét - a munkaviszony első három hónapját kivéve - a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal be kell jelentenie. Ha a munkavállalót érintő olyan körülmény merül fel, amely miatt a munkavégzési kötelezettség teljesítése számára személyi, illetőleg családi körülményeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel járna, a munkavállaló erről haladéktalanul értesíti a munkáltatót. Ebben az esetben a munkáltató az alapszabadság egynegyedéből összesen három munkanapot - legfeljebb három alkalommal - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, a tizenöt napos bejelentési határidőre vonatkozó szabály mellőzésével köteles kiadni. A munkavállaló a munkáltató felszólítása esetén a körülmény fennállását a munkába állásakor haladéktalanul igazolni köteles.

Zitus22 # 2009.05.09. 19:24

Kedves Benevar!
Az említett tájékoztatást a munkáltatótól írásban nem kaptam meg, szóban állandó délelőttös munkarendben lettem felvéve, de most döbbentem rá, hogy ez nem lett rögzítve, most pedig a munkaadóm nem kíván az eredeti terv szerint beosztani.
Miután érettségi vizsgára készülve minden hétköznap délután iskolában vagyok, a 11. évfolyam végéhez közeledve elég kínosan érint ez a dolog. Jelenleg a 10-11. osztályt végzem egyszerre, szerdán előrehozott érettségit kezdek fizikából... szeretném tudni, mik a kilátásaim ezzel kapcsolatban a munkahelyem szempontjából; mi az, amit elvárhatok törvényes keretek között, esetleg ki vagyok-e szolgáltatva a munkaadóm jóindulatának?!

benevar # 2009.05.09. 13:41

Kedves Zitus22!

Az óvoda is köteles a jogszabályokat betartani, mely szerint megszűnt, hogy a gyermek csak 5 órát tartózkodhat az intézményben, 2009. január 1-től időkorlátozás nélkül. Ha az óvodavezető nem veszi tudomásul a törvény módosítást, a fenntartóhoz (Önkormányzat) kell fordulni. Hivatkozni kell a törvényre:

"2008. évi LIX.törvény a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény módosításáról*

1. § A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV.
törvény 24. §-ának (3) bekezdése hatályát veszti.
2. § E törvény 2009. január 1-jén lép hatályba."

A munkaszerződés megkötésével egyidejűleg a munkáltató a munkavállalót tájékoztatja többek között az irányadó munkarendről. Ezt a tájékoztatást legkésőbb a munkaszerződés megkötésétől számított harminc napon belül írásban is köteles a munkavállaló részére átadni. Meg kell nézni, hogy az írásos tájékoztató mit tartalmaz.

Zitus22 # 2009.05.08. 16:54

Kedves Benevar!

Köszönöm a válaszod!
A mi óvodánk a 4! órához tartja magát, az sem számít különösebben, hogy a munkahelyre idő, amíg az anyuka eljut, és vissza... (korábban beveszik, de ebéd után el kell vinni). Azt mondják; ha egész nap ott van a gyermek, akkor mire veszem fel azt a pénzt, amit arra kapok, hogy a gyermekeimmel legyek?!
A munkahely a másik véglet; hiszen neki a napi 4 óra munka 16-20 óráig is 4 óra... de hogy egyedülálló szülőként hová teszem a gyermekeim, ha már az ovi is zárva van, az már csak engem érdekel.

Van kiút ebből a mókuskerékből?!

benevar # 2009.05.08. 11:58

Kedves Zitus22!

Az óvoda 2009. január 1-től nem tartja be a törvényt. A GYET-et igénybe vevő szülő gyermeke 2009. január 1-től nem csak napi 5 órát lehet intézményben, az 1998. évi LXXXIV. törvény (a családok támogatásáról) 24. § (3) bekezdését kivették a törvényből. A módosítás a 2008. évi Magyar Közlöny 154. számában jelent meg.

Zitus22 # 2009.05.07. 17:50

Üdvözlök minden Fórumlátogatót!
A problémám a következő;
4 gyermekkel, egyedülálló vagyok, főállású anyaként gyermekeim csak 12-ig, a foglalkozások végéig tartózkodhatnak az óvodában (ez törvény, melyet az óvoda betart).
2006-ban, a GYET mellett, napi 4 órás, állandó délelőttös (így hirdették meg az újságokban) munkarendben kaptam munkát a LIDL-nél, ennek megfelelően 7-11-ig dolgoztam...
Múlt nyáron azonban háztartási baleset következtében mindkét térdemen porcsérülést szenvedtem, egyiken szalagproblémák is felléptek, így felváltva megműtötték mindkettőt. Idén május 1-ével munkára jelentkeztem, melyet úgy tűnt, örömmel nyugtáztak, kivetették velem a tavalyi, valamint az idei évből 13! nap szabadságot (a 26-ból!).
Hétfőn kezdhetnék,de vagy 10-14; vagy 12-16 óráig osztottak be dolgozni!
Mikor szóltam, hogy ezt nem tudom megoldani, hiszen a GYET miatt jelentkeztem állandó délelőttre, akkor közölték, hogy mutassam meg azt a munkaszerződést, amiben ez rögzítésre került...
Hazajöttem, megnéztem, és akkor értettem meg; miért intézte olyan nagy mellénnyel felém a boltvezető ezeket a szavakat, ugyanis a szerzőgésben valóban csak a 4 órás munkarend szerepel, az állandó délelőtt nem!
A kérdésem az, hogy törvényes keretek között érvényt tudok-e szerezni a szóbeli megállapodásnak, vagy kénytelen vagyok eltűrni, hogy azt csinálnak velem, amit akarnak?!?
Türelmetlenül, de köszönettel vároma választ!
Tisztelettel; Zitus22