APEH ellenörzés - Munkanélkülieket akar ellenörizni az APEH


old-guy # 2003.05.21. 19:35

A szerencsétlen munkavállaló alatt a  következô tipusú 'munkaszerzôdéses' szitut értem:

  • Na figyi, haver, felveszünk 100 ezerrel, ebbôl ugye lejönnek az adók meg a járulékok, szóval marad 55, vagyis hozzál 55-rôl nekünk ÁFÁ-s számlát - vegyél meg mindent a családodnak, de a számlát erre a névre kérd, és akkor azt nettoban kifizetjük, mert nekünk is élni kell valamibôl...

Passz.

Rexor # 2003.05.21. 16:34

Hát nem is tudom. 'Szegény' vállalkozót, aki munkavállót tud foglalkoztatni én nem tudok sajnálni. Akinek van annyi pénze hogy munkavállalót foglalkoztasson. általában nem fenyegeti az éhenhalás veszélye. Olyanról én még nem nagyon hallottam, hogy a munkavállalónak jobb dolga lett volna, mint a munkaadójának (talán ezt hívnák 'fordított'  kapitalizmusnak :)

balogh judit # 2003.05.21. 11:22

Nem biztos, hogy 'szerencsétlen munkavállaló'-ról kell minden esetben beszélnünk, mert melyik vállalkozó tudja kigazdálkodni, hogy egy segédmunkás órabére nettó 1.000,- Ft, egy lakást takaritónőnek min. 600,- Ft legyen. Egy kőmüves - aki szerencsés esetben ért is hozzá - napi 15.000,- Ft alatt nem indul el otthonról. Na és ehhez jön még az u.n. 'benzinpénz', mert a tömegközlekedés sincs ingyen,- az autó meg szerintem kényelmesebb. A munkanélküli segély lejártakor ugyanezt folytatják tovább, és így lehet az, hogy lényegesen jobban élnek, mint a bérből, fizetésből élők.


BJ.

Béres-Deák Attila # 2003.05.18. 20:19

Egyszer véget kellene ennek vetni. A nyugdíj messze van, de egy baleset bármikor bekövetkezhet.


attika

old-guy # 2003.05.18. 19:28

Szerencsétlen munkavállaló örül, ha munkát kap, nemhogy szerzödésért nem reklamál, de még azt sem tudja, mi az, hogy adózás (évvégi munkáltatói-önadózói elszámolások tapasztalatából mondom)
Mindent elhisz a munkaadónak, a nyugdíj még messze van, csak a netto pénz számít, mert el kell tartani a családot.
Sajnos, sok 'munkaadó' iszonyúan kihasználja a dolgozók tájékozatlanságát.

Rexor # 2003.02.05. 08:28

Ha jól értelmeztem, az a kérdés lényege, hogy egy esetleg APEH ellenőrzés során le van e védve a munkavállaló.

Bejelentésre igenis lehet kötelezni a munkáltatót, ugyanis a munkavállaló bármikor kérheti a munkaszerződés írásba foglalását. Ha van munkaszerződés (de ha nincs akkor is, csak nehezebb bizonyítani), már a munkáltató sara ha nem fizeti meg az adó/járulékterheket.

kissjo1 # 2003.02.05. 04:20

Fél millio embert nem találnak ma Magyarországon.Mert nem kapnak segélyt nem fizetnek adót.Most szúrópróba szerüen akarja ellenörizni az apeh,csak arra nem gondolnak hogy a munka vállaló /föleg épitömunkások/50% feketén van alkalmazva.Nincs jog érvényesithetöségünk mivel nem lehet kötelezni a munkaadót hogy bejelentsen.Ki tudna erre javaslatot tenni?Mert pl.Ausztriában addig amig nincs kitéve a vállakozó reklámtáblája amin rajta van adószáma telefonszám nem lehet munkát elkezdeni.Irtam ez ügyben hivatalos helyekre nem válaszoltak.Tehát kötelesség van jog nincs.


kissjozsef