Köddé vált munkaviszony


the big cat # 2004.03.02. 15:05

Most már talán hagyjuk abba a fogalmak keverését. Van felmondás és van közös megegyezés, de nincs közös megegyezéses felmondás. ha valakinek előbb felmondanak, aztán mégis közös megegyezzéssel válnak el, akkor a munakviszony közös megegyezéssel szűnik meg, a felmondást a közös megegyezés érvényteleníti. (Visszafelé ez nem egyértelműen igaz)

A fenyegetés megtámadási indok, de azért nem hiszem, hogy ezt ilyen egyszerű lenne bizonyítani. A megvesztegetést egyszerűen nem tudom értelmezni ebben a szituációban, ha elfogadott valamit a közös megegyezésésrt, akkor az a közös megegyezés része, és jogszerű. Ha ez valami zsebbe pénz volt, akkor a munkáltató és a munkavállaló is adócsalók, menjen bártan bíróságra, az APEH is érdeklődni fog utána.

Az utóbbi dolgozóra felmondási tilalom nem vonatkozik, a felmondás jogszerűsége érdekében indított pert el fogja veszíteni, amennyiben azt vele írásban közölték. Ha nincs írásos felmondás, úgy a munkáltató mindenképpen elveszti a pert, még akkor is, ha egyébként okszerű és jogos indoka lett volna a felmondásra. A munkáltatónak viszont vissza kell fizetnie az összes kapott támogatást kamatostul, és esetleg birságra is számíthat.

the big cat # 2004.03.02. 14:57

Amennyiben eltelik a táppénz, a táppénz letelte után 30 nappal felmondhatnak rendes felmondással, törvényes indokkal. 10 év munakviszony után 3 havi végkielégítés és 55 nap felmondási idő jár.

Ha valakit lerokkantosítanak, az még önmagában nem felmondási idok, ha egyébként képes ellátni a korábbi munkakörét, de ha közben felvettek valakit, hogy végezze, mert hosszú ideig távol volt, akkor létszámfeleslegre hivatkozhatnak.

gismo # 2004.03.02. 08:15

Kedves Karika 4 és mi a helyzet a másik munkavállalóval( legyen A személy), akit megvesztegettek és megfenyegettek? Neki mekkora az esélye?

Másrészrt a 'takarodj innen azért hangzott'el, mert (B személy)nem volt hajlandó aláírni közvetlenül felmondás után közös megegyezéssel a felmondást

köszönök minden hozzászólást

Karika # 2004.03.01. 20:43

Gismo! Ha az mind bizonyítható, amit leírtál, akkor a bíróságon egyértelműen nyert ügyetek van. De azért az ördög ügyvédjeként feltételezem, hogy valami kis előzménye biztos volt annak a "takarodj innen" kedveskedésnek.

gismo # 2004.03.01. 08:46

Kedves 'the big cat' azt a munkavállalót akiről írtam megfenyegették és megvesztegették, hogy írja alá közös megegyezéssel a felmondását. Erre tanui is vannak. (sőt még a boltban működő kamera is vette) Másfelől érvényes e így a felmondása? Kellett volna aláínia olyan papírt a munkaszerződés megkötésekor, hogy a boltban kamera működik és Õ ezt elfogadja?

Van egy másik probléma is. A munkatársát úgy küldték el, hogy a munkaügyi központ rendelte ki a munkahelyre azzal a feltétellel, hogy 1 évig nem mondhatnak fel neki. Õt is elküldték úgy hogy idézem "takarodj innen", de Õ nem írta alá a felmondást közös megegyezéssel. Indítja is a pert. Milyen bírságokra számíthat a munkáltató?
(Csak a főnök olyan rafinált, hogy lehet, hogy a felvételeket eltünteti, pedig az mind felhasználható lenne ellene. )

Azért kérdem ezeket a dolgokat, mert Én nem vagyok jogász, programozó vagyok, nem értek hozzá mi jogos és mi nem .
Előre is köszönöm: gismo

Karika # 2004.02.29. 21:59

Véleményem szerint a munkáltatónak nincs olyan kötelezettsége, hogy a leszázalékolt dolgozónak fel kell mondani. Végkielégítés viszont csak felmondás esetén jár.

