kit javasolsz?
ebben a sárga csíkban fenn van egy lehetőség. na? megírjuk neki?
kit javasolsz?
ebben a sárga csíkban fenn van egy lehetőség. na? megírjuk neki?
de ha be kell menned, akkor arra az időre meg jár a munkabér. persze, szívás, de a mostani helyzet is az, ahol kialvatlanul járnak dolgozni.
Kérdezzünk meg egy igazi munkajogászt :)
ha normálisan hétköznap 8-16ig melózol, akkor szívás a 11órás pihenőidő
ha 6kor kapsz hívást, másnap nem kell bemenned, így nem kapsz fizut. magyarul a készenlét miatt pénzt vesztesz
HA így lenne
Teljesen faramuci, ezt én is észrevettem :) de az Mt-t nem ezekre találták ki, úgy tűnik.
ha tartják ezt a 11 órát a példádban, akkor a kedd 8-16-ig nem jár munkabér, hiszen akkor nem végzett munkát... Viszont lehet, hogy igazad van, és a készenlét nem számít munkaidőnek így az lehet akár 24 órás is, mert az Mt csak az ügyeletre mondja, hogy a teljes időtartama munkaidőnek számít, a készenlétre csak annyit mond, hogy annak a munkával töltött része munkaidő (és ugye ráadásul rendkívüli munkavégzés, azaz túlóra).
Mt 123. § (3) A munkavállalót, ha a készenlét alatt munkavégzés nem történt, a készenlétet követően nem illeti meg pihenőidő.
ezért gondolom, hogy ha igen, akkor ezt a 11 órát tartani kell, ha volt a készenlét alatt munkavégzés, mert az egész 123 § erről az egybefüggő 11 (8) órás pihenőidőről szól.
(Közben megnéztem az Mt-t jobban, és rosszul emlékeztem arra a 168 órás szabályra: akkor sem lehet a heti pihenőnapon újra készenlétet elrendelni, ha nem végzett volna munkát egy hete ugyanúgy a heti pihenőnapon elrendelt készenléte alatt).
heló pazs!
köszi a választ, én is nézelődök, hátha kiderül valami jó dolog még.
„egyrészt legalább 11 óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani a munkakezdés és az előző napi munkaidő vége között, úgyhogy ha egyszer is felhívják a készenlét alatt, onnan újra kéne kezdődnie ennek a 11 órának”
a készenlét is munkaidőnek számít szerinted? az nem "csak" készenléti idő?
de tegyük fel, hogy úgy kéne lennie, ahogy írtad.
a rendes munkaidő pl hétfő 8-16 óráig tart. kedden hajnal 5-kor felhívnak, fél óra meló. tehát ha a 11 órahosszát nézzük, 16 óráig pihi.
ilyenkor mi van a keddi 8-16-os melóval? nem jár a 100% fizetés, vagy jár?
elég faramuci helyzet, nem?
bajussz: pont ezeket kutatgattam a héten, szintén informatikai területen. Egyrészt legalább 11 óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani a munkakezdés és az előző napi munkaidő vége között, úgyhogy ha egyszer is felhívják a készenlét alatt, onnan újra kéne kezdődnie ennek a 11 órának (kollektív szerződés ezt 8 órára csökkentheti). Mellesleg szerintem a készenlét maximális ideje 12 óra, az este 18:00-tól reggel 8:00-ig az több.
Meg van egy olyan szabály is, hogy ha valaki munkaszüneti napon a készenlét ideje alatt munkát végzett, akkor a következő 168 órás időszakban nem lehet újra munkaszüneti napra készenlétre beosztani (illetve precízebben fordítva: nem lehet munkaszüneti napra készenlétre beosztani azt, aki a megelőző 7 napban a munkaszüneti napra beosztott készenlét ideje alatt munkát végzett)
Szóval a példád elég sok sebből vérzik munkajogilag, de tudom, hogy vannak ilyenek, és tényleg főleg informatikai szektorban.
nem a tanárok elméleti tudására vagyok kíváncsi, hanem hogy hogy megy ez a valóságban
bajusz, sztem menj be egy egyetemre, és kérdezz meg egy tanárt, én is ezt fogom tenni más kérdésekben, mert az ügyvédek általában hülyeségeketm ondanak, a többiek meg nem értenek hozzá. :D
sziasztok!
a munkakör informatika.
