Közös megegyezés vs külföldön van a fönök


Fred # 2004.02.14. 18:06

Nincs olyan hülye munkáltató, aki a munkavállaló felmondása esetén felmentené a munkavégzés alól. A felmentési időre ugyanis fizetés jár, márpedig ki fizetne így?
Hoppá..! Az teljesen ki is ment a fejemből, hogy ha közös megegyéssel csak egy hetet akar dolgozni, akkor nincs felmondási időre járó átlagkereset, hisz' közös megegyezés esetében felmondási idő sincs! (mivel nem felmondásról beszélünk :) Kezdem kapisgálni.
Max abban tud megegyezni, hogy szüntessük meg a munkaviszonyt, de fizessetek bért, mintha végig dolgoznám a felmondási időt... Amire csak sátáni kacaj lenne a reakció.

A pénz viszont kéne, úgyhogy lehet, hogy jobb, ha felmond és ledolgozza a felmondási időt... :(
Amitől valószínűleg nem fognak eltekinteni, mivel épp sorban rúgnak ki mindenkit a cégtől és a "maradéknak" kell elvégeznie több ember munkáját már hónapok óta.

És most itt lenne egy nagyon kedvező állásajánlat, erre benyögik, hogy "gyere legyél te is adócsaló..!"
Egyébként én már igen, de a barátnőm még sose dolgozott schwarzarbeit-ben, őt tisztára ki is veri a víz az egésztől...
Még hétfőig alszunk rá egypárat...

the big cat # 2004.02.14. 17:23

Én semmi pénzért nem dolgoznék olyna helyen, ahol a teljes fizetésemet nem írják be bruttóban a munakszerződésbe, és nem fizetik meg az összes közterhet utána. Amellett, hogy ezzel a későbbi esetleges jogérvényesítésről is lemondasz, ez adócsalás, ami bűncslekemény, és ebben aki együtműködik tettestárs. Persze a lebukás veszélye nem túl nagy.

De nem vagyok a ti helyetekben, nem tudom, mik a lehetőségeitek. Csak soha ne feledjétek, a ti választásotok volt, hogy lefogadtátok a törvénytelen foglalkoztatást, később ezért majd csak magatokat okoljátok, amikor nem lesz mód jogvédelemre, elmaradt bér követelésére, stb.

the big cat # 2004.02.14. 17:20

Nincs olyan hülye munkáltató, aki a munkavállaló felmondása esetén felmentené a munkavégzés alól. A felmentési időre ugyanis fizetés jár, márpedig ki fizetne így?

nem értem minek agyonbonyolítani, egyszerűen ha közös megegyezés van, akkor be kell írni amunakviszony megszűnésének napját és kész. Nincs se felmondás, se felmentés. Ha meg felmondás van akkor le kell tölteni a felmondási időt és kész. Ha a munkáltató beleegyezik, hogy a felmondási idő rövidebblegyen, az már közös megegyzés, akár mi is van a papír fejlécén.

Fred # 2004.02.14. 10:35

Kösz BigCat!

Egyébként felmondási idő alatti munkavégzés alóli felmentést akartam írni.

További fejlemények történtek:

A barátnőm leendő munkahelyén, az utolsó interjún közölték vele, hogy csak minimálbérre jelentenék be + 3hó próbaidő.
Hétfőn kell választ adnia, hogy elfogadja az állást.
Pillanatnyilag azt találtuk ki, hogy papírozzák le, hogy X hó Y napjától ennyi bérért, erre a pozícióra felveszi a cég. Hogy legalább biztosíték legyen, hogy 2 hét múlva nem gondolják meg magukat.

Plusz, még azt is meg kellene próbálnunk szerintem, hogy ne minimálon, hanem magasabb bruttón jelentsék be, csak kérdés, hogy ehhez mit szólnak.
Lehet, hogy elutasítják pedig nagyon kéne egy új állás, mert a pokol egy szolid alpesi szanatórium a jelenlegi mhelyéhez képest.

the big cat # 2004.02.13. 23:35

A feltételt beleírhatja. Ha nem fogadják el, akkor a felmondás marad hatályban, ha elfogadják, akkor meg a felmondás hatálytalanná valik visszamenőlege, és közös megegyezés jön létre.

A munkaviszony alól nem lehet felmentést kérni. Ez jogilag értelmetlen. A munakviszony közös megegyezéssel való megszüntetésé kell kérni az adott nappal.

Fred # 2004.02.13. 17:15

Azt nem írtam, hogy S.O.S. várnám a segítséget!!!!

Fred # 2004.02.13. 10:27

A barátnőm hétfőn szeretne felmondani, 35 napos felmondási ideje van, de közös megegyezéssel csak 1 hetet szeretne belőle még a kedves cégnél tölteni. Viszont a munkáltatói jogot gyakorló nagyfönök csak egy hét múlva lesz Magyarországon (hogy aláírja a papírost).

Kérdéseim:

  1. Megállapodhat ő a közvetlen fönökével, és ha igen, akkor a megegyezés érvényes lesz-e, ha csak a közvetlen fönök szignálja, hogy átvette? Mivel ő beleegyezése/aláírása elvileg nem elég?
  2. Természetesen beleírja a megállapodásba, hogy "...munkaviszony alóli felmentésemet kérem X hó Y napjától". Csak az kérdés, hogy azt is írja bele, hogy mai naptól mindenképp megszüntetem a fennálló munkaviszonyomat, feltételezve, hogy előfordulhat, hogy mégsem fogadják el a felmentési kérelmét és kötelezik a munkavégzésre? (mert így ugye addig is telne a felmondási idő) Vagyis, hogy ne várja meg a nagyfönök visszaérkezését, és a megállapodás aláírását!!

Remélem érthető voltam, köszönöm előre is segítséget.