ogre # 2004.02.29. 19:53

Ezt the big cat nak küldtem a végkielégítéssel kapcsolatban


szépe kálmánné

ogre # 2004.02.29. 19:50

Szívműtétem következtében jelenleg táppénzen vagyok; és leszázalékolásom is elindult. Jelenlegi munkahelyemem 10 évet töltöttem, amely munkahely tulajdonosa vállalkozo. EZ a 10 év végig bejelentett volt. KÉRDÉSEM A KÖVETKEZÕ; milyen formában szünhet meg a munkaviszonyom ha kimerül a táppénzem, és leszázalékolnak. Ekkor jár e végkielégítés, és ha igen;de a munkáltató nem akarja kifizetni külömböző indokra hivatkozva, mit tehetek? ÉS MENNYI HÓNAPRA JÁR? Válaszát előre is köszönöm.


szépe kálmánné

the big cat # 2004.02.27. 12:22

Az objektivitás nem jó duma, hanem azt jelenti, hogy a jog mindenki számára a saját értékítéletétől függetlenül érvényes.

Érdekelne, hogy két peres fél vitájában, akik mindketten meg vannak győződve igazságukról, hogyan döntenél, ha bíró lennél, és az igazság alapján kellene dönteni? Kinek az iagzsága győzzön, és miért éppen az.

A jog nem asszisztál semmihez, fölösleges a jogot rendszeresen olyasmiért felelőssé tenni, ami az emberi természetből, az individumok vagy a társadalom cselekedeitől, interakcióiből következik. A jog alárendelt normarendszer (és mint ilyen természetesen tükrözi a létrehozó közeg állapotát), amely részben kifejezei a társadalom értékítéletét az általa szabályozott életviszonyokról (és csakis azokról, - márpedig a jog csak az életviszonyok egy töredékét szabályozza), de ennek az értékítéletnek a közvetítése pontosan korlátozottsága és objektivitása folytán nem feladata, és nem is lehet rá képes. Erre vannak sokkal átfogóbb, ám szubjektív normarendszerek, mint az erkölcs pl.

Először talán alapdefiníciókkal kellene tisztába jönni, és aztán ítéletet alkotni.

anubis # 2004.02.27. 11:10

Kár, hogy a jog nem az igazság oldalán áll. Én is azt hittem mindig, hogy a jog azért jött létre, hogy az igazság győzzön. Hát, ilyen világban élünk. Elég kiábrándító és asajnos egyre kiábrándítóbb, ahogy öregszünk és jobban megismerjük a körülöttünk lévő világot. Minden csak erőszakkal erhető el és ehhez a jog szépen asszisztál.
Ez az objektivitás jó duma. Egyébként a gumiparagrafusok alkalmazásának fedezésére is használható. Nem?

the big cat # 2004.02.24. 17:25

Furcsa lenne, ha egyezne. ez ugyanis a jog leglényegét, annak objektivitást venné el. A jog ebben különbözik minden más normarendszertől. és ettől lehet a legáltalánosabb érvényű is.

Kincs # 2004.02.24. 15:53

Igen csufi99!Sajnos, igazad van.Joghallgatóként én is nagyot csalódtam (bár nem vagyok naív), mert tényleg igaz: a bíróságon soha nem az igazság győz, hanem a törvény.A törvény pedig egyáltalán nincs szinkronban az igazsággal!

csufi99 # 2004.02.24. 10:00

Erkölcsi morál? Néhány embernek még van, de az nem ebbe a világba való, a ki is löki magából az adott hely, ahol ez általánosan nincs meg.
A jognak meg végképp semmi köze az erkölcsi morálhoz. Ügyvédek szokták viccesen mondani, a bíróság az a hely, ahol a legnagyobbakat lehet hazudni. No nem általános, de van alapja vicceknek...

harasztosi # 2004.02.24. 04:47

Kedves big cat!
Még egyszer nagyon köszönöm a segítséged!! :)

Üdvhegyek


H.P.

the big cat # 2004.02.24. 03:41

És vajon emberünk aláírta a közös megegyezést, Mert ha igen, akkor csak magára vethet. Ha nem, akkor simán megnyeri a munakügyi pert, mait jogellenes felmondásért indít.