rendes munkaidő 8:00 - 16:00-ig, utána 18:00-tól reggel 8:00-ig készenlét 3-4-5 napig (kollegáktól függ). erre az időre 20% jár, ez eddig oké.
a készenlét idejére laptop+telefon jár, otthonról nem kell kimozdulni. ha hívás jön, hirtelen már nem tudom hány% plusz jár, de jár megkezdett óránként.
mivel éjjelente 3-10 hívás is jön, elég kialvatlanul mennek az emberek dolgozni reggel 8-ra. nincs olyan szabály, hogy -a 20% mellett- amennyit dolgozott éjjel, annyival később megy be az ember?
hétvégén 7x24 órás készenlét van,ilyenkor mi a helyzet?
köszi
„mert ha teszem azt az Anktarktiszon nyaralok ”
No, ez az, amit készenlét alatt nem tehetsz meg...
Íjnye.
Ahol a renszergazda notebookja is csak 15 perc alatt bootol be, ott alighanem gyakran elő is szokott fordulni 1-2 problémo a többi géppel.
Szerintem bootold be és tedd készenlétibe, mindjárt nyersz 15 percet.
efi99:
Valóban, eddig 1 óra volt ez az idő... ezt akarják lerövidíteni úgy, hogy 30 perc alatt meg kell tudnom mondani mely rendszer hibásodott meg, és ez milyen szolgáltatásokat érint. Ez azt jelenti, hogy értesítés után 10 percel el kell kezdenem a munkát... a notebook-unk 15 perc alatt boot-ol be! :)
beginner
Jó meglátás, de szerintem ez a szabályozás (értelmezés) így kevés:
"A készenlét a törvény szerint arról szól, hogy értesítés után azonnal megkezdem a mukahely megközelítését,"
mert ha teszem azt az Anktarktiszon nyaralok és egyből megkezdem a megközelítő akciót, akkor az nem lesz túl hatékony. Mégis csak definiálni kéne valami időt, ami nem 10 perc és nem 1 hét, hanem valahol a 2 között van.
Marcika:
Valóban, de ebben az esetben nem mehetsz el moziba, étterembe, csajozni, futni, bevásárolni, stb.
Ez így nem éri meg.
A 25% azért 25%, mert a munkáltató nem akar szívni azzal, hogy a készenlét alatt végzett tényleges munkát pontosan elszámolja, ezért átalányt határoz meg. Nálunk ez 8%, így mi 28%-ot kapunk a készenlétért.
KoZso:
Folyamatosan kevered a készenlétet az ügyelettel, ez nem szerencsés!
A készenlét a törvény szerint arról szól, hogy értesítés után azonnal megkezdem a mukahely megközelítését, ezért a munkáltató ad 20% zsét. Persze ez a "munkahely megközelítése" mára nem teljesen világos, hiszen lehet, hogy távmunka keretében otthonról dolgozom. De szerintem ettől még átmehetek a szüleimhez, vagy el mehetek vásárolni is.
Az ügyelet pedig az, amikor a munkáltató meghatározza a tartózkodás helyét. De akkor a zsé is 40%...
Nekem úgy tűnik, hogy ha ilyen rövid az elvárt reagálási idő, akkor ez azt jelenti, hogy a munkáltató elrendelte, még ha nem is szó szerint, hogy otthon kell tartózkodnom. Tehát ez ügyeletnek minősül...
Nem kötelező készenlétet vállalni. A többi kollega szívesen átvállalja. Az alapbér 20%-át (nálunk 25%) adják. Ez közel negyed fizetés + -ba, ha havonta egy hetet vagy készenlétben, ha kettőt, akkor + félhavi bér.
Legyünk őszinték: Ülsz otthon, tévézel, olvasol .....(tetszés szerint behelyettesíthető), és ketyek a pénzed a számládra. Nincs mindennap munka.
A 10 perc, pedig azt jelenti, hogy 10 percen belül elkezded a munkát, de ha 12 percen belül, akkor sem harapják le senki fejét.
Nálunk őlni tudnának a készenlétért.
Még a végén kiderül, hogy a készenlét nagyobb szívás, mint az irodai munka, ahonnan mindenki elkujtorog napközben tejért, kenyérért, gyerekért, okmányirodába, újságoshoz, postára (csak úgy hömpölyög a tömeg napközben mindenhol) meg kényelmes félórás nagy WC-re újsággal, míg készenlétben az utóbbit már legfeljebb csak újság nélkül, friss parízerről a sarki közértből meg már szó sem lehet.
