Közalkalmazott, felmondás


illa # 2012.06.14. 16:41

Kedves Lyonee!

Köszönöm szépen a részletes választ!

vargaz # 2012.06.14. 15:37

62 éves leszek júniusban. Tudományos fokozattal rendelkező egyetemi oktató vagyok 35 éves közalkalmazotti jogviszonnyal. Nem tudom, hogy mikor és miképpen érdemes nyugdíjba vonulnom. Ma olvastam, hogy 2013-tól kötelező lesz.

Lyonee # 2012.06.13. 21:51

A 12 évre jár neked 4 hónap felmentési idő és 4 havi végkielégítés. A felmentési idő felére a munkavégzés alól fel kell, hogy mentsenek. A felmentési idő egészére jár szabadság, amit csak a munkavégzésre kötelezett részben lehet kiadni. A megmaradó szabit ki kell fizetni a jogviszony megszűnésekor. A felmentési időre járó illetményt havonta kapod, mint a munkabért, a végkielégítést a jogviszony megszűnésekor. Ha közben elhelyezkedsz, ugrik a további időre járó átlagilletmény és a végkielégítés is, de csak, ha a közszférában helyezkedsz el. Ez ne tartson vissza, mert, ha jó lehetőség adódik közben, -egy határozatlan idejű jogviszony,- jobban megéri a jövőt tekintve, mint a végkielégítés. A végkielégítésről akkor is lemondhatsz, illetve elveszíted, de legalább tudod, hogy miért. Közös megegyezésbe ne menj bele, mondjanak fel, ha úgy gondolják, hogy nincs rád szükség. Azt azért ne várják el tőled, hogy még le is mondj arról, ami megilletne.

"32. § (1) A közalkalmazotti jogviszony csak különösen indokolt esetben szüntethető meg felmentéssel

  1. ha a közalkalmazott egyedülálló, eltartott gyermeke tizennyolc éves koráig, valamint"

    A http://net.jogtar.hu/…n/getdoc.cgi?…

Ezt a bekezdését előbb mindenképpen említsd meg.
Ha vannak még a suliban ugyanolyan szakos tanárok, mint te, és ez a védettség (vagy másik, pl. 5 éven belül van a rá érvényes nyugdíjkorhatáron) rájuk nem vonatkozik, akkor nem szüntethetik meg a jogviszonyodat, csak "különösen indokolt esetben".

illa # 2012.06.13. 16:17

Tisztelt Szakértők!

Pedagógusként dolgozom 12 éve egy középiskolában. Ma közölte a munkáltatóm, h. sajnos jövő tanévtől nem lesz meg a szükséges óraszámom, hamarosan felajánlja a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését. Felajánlott egy másik állást egy általános iskolában, illetve, hogy segít oda bekerülni - utánanéztem, ott csak határozott idejű lenne a kinevezés, ráadásul még messzebb lennék a lakóhelyemtől, napi négy órákat kellene utaznom. Két kisgyermeket nevelek egyedül, nem tudom, ez jelent -e valamiféle védelmet a felmentés alól. Úgy sejtem, jobban járnék, ha felmondanának, mert akkor kapnék végkielégítést, a megegyezéssel inkább csak nekik kedveznék. Jól gondolom? A felmentési időre járó átlagkereset hogy értendő? A végkielégítésen felül járna?

Segítségüket köszönöm!

marley # 2009.09.18. 14:47

Elnézést de azt hiszem nem jó helyen kérdeztem.

marley # 2009.09.18. 09:25

Szeretném megkérdezni, hogy mennyi most a munkanélküli segély, ha a gyes után nem vesznek vissza a munkahelyre.
A kisfiam 3 éves lesz december közepén. Ő már a második gyermek és az első után sem akartak visszavenni, de mivel a 2. már uton volt, ezért nem tehettek mást. Munkaviszonyom 1992 óta van ,jelenlegi munkahelyemen 1997. október vége óta dolgozom.

Előre is tisztelettel és köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.18. 09:13

Persze.

kamikaze # 2009.09.18. 07:59

Tisztelt Szerkesztőség!

Egy 100%-os önkormányzati tulajdonú Kft-nél dolgozom, melyet hamarosan végelszámolással meg akarnak szüntetni, mivel működése okafogyottá vált. Szerződésemben 90 napos felmondási idő van lefeketve.
A kérdésem, hogy végelszámolás esetén is jár a felmondás, az ahhoz tartozó bér, esetleg a ki nem vett szabadságok megváltása?
Köszönöm előre is a segítő hozzászólásokat!

kamikaze

A.Andika # 2009.09.18. 07:42

Tisztelt Jogász Úr!

A kérdésem az volna, h egy rajtunk kívül álló okból a főnökünk "bekeményített", mondhatjuk nyugodtan, bosszúból, s most minden juttatást, amit eddig kaptunk megvon az összes dolgozótól.
Közalkalmazottak vagyunk, óvodában, s a kérdésem erre vonatkozik!
Mi az amit kötelezően adni kell, ill az étkeztetéssel kapcsolatban, mivel azt már megtudtam, h arra nem kötelezhet, h kifizessem, ill ott étkezzel, ilyen esetben étkezési utalványt helyette kell-e adnia!
Valamint a cafetériában a tankönyvtámogatásra eltett keret összegét sem kívánják nekünk odaadni, pedig a számlákat már aug. 31-én leadtuk!
Én 2 gyereket egyedül nevelek, s nagyon fontos lenne tudnom, mire számíthatok ezek után!
Köszönettel előre is!
Andrea

ObudaFan # 2009.09.17. 19:09

Nem kell, nem is lenne értelme. Más kérdés, hogy magával a felmentéssel nem szűnik azonnal meg a jogviszony, hanem csak a felmentési idő után.
Felmentés esetén a felmentési idő legalább hatvan nap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg. Ettől eltérően, ha a felmentés - az egészségügyi alkalmatlanság esetét kivéve - alkalmatlanságon alapul, a felmentési idő harminc nap.
Ha hosszabb felmentési időben a felek nem állapodnak meg és a kollektív szerződés sem ír elő ilyet, a hatvannapos felmentési idő a közalkalmazotti jogviszonyban töltött

  1. öt év után egy hónappal;
  2. tíz év után két hónappal;
  3. tizenöt év után három hónappal;
  4. húsz év után négy hónappal;
  5. huszonöt év után öt hónappal;
  6. harminc év után hat hónappal

meghosszabbodik. Kollektív szerződés 8 hónapnál hosszabb felmentési időt nem állapíthat meg.

istvanlor # 2009.09.17. 18:50

Nagyon fontos segítséget szeretnék kérni Tőletek!

6 éves munkaviszony után felmondtak nekem, közalkalmazottként dolgoztam egy hazai intézményben.

Mikor szabadságról visszajöttem, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül az orrom alá rakták a papírt miszerint felmondtak nekem.

Hallottam valahol hogy felmondás előtt 3o nappal hivatalosan értesíteniük kell engem, hogy felmondás várható, én semmiféle értesítést nem kaptam, sőt derült égből villámcsapás volt hogy elém rakták a papírt.

Ilyen esetben hivatkozhatok formai hibára az intézményyel szemben egy esetleges munkaügyi perben, miszerint a felmondást nem előzte meg semmiféle hivatalos értesítő, amit aláírtam?

Előre is köszönöm a válaszokat!