Ha működik az a székhely (telephely, fióktelep), ahol a szerződésed szerint a munkát végzed, akkor nem. De ebben az esetben is átirányíthat, illetve elrendelhet kiküldetést korlátozott időre.
felmondás gyes alatt
Sziasztok,
Az alábbiakban kérem a segítségeteket:
Feleségem jelenleg gyed-en van második gyermekünkkel, április elején jár le a gyed, utána gyes. Munkáltatója a napokban közölte vele, hogy a céget -egy kft-t, melyben dolgozik eladták atavly nyáron. Sőt azóta már, ismét újabb tulaja van. A régi cég a tevékenységet egy újabb kft-ben folytatja, ebbe fel is vették az aktív dolgozókat. De feleségemet valószínűleg nem (apeh-nél megnéztük a jogviszonyát).
Munkáltatója azt mondja, hogy őt is átveszik ebbe az új cégbe, de csak rosszab feltételekkel: kevesebb fizu, 36 óra, határozott idő. Azt mondja a szabijai elvesztek. Küldeni fog postán kilépő papírokat, és új munkaszerződést.
Azt még tudni kell, hogy a vidéki fiókiroda ahol feleségem dolgozott, időközben megszűnt. Biztos, hogy meg akarnak majd szabadulni tőle, minél előbb.
Kérdéseim:
- Ez a cégváltás tavaly nyáron volt. Elképzelhető, hogy ő még a régi cég alkalmazottja, egy teljesen ismeretlen kft-ben? Vagy cégeket nem szoktak passzív dolgozókkal együtt eladni?
- Miért akar neki a régi főnök ismét munkaszerződést ajánlani, miért nem hagyja bent ebben a régi kft-ben, hogy bajlódjon vele az aki megvette?
- Érdekünkben áll elfogadni a kínált munkaszerződést? Hamarosan lejár a gyed, gyes-t kezdenénk, közben dolgozunk a 3.ik gyermeken. Hogyan fogunk intézkedni ez ügyben a munkáltatónál, akit nem ismerünk, semmit nem tudunk róla?
Köszi,
Boborján
Pontosan hogyan kell azt érteni, hogy "a tevékenységet egy új kft.-ben folytatja"? És mi az, hogy a vidéki fiókiroda megszűnt? Hogyan, mi lett vele?
Új kft.-t alakított, új név, adószám, cégjegyzékszám stb. Ebbe felvette az akkor aktív dolgozókat. Az image, a brand maradt a régi.
A vidéki irodát korában megszüntette, az ott dolgozók felmondással vagy közös megegegyéssel távoztak. De feleségem akkor már gyáson, vagy gyed-en volt.
Nem ezt kérdem. Mi az a tevékenység, milyen eszközöket használ hozzá? Mi maradt az eladott cégben?
Jól értem, hogy az a bizonyos irodahelyiség bérelt volt?
A tevékenység: utazások értékesítése, utazási iroda.
Az eladott cégben mi maradt? Nem tudom.
És azt sem, hogy miért volt ez az eladásé s új cég alapítása. Talán tevékenység szétválasztás miatt? De a régi cég szerintem már teljesen idegen kézben van. Valaki talán megvette a tevékenységi kör miatt?
A vidéki iroda bérlemény volt.
A régi cég új tulaja mit kezd egy passzív állományban levő kismamával, akinek elméletileg a szabadságait és egy csomó járandóságát ki kell fizetni?
Köszi,
Boborján
Jobb lett volna valami konkrétabb tevékenység. Mindenesetre hivatkozzon arra, hogy úgynevezett üzemi jogutódlás történt, a tevékenységet átvevő, azt folytató új cég munkajogi szempontból jogutódja az eladottnak. Ezért a feleséged munkáltatója az új cég, a szerződése pedig változatlan tartalommal (munkaidő, rendezett alapbér) hatályos. Írásban, tértivevénnyel, majd kiderül, mit szólnak hozzá.
Ha semmit, akkor egy hónappal a munkába állás tervezett időpontja előtt ismételje meg az álláspontját, és jelentse be, hogy megszünteti a fizetés nélküli szabadságát, és jelentkezik munkára. Kérje, hogy az előző évek ki nem adott szabadságait a tényleges munkába állás előtt adják ki neki.
Kedves KBS,
Köszönöm az értékes hozzászólásodat.
Még annyit, hogy külsőre tényleg nem történt változás. A többi iroda maradt, ugynazzal a tevékenységgel. Weboldal, céglogó ugyanaz. Gondolom ez szintén erősíti ezt az "üzemi jogutódlást".
Köszi,
Booborján
Igen. Meg az, ha a munkavállalók nagy részét átvették, ha a partnereik nagyrészt azonosak stb.
Majd írj, mit szól a munkáltató.
Még valami:
- Mivel kell ezt az egészet lepapírozni: munkaszerződés módosítás/ki-belépés/vagy csak tájékoztat a munkáltató a változásról?