gismo # 2004.02.23. 20:54

Mit gondolnak az olyan emberről, aki azon a címen bocsájt el alkalmazottat Egerből (egy viszonylag felkapott boltról lévén szó városunk egyik főbb központjában),
ahol amúgy is nagy a munkanélküliek száma, mondván, hogy sokat kell utána fizetni?
Napi 4 órában bejelentve ez kb havi 3000 Ft plusz költséget jelent.
Azt állítja nem a munkával van a baj. (napi 8-10 (!!!) órával nem is lehet pláne ha a munkavállalónk 4 órára van bejelentve), talán az őszinteségel?
...Talán... Azzal csak azért mert munkavállalónk az igazat is megmondja (gerinces lévén) bárkinek a szemébe.
Ezek után munkavállalónk azzal szembesül, hogy főnöke közös megegyezés alapján szeretné aláírni a felmondást.(???)
Kérdem ÉN mi okból kifolyólag? Talán mert nem óhajt felmondási időre fizetni? ...Talán...
Talán mert fél a jogi következményektől..netán a Munkaügyi bíróságtól?...Talán...
Munkavállalónk legmellbevágóbb élménye ezek után, hogy helyette új embert vesznek fel napi 8 órára bejelentve,
szabad szombatokkal...Talán utána nem kell fizetni járulékokat? ...Talán...
Talán mert megteheti, mert a többi alkalmazott 70%-a nincs bejelentve?...Talán....

Mégis hová tettük az erkölcsi morált EMBEREK??? Talán sutba dobtuk?....Talán...

harasztosi # 2004.02.23. 19:24

Kedves big cat!
Elküldtem mélben!

Előre is köszönök mindent.

Üdv

H.P.


H.P.

the big cat # 2004.02.23. 11:02

Átküldheted, és ha lesz időm át is nézem, de ez egy viszonylag szimpla ügy, amit leírtam, az abszolút áll. A bíróságokon van "panaszanap" amikor egy fogalmazó segyta kereset összeállításban. A munakügyi per a munakválló számára iletékmentes, az ügyvédi költséget a pervesztes félre terhelik.

harasztosi # 2004.02.22. 19:09

Üdvözletem!
Köszönöm eddigi válaszaitokat!

Igazság szerint van egy olyan sejtésem, hogy peren kívül el lehetne intézni ezt az egészet a volt munkaadómmal. Talán. Mindenesetre nekem (sajnos) ügyvédre nincs pénzem, tehát önerőből és egyedül kell végigcsinálnom, ha mégis perelnem kell :(

the big cat, megengednéd, hogy emilben küldjek át részleteket? Már csak a teljes történet átláthatósága miatt... persze, megértem azt is, ha nem szeretnél ilyesmivel foglalkozni, csak nagy segítség lenne.

Mindent köszönök eddig is!


H.P.

csufi99 # 2004.02.21. 10:51

Tudom, hogy ez a precíz válasz, s igazad van, ha már nem függ az illetőtől, valóban megléphet mndent.
Én csak magamból indultam ki- amit nem szabadna- egy dolgozó olyan kiszolgáltatott a munkáltatóval szemben, hogy sokszor hihetetlen. A jog egy eszköz, de végigjárni egy jogi utat,hát attól függ milyen idegrendszere van valakinek. Ha anyagilag független és fütyülhet a világra vagy a munkáltatójára, megteheti. Ha nincs ilyen független helyzetben állandó rettegés lesz az élete, a finom kis és nagyobb bosszúktól senki nem védi meg, még meg is rövidítik anyagilag olyan dolgokban, melyek nem támadhatók meg. Szívesen leírnám mi mindent elkövetett már munkáltatóm, s mivel tudok védekezni? Semmivel, belebetegedtem, s már kétszer kórházba kerültem, jelenleg sem dolgozom, s még ezt is ellenem fogja fordítani nagy valószínűséggel, s nincs védelem! A perek olyan lassúak, hogy mire valamit elérek tönkremegy az egészségem, s könnyű erre azt írni, ezért is beperelhetném a munkáltatót, persze, csak mnden bizonyítási eszköz gyakorlatilag az ő kezében, a dolgozók félnek, tisztességgel kit hozzak hasonló hasonló helyzetbe csupán egy tanukénti megidéztetéssel.. A per sokkal inkább egy sakk játszámára hasonlít, melyben a szubjektivitás szintén nem kizárt, sőt, nagyon sokszor erőteljesen befolyásolja a jog értelmezését, amit így is leht értelmez ugyan, de cseng a fülembe a bírónő indkolása.. Olyan precíz válaszokat adsz, nekem nem tudsz segíteni? Kívülállóként látod a dolgokat, s ez nagyon fontos. Igyekszem kevesebbet szólni, csak figyelni.
S még egy dolgo: egy per, főleg feljelentés után lesz, aki sandán néz majd leendő dolgozójára, mert arra gondol, ez egy kukacos ember, nem kell nekem. No ez nem általános, nekem is van állásajánlataom azzal együtt, hogy tudják miben vagyok, de el kellene költöznöm, s ezt nem tehetem meg a család miatt...Sokszor igaz: nyerek, mégis vesztes leszek, ezt mindenki számításba kell vegye, mielőtt lép.

the big cat # 2004.02.20. 11:09

Nem vált köddé a munakviszony. És alkudozni sem kell.

