pótszabadság v. rendkívüli


the big cat # 2004.02.20. 11:37

Nincs felső határ. Csak az ésszerűség. Ennek két oka van: 1. Ki az a hülye aki erre hivatkozva mondjuk évekre vagy hónapokra felmenteti magát a munakvégzés alól, úgy hoyg arra az időszakra nem jár neki díjazás. 2. Ha valaki mégis ezt csinálja, simán felmondhatnak neki.

És megint mondom, ennek semmi köze a sem a rendes, sem a fizetésnélküli szabadsághoz, ez másik jogcím.

A Kollektyív szerzőséd szerint meg annyit kérhet, amennyi abban van, olyan jogcímen ami abban van, de ez független ettől. ha ott pl. ír 3 nap fizetett kegyeleti szabadságot ilyen esetre az ezen a felmentésen felül jár.

csufi99 # 2004.02.19. 18:35

Így pontos, s mi az időkorlát? Kollektív szerződés szerinti, hány napot kérhet ezen a címen a dolgozó, én ezt még nem értem:
107. § Mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettsége alól

  1. közeli hozzátartozója halálakor, esetenként legalább két munkanapon át;

    A törvény magyarázatában itt nem találtam hozzá semmit, de feltételezem kell lennie egy felső határnak, vagy itt is alkalmazható akár egy év fizetés nélküli szabadság- az más kategória.

Elnézést, csak szeretném megérteni a szabályozás logikáját, s nem találtam magyarázatot.

the big cat # 2004.02.19. 16:55

Az Mt. nem két napot mond. Az Mt. azt mondja, hogy közeli hozzátartozó halála esetén a munakvállalót kérésére fel kell menetni amunkvégzés alól, méghozzá annyi időre, amennyir kéri. A felmentésből két napot távolléti díjjal kell fizeni, a többi napra fizetés nem jár.

Ez nam szabadság, ahnem felmentés, semmi köze a szabadsághoz, így ahhoz sem hozzáadni, sem levonni nem lehet.

Ha a kollektív szerződés 3 nap fizetett vagy fizetetlen szabadságot ír elő, akkro az pótszabadság, és a fent írt két napon felül jár.

A nagymama közeli hozzátartózónak minősül.

csufi99 # 2004.02.19. 16:42

A közeli hozzátartozó fogalma legjobb tudásom szerint változó, van ahol a Ptk. szerinti fogalmakat kell haszálni, itt a az MT. szerint kimondottakat, ez esetben a férj egyeneságbeli hozzátartozója a szülő, nagyszülő, gyermek, unoka.
Általában a Ptk. -ra hivatkoznak a jogzsabályok, szóval attól függ milyen kérdésről van szó.
Mondja egy kis tudású köztisztviselő, aki várja, hogy egyszer neki is mer valaki támpontot adni...

csufi99 # 2004.02.19. 14:38

Megnéztem az MT-t, biztos, ami biztos. Az MT. 107.§. emlékeim szerint kimondja mentesül a dolgozó a munkavégzés alól, - közeli hozzátartozó halála esetén. A férj egyeneságbeli rokona pedig közeli hozzátartózó, ahogyan írtad is. Ez a távollét a szabadságon felül jár, abból nem vonható le! Igaz, a Tv. , amit néztem 2 napot ír, de ha a kollektív szerződés három napot ad, annyi jár.
Bocsi, hogy megint belekontárkodom nálam okosabbak dolgába, de én is szeretnék tanulni az esetekből, segíthetek még vele az életben másoknak, ezért figyelek minden kérdésre.

susi # 2004.02.19. 12:28

Férjem édesanyjáról van szó, aki, ha jól tudom a Munka Törvénykönyve 139.§(2) bekezdése értelmében közeli hozzátartozómnak minősül.

Várom a választ: Üdv susi

Hegylako # 2004.02.19. 09:44

Hello!

Ehhez kapcsolodva mennyire közeli hozátartozorol lehet itt szo?Csak szülöröl vagy nagyszülöröl is?

Elöre is köszi.Hegylako

susi # 2004.02.19. 07:50

Közeli hozzátartozóm halála miatt a kollektív szerződés szerint 3 nap jár az ügyek intézésére.

Kérdésem: az alapszabadságból kell-e ezt a három napot levonni, vagy pedig plusszban jár 3 nap?

Köszönettel: Susi