Köszi
Csak tájékoztatás.
Tiszteletem, a férjem van GYEd-en a kisebbik fiunkkal, a GYES-t is az ő nevére igényeljük meg. Ha visszamegy dolgozni a felmondási védelem őt illeti meg?
Válaszukat előre is köszönöm!
Igen, azt, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.
Üdv,
GYEd-en vagyok a féléves kisfiammal. A munkahelyem felszámolás alatt áll (gondolom, jogutód nélkül fog megszűnni, bár ki tudja, mert multicég, és a külföldi üzemek természetesen vidáman működnek). A napokban felhívott az egyik ügyintéző, hogy gondoljam meg a felmondást, mert ha megvárom, hogy a cégnél lehúzzák a rolót, kismamaként nem fog járni minden pénz, ami egyébként járna. Azt sajnos nem jegyeztem meg, hogy konkrétan melyiktől esnék el. Hozzátartozik, hogy csoportos felmondás keretében már 2009-ben felmondtak - volna, de betegség és várandósság miatt nem tudtak elküldeni. A törvényeket, jogszabályokat böngészve viszont úgy vettem ki, hogy de igen, akkor is jár az összes juttatás, ha gyeden vagyok épp. Nem tudom, hogy járok jobban, hatodik éve vagyok a cégnél, ennél több pénz nemigen lesz, legfeljebb 1-2 nap szabadság rakódik még hozzá. Nem rúghatnak ki, mert védett vagyok, közös megegyezést én nem írok alá, különben is van papírom még a csoportosból, hogy mi jár elbocsájtás esetén - gondolom, az érvényes most is. Kérdésem: Önök szerint belemenjek a felmondásba vagy ne?
Köszönöm: Tóth Lászlóné
Ne.
Megkérdeztem, hogy zajlik a felmondás: közös megegyezéssel bónuszként fizetik ki a végkielégítést + a felmondási időt. Azt mondja az ügyintéző, hogy ha nem mondok föl és közben megszűnik a cég akkor legfeljebb a szabadságaimat fizetik ki. Tartok tőle, hogy így van, és valami furmányos apróbetűs jogszabály miatt elesek ettől a pénztől (IS, a gyeses fórumon már kérdeztem, de nem felelt senki: a gyedemet már elintézték, hogy a minimálbér után kapjam, és nem tudom visszacsinálni, nem tudom, kihez fordulhatnék, merre keresgéljek.) Nehéz okosnak lenni...
Nem igaz.
Kedves KBS!
Az lenne a kérdésem, hogyha már más betöltötte a korábbi munkakörömet (és őt szeretnék továbbra is ebbe a pozícióba), ezért más munkaköröket ajánlanak fel nekem, amik közül egyik sem megfelelő számomra, akkor kötelesek állásidőt fizetni?
Ha nem dolgozol, mit fizetnének??? (Még ha dolgozol se nagyon...)
Közös megegyezést nem szabad aláírni. Mondjanak fel, ha akarnak és fizessék a végkielégítést. GYES alatt egyébként sem lehet felmondani...
Nem vagy köteles a szerződésedtől eltérő munkakörben dolgozni. (Az átirányítást kivéve.) Pont. A munkáltató viszont köteles a szerződés szerinti munkakörben foglalkoztatni. Pont.
Ha nem tud a szerződés szerinti munkakörben foglalkoztatni, a módosítási ajánlatot pedig nem fogadod el, akkor vagy fizet azért, hogy malmozol egész nap, agy felment a munkavégzés alól, és állásidőt fizet. Amíg nem tud felmondani.
Kedves KBS!
Köszönöm a segítséget!
Kedves kbs!
Visszavennének más beosztásba, de kevesebb fizetéssel.
Az én fizetésem alapbérből és jutalékból állt, és csak az alapbéremet adnák meg.
Megnéztem a MT-t, hogy az átlagkeresetemnél kevesebbet elvileg nem ajánlhatnának, de észrevettem, hogy ez is csak a gyermek 1 éves koráig jár. Ha már 2 éves elmúlt a gyermek, akkor rám mi vonatkozik?
Nem vagy köteles a szerződésedtől eltérő munkakörben dolgozni. (Az átirányítást kivéve.) Pont. A munkáltató viszont köteles a szerződés szerinti munkakörben foglalkoztatni. Pont.
Ha nem tud a szerződés szerinti munkakörben foglalkoztatni, a módosítási ajánlatot pedig nem fogadod el, akkor vagy fizet azért, hogy malmozol egész nap, agy felment a munkavégzés alól, és állásidőt fizet. Amíg nem tud felmondani.
- Az átirányítás alatt sem csökkenhet a bér - ha nem egyezel bele.
Kedves kbs!
Ezt melyik paragrafus mondja ki?
Pontosan mit melyik szakasz mond ki?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02