Mivel egy napot legalább továbbdolgoztál a munkahelyi vezetőd tudtával,és újabb határozott idejű szerződés nem készült, ezért a munkaviszonyod a törvény erejénél fogva határozatlan idejűvé alakult. Amit aztán októberben közös megegyezéssel megszüntettetek. Gondolom van dátum a közös megegyezésen. Innetől kezdve a munkaviszonyod addig tartott. A kiadott igazolás hamis, a munkáltatód nyilván adó és társadalombiztosítási csalást követett el, mert nem fizette meg utánad a járulékokat, és lehet, hogy az adóelőleget sem fizette ki. Ezek nemcsak súlyos munkajogi jogsértések, de bűncselekmény gyanúja is felmerül. Az állítása, hogy a lezárt évvel nem lehet semmit kezdeni szintén hazugság. Először is a jogszerű állapotot kell helyerállítani, neki önrevíziózni kell a múlt évi bevallásait. Ez biza pénzbe kerül, de kizárólag az ő hibája.

Fogadj ügyvédet, írass vele levelet neki, hogy adják ki az igazolásokat a munkaviszony valós idejéről, plusz most már bizonyítsák, hogy a járulékokat és az adóelőleget megfizették. (Kíváncsi vagyok, mi szerepel az adópapírodon!) Amennyiben mondjuk 3 munkanapon belül ezt nem teszik meg úgy bírósághoz fordulsz, feljelented őket a Munkaügyi Felügyletnél és az APEH-nél.

Minden ász nálad van, ne hagyd magad.

csufi99 # 2004.02.20. 10:57

Mivel eddig nem válaszolt senki, ötletként én a Munkavédelmi Felügyelőséghez fordulnék, bizonyára meg tudják állapítani egy vizsgálattal, hogy meddig is dolgoztál. Ha "feketén" foglalkoztattak, nagy bírságra számíthat volt munkaadód. Esélyed akkor van, ha van nyoma a jelenlétednek és munkavégzésnek, vagy a munkatársak azt igazolják. Ha ebben biztos vagy alkut kötnék a volt munkáltatóval, rendezze önként a dolgokat bírság nélkül. Gondolom munkaügyi per is indítható, de ez esetben neked kell bizonyítani mindent, s ha nem jelentettek be, gondold át milyen bizonyítékaid vannak, pénz fizetés átvételét kinek, min írtad alá atb. Ez csak egy ötlet, nem vagyok szakmaber, de az alku talán járható út.Rendezze a dolgaid, s bírság nélkül kiadja az irataid, utólag is be lehet jelenteni a dolgozót, az más kérdés, hogy az utólagos bevallásért kap-e bírságot, de még mindig kevesebb, mint a Munkavédelmi Felügyelőség bírságával együttes bírság. Címet a neten megtalálod, ha máshol nem a startlapon.Sok sikert!

harasztosi # 2004.02.19. 06:01

Segítséget kérnék problémám megoldásához.
Volt egy határozott idejű munkaszerződésem, mely tavaly januárban lejárt. A munkáltatómmal megbeszéltük, hogy meghosszabbítjuk, így továbbra is ott dolgoztam főállásban, ám többszöri kérésemre sem kaptam meg az új szerződésemet. A bérkifizetésről további négy hónapig megkaptam a papírt, ám utána ezek is elmaradtak. Kérdésemre, hogy miért nem kapok, az volt a válasz, hogy majd rendezzük azt is, nem olyan fontos/sűrgős stb. (Tudom, én voltam a balga, hogy bíztam bárkiben is.) Október végén közös megegyezéssel elváltunk egymástól, szintén balga módon nem vizslattam át a kapott papírokat, s csak most ért a pofon. Januárban, új munkahelyemen szóltak, hogy tudok-e arról, hogy már árpilisban megszűnt a munkaviszonyom? :( Hát nem tudtam.
Felvettem a kapcsolatot előző munkaadómmal, aki közölte, hogy az előző évet már lezárták, és nincs mód arra, hogy ezt korrigálják. Félévi munkaviszonyom vált így köddé. Mit tehetek utólag ebben az esetben??
A segítségüket előre is köszönöm!


H.P.