Köztisztviselői képzettségi pótlék


csufi99 # 2004.02.14. 15:38

Önkormányzati rendelet képzettségi pólékot adott a köztisztviselőknek. Nekem nem, ezt többször kértem, majd munkáltatóm kétszer is leírta iktatott, általa aláírt, pecséttel ellátott \\\\\\\"levélben\\\\\\\", szerintem jognyilatkozatában, hogy elismeri jogosultságom és haladéktalanul intézkedik kifizetésére pótlékokkal együtt. Fél évig vártam, a haladéktalan intézkedésre, többször szóltam, írtam ez ügyben, végül ügyvédhez fordultam, az ügyvédi felszólításra küldött válaszában visszavonta korábbi nyilatkozatát, arra hivatkozva, hogy felülvizsgálta álláspontját és nem vagyok jogosult a pótlékra.Soha jogszabályi hivatkozást nem adott egyik állásponthoz sem. Később kiderült, hogy törvénytelen volt az eljárása, egyrészt nem készült el az ző, a képzettségi pótlékra jogosító munkakörök jegyzéke, ennek ellenére több, mint tíz dolgozónak megállapította és folyósították a pótlékot, még ezt is jogszabályellenesen, mivel többen nem rendelkeztek a 9/1995. Korm. rend. 1-3.sz. mellékleteiben felsorolt értékelhető végzettséggel, sokszor még a munkakörre előírt iskolai végzettséggel sem. Döntését nem jogszabállyal , hanem évtizedes szakmai tapasztalatával indokolta arra a kérdésre, hogy mégis mi alapján állapította meg ki jogosult képzettségi pótlékra, s ki nem.
Én megkerestem a pótlékra vonatkozó jogszabályhelyeket, a munkakörömhöz szükséges iskolai végzettséggel rendelkezem, s másoddiplomámra két jogszabályhelyet, s a melléklet két pontját is megjelöltem, mint jogosultsági alapot. Elutasítotak azzal, hogy önmagában az, hogy a munkáltató törvénytelenül járt el, nem jogosít fel automatikusan a pótlékra. Ezt én is tudtam a bírói gyakorlatot figyelve, ám hátrányos megkülönböztetésre hivatkoztam, e ennek ellenkezőjét munkáltatóm nem bizonyította. Kiváló minősítésű dolgozó voltam, dícsértek szakmailag, csak épp anyagilag nem értékeltek soha, szemben másokkal. Kértük az MT. szerinti sérelem orvoslását, hiába. Hátha ismer valaki olyan döntést, ami hivatkozási alap lehet e perben? Én azt állítottam, s az iratok bizonyítják, azért nem kaphattam meg, hogy a bérekben kialakult %-os eltérés nehogy csökkenjen , mert én nő vagyok. Ezt nem cáfolta senki, a tények, tények, s a munkáltató jognyilatkozatai körül miért épp az érvényes, amit az ügyvédi felszólításra visszavont!
Bízom benne, itt kapok tanácsot, a döntvénytárat bújom éjjelente, de nem találtam megfelelő hivatkozási alapot.
A munkáltató mérlegelési jogkörébe tartozó döntését támadtahattam meg, mivel törvénytenül járt el, ez önmagában nem jogosít fel a pótlékra, mivel támaszthatom alá jogosutlságom?