Természetben nyújtott étkezés vagy utalvány


DTKJ # 2004.02.12. 09:37

Oké, kösz.

the big cat # 2004.02.11. 17:34

Annyi beszállítóval köt szerződés amennyivel akar. De egynél többel hülyeség. A mennyiségi rabat miatt.

Szerintem ez temrészetbeni étkeztetés.

DTKJ # 2004.02.10. 23:35

Madar!

Köszi, de én is azt mondtam, hogy tehát nem a köztisztviselő választ vendéglőt, s nem is hoz számlát. Talán félreérthető volt.
A munkáltató viszont költségként nem tud leírni semmit, mert köztisztviselőkről van szó, azaz közigazgatási szervekről, amelyek általában nem adóznak.

Big Cat!

Köszönöm neked is.
Tehát a munkáltató dönti el természetbeni vagy utalvány, s azt is, melyik cégtől rendeli meg a kaját vagy az utalványt. Megteheti-e azt, hogy több céggel köt szerződést, mert az egyik dolgozó itt, a másik amott akar étkezni/vásárolni? Tudomásom szerint volt ahol két szolgáltatóval is volt szerződés a választékot növelendő, de külső ellenőrzésnél ezt kifogásolták.

Másik dolog. Természetbeni étkeztetés-e, ha a munkáltató megrendeli a nyilvános és a környező más intézményekbe is ezen az áron szállító szolgáltatótól az ebédet a dolgozóknak, és ő állja a számlát 6000 ft-ig, a többit pedig a dolgozó fizeti. Vagy pedig itt már utalványt kell kiadni, mert csak az a természetbeni étkeztetés, ha a szolgáltató és a dolgozó között nincs pénzforgalom.

the big cat # 2004.02.10. 20:23

Számlát semmiképen nem hozhatsz. Vagy utalvány formájában vagy természetben lehet csak adni.

Ha természetben adja, akkor valóban nehéz ellenőrizni, de azért nem lehetlen. van szakszervezet, közalkalmatotti tanács, vagy hogy hívják...

Madar # 2004.02.10. 17:55

Nem egészen. A 6000 Ft-ról nem kell számlát hozni, azt megkapod utalvány formában, aláírod, hogy megkaptad, a munkáltatód pedig leírja költségként. Az utalvánnyal aztán bemehetsz bárhova, ahol azt elfogadják (pl. az én éttermemben :-)) és fizethetsz vele.
Ha a munkáltatód úgy akarja, akkor adhat neked helyben (a büfében, menzán) 6000 Ft értékben meleg ételt, ebben az esetben nem kapsz utalványt

Azt ne kérdezd, hogy ilyen esetben honnan tudod, hogy kaptál-e 6000 Ft értéket, talán big cat tudja...

DTKJ # 2004.02.10. 16:12

Úgy tűnik elszállt a hozzászólás!
Na, megpróbálom mégegyszer!
Tehát.
Először is köszönöm a választ és megpróbálom értelmezni.

Tehát a köztisztviselő a természetbeni étkezésre vagy az ilyen szolgáltatásra jogosító utalványra (6000 Ft) jogosult. Így a 3550 ft-ig adómentes, az adótörvényben "kizárólag fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány" nem a Ktv. szerinti "étkezési utalvány"

A 6000 Ft-os juttatás módjának megválasztása viszont már a munkáltató joga, tehát a munkáltató döntheti el, hogy X szolgáltatóval köt szerződést az ebéd biztosítására, s nem a köztisztviselők választanak vendéglőt számlát hozva.

Jól gondolom?

the big cat # 2004.02.10. 11:38

Mind a természetben nyújtott étkeztetés, mint a kizárólag étkezőhelyi, munkahelyi vendéglátásra nyújtott utalvány ("melegételutalvány") adómentes határa 6000 Ft. A "hideg étel utalvány" határa 3500 Ft, de a Ktv. szerint a köztisztviselő a nagyobbik összegre jogosult, tehát a munkáltató csak azt döntheti el, hogy melegételutalványt ad vagy természetben ad meleg ételt, de mindenképpen 6000 Ft értékben kell adnia.

DTKJ # 2004.02.10. 11:24

A köztisztviselők a törvény alapján természetben nyújtott étkeztetésre vagy étkezési utalványra jogosultak. De most akkor melyikre?
A munkáltató az utalványt szeretné adni, a dolgozók a természetbeni formát szeretnék, amire a lehetőség is megvan, csak az összege nagyobb. A munkáltató dönti el melyiket biztosítja, vagy a köztisztviselők jogosultak választani?

Köszönöm.