Engedelmetekkel, nem igazán értemm itt a probléma :-)
A törvény szövege:
A munkavállaló számára egy hónapban, illetve négyheti időszakban - kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - legfeljebb százhatvannyolc óra készenlét rendelhető el.
Tegyük fel, hogy ez egy 20 munkanapos hónapnál napi 8 óra.
Haa munkáltató kiköti, hogy 12.00 - 20.00-ig legyél már otthon ügyeletben, akkor ebben az időszakban ne menjél már el vásárolni. Vásárlásra ott lesz a többi 16 óra a napból.
A készenlétre és az ügyeletre eltérő rendelkezés hiányában egy héttel hamarabb megkapod a beosztást, azaz hogy mikortól meddig hol kell lenned. Ez a munkaidőn felül van. A pihenőnapi szabályozás is benne van a törvényben.
Vagyis ha a cég elrendeli, hogy legyél otthon a fenti időpontban, akkor a cég azt is tudja, hogy Te mennyi idő alatt érsz be otthonról.
ha otthon kell dolgoznod, akkor meg az ügyelet alatt otthon kell lenned, és ha telefoncsörgés van, akkro odaülsz a gép elé és végzed a munkádat. Éppen ezért az ügyelet alatti munkavégézés túlmunkának minösül.
szóval, ne császkálj vásárolni, ha ügyeletben vagy. A cég azt finanszirozza, hogy otthon légy, s a város másik végén egy közlekedési dugóban.
KoZso
Szerintem azt nyugodtan ki lehetne kötni, hogy értesítéstől számítva mondjuk 20 percen belül indulás otthonról, ha be kell menni, illetve kilépés a játékból és belépés a vállalati hálóra, ha otthonról kell intézkedni.
10 perc az nagyon kevés.
Lehet, hogy törvényben nincsen szabályozva, de ez nem jelenti azt, hogy törvényesen ki lehet kötni ilyen rövid reagálási időt...
Nem is igazán lehetne törvényben szabályozni, hiszen munkakörönként, ill. a munkahely és lakóhely távolságától függően nagy lehet az időkülönbség.
úgy nézett ki hogy nem ment el...:(
És az is igaz, hogy illett volna szabályozni, hogy mennyi idő alatt kell haptákba vágni magunkat, mert ilyen alapon 10 mp is előírható, ami azt jelenti, hogy aludni is csak úgy szabad, hogy a kéz az Enter billentyűn pihen, illetve WC-re is notebookkal járunk.
Effike nagyon király!:)
Eme hsz-ért szeretek idejárni fórumozni!:))
„És az is igaz, hogy illett volna szabályozni, hogy mennyi idő alatt kell haptákba vágni magunkat, mert ilyen alapon 10 mp is előírható, ami azt jelenti, hogy aludni is csak úgy szabad, hogy a kéz az Enter billentyűn pihen, illetve WC-re is notebookkal járunk.”
Effike ez nagyon király!!:)
Eme hsz-ért szeretek idejárni fórumozni!:))
Ez a paragrafus is újmagyarul íródott mindenesetre.
Régimagyarul az "általa" szó - még a szövegkörnyezettel együtt is - értelmezhető úgyis: hogy a munkáltató által, meg úgy is, hogy a munkavállaló által (megjelölt hely).
És az is igaz, hogy illett volna szabályozni, hogy mennyi idő alatt kell haptákba vágni magunkat, mert ilyen alapon 10 mp is előírható, ami azt jelenti, hogy aludni is csak úgy szabad, hogy a kéz az Enter billentyűn pihen, illetve WC-re is notebookkal járunk.
Valójában 20% és 40% a díjazás. Az ügyelet nem azt jelenti, hogy azt az időt a munkahelyeden töltöd, hanem hogy a munkáltató határozza meg, hogy hol töltöd! Meghatározhatja azt is, hogy Te az ügyeleti munkádat az otthonodban látod el.
A kérdés az igazából, hogy ugyan az a munka milyen feltételekkel ügyelet, és ettől miben különbözik a készenlét?
Ha nekem _azonnal_ rendelkezésre kell állnom, vagy van mondjuk 30 percem, hogy hazaérjek, ez lehet különbség?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02