költségtérítés második szakon


Pfifferling # 2004.02.17. 09:25

Nem - bocs, lemaradt a vége.
Ha állami főiskoláról van szó, akkor az adott félév első napján GYES-en stb. lévő szerintem NEM kötelezhető költségtérítés fizetésére semmilyen felsőoktatási képzési formában.
(Nem államiaknál ez az OM-mel kötöt megállapodástól függ.)

trinity # 2004.02.13. 13:55

tehát a harmadik szakért mindenképp fizetni kell, ha gyes-en van az ember, ha nincs...?

Pfifferling # 2004.02.13. 13:36

A harmadik szakért fizetni kell (és elvileg kellett). Ugyanaz lehet a probléma, mint az ELTÉ-n: ott elengedték a költségtérítést a "felvehető", de nem államilag finanszírozott szakon a korábbi években, de most, hogy az egyetemek nehéz anyagi helyzetbe kerültek, már beszedik. A képzés azonban eleve nem volt államilag finanszírozott és nem is vált azzá.
Szerintem

trinity # 2004.02.13. 13:08

nem,nem elté-s, egri tanárképző. tehát volt kötelezően választandó (ezt mindenképp fel kellett venni) és választható, amit ismerősöm tul.képpen harmadikként felvett. eddig nem is kellett fizetni, de a múlt félévben már kapott csekket. akkor hogy is van ez?

Pfifferling # 2004.02.13. 12:50

Először is le kell szögezni:

  1. Államilag finanszírozott alapképzésben nem lehet költségtérítést fizettetni.
  2. Aki állami intézményben költségtérítéses első alapképzésben vesz részt nem kötelezhető költségtérítés megfizetésre, ha az adott félév első napján GYESt, GYEDet kap.

Kérdés, hogy a "második választható szak" valóban államilag finanszírozott képzés-e.
A második közismereti tanár szak ilyen, de a többi általában nem.
Nem ELTÉ-s társadalomtudományi második szakról van szó?

trinity # 2004.02.13. 11:13

Sziasztok, meg tudnátok mondani, hogy jogszerű-e ha GYES, GYED alatt, államilag finanszírozott alapképzésben a második választható szakért költségtérítést kérni? (50 ezer forint)??? Tehát ezt a szakot felvette az illető már egy éve, eddig nem kértek pénzt, most kérnek...