érvényes a munkaszerződésem???


bandita # 2004.03.19. 13:28

Nagymacskának, és sasfiókának üzenem:

Azért megnyugodtam, de még nem dolgozom a másik helyen. hivatalosan a felmondási időmet töltöm, amíg a külföldi tulajdonos eldönti, le kell-e dolgoznom a felmondási időt. de a 30%-nem az. nem hogy többet nem kaptam, még a tulaj fizetéscsökkentést akart az egész cégnél csinálni, mertÕ úgy gondolta, hogy mi milyen sokat keresünk. De aztán csak annyi lett belőle, hogy maradt a tavalyi bér.

Több ponton sántít a dolog szerintem.

1. hiányzik a megfelelő ellenérték. Kérhetnének tőlem bármit-
  • megfelelő ellenérték fejében, d
2. Az ellen, hogy megtudják hol fogok dolgozni, nem tudok sokat tenn
  • kisvárosban dolgozunk.
3. Aláírni csak olyan dolgot fogok, amit 3X átolvasta
  • Ezek a k...
Hivatalos rendes felmondást írtam egyebet semmit.Ha jól tudom ilyen munkahelyváltoztatási megkötéseket csak megfelelő ellenérték fejében lehet kötn
  • Viszont ha ezt nem adták meg elmehetnek a sóhivatalba..
Bocsi a két napos csendért de egy vírus kinyírta a cég összes gépét 2 napr
  • még azt gondolják az én ajándékom volt.
the big cat # 2004.03.19. 05:06

Nem kell hivatalosan tudnia. Elég ha nem hivatalosan tudja, és beperel, majd a bíróságon azt állítja, hogy ott dolgozol. A bíró meg felteszi a kérdést: Tényleg? És már hivatalosan is tudja.

Mindenesetre, az a 30%-zás eléggé kilógalóláb esete. Nyilván a jogszabály megkerülése, joggal való visszaélés miatt rakták be. menjen csak a munkáltatód és pereljen be, majd jól megszívja. Levonatni a béredből ne hagyd.

Sasfioka # 2004.03.18. 21:57

bandita!

És a volt munkáltatód honnan tudja, hogy te konkurens cégnél dolgozol???

Talán azt írtad a felmondásodban? Mert ha igen, akkor jogos. Amúgy ő kiköthet ilyet, de hogy ő ezt követően nem nyomozhat utánad az is hót ziher. Bekopog APEH-hoz, hogy ugyanmá mondják már meg, hogy hol dolgozol? Milyen jogcímen? Az, hogy tudja, még nem azt jelenti, hogy HIVATALOSAN tudja... Te meg azt állítod, hogy NEM ott dolgozol.

Az eredeti munkaszerződésedben amúgy szerepelt olyan, hogy a munkabér harminc százalékát a két szép szemedért, meg hogy neki dolgozol azért adja???

Amúgy ilyen jellegű dologból már votl nem egy munkaügyi per. Mindet a munkavállaló nyerte... Szóval el ne keseredj!

SF

csufi99 # 2004.03.18. 14:05

Bocs, ezt nem tudtam megállni... nőből vagyok és még szőke is. Ide tennék egy vigyort- nincs, hát csufi is nőből van és ráadásul szőke. S kedvnec főnöke szerint túl okos....No, hali, oldjuk a hangulatot, mindenki benne van valami slamasztikában, de ne hülyüljünk ( vagy csak én..?) bele...

anaksunamon # 2004.03.18. 10:39

Köszönöm Big cat,bocs a visszakérdezésekért dehát én nőből vagyok és ráadásul szőke is.::)))

bandita # 2004.03.18. 10:15

Segítségeteket kérem nagy gondomban.

Munkahelyet változtatok, márc 17-ével 30 napos felmondási idővel mondtam fel.

A szerződésemben szerepel , hogy konkurens céghez nem mehetek át dolgozni 1 éven belül. Viszont ezt olyan ellenérték fejében kérték, ami nem áll összhangban a feltétellel.
Nos... "A bruttó fizetésem 30%-át azért kapom, hogy ne menjek át konkurens céghez dolgozni. Ez Bele van építve a fizetésembe."

Viszont ez irreális, A munkáltató azt mondta, hogy ha konkurens céghez megyek el dolgozni, akkor visszaszámolják a munkabéreimből a 30%-ot, és ezt vissza kell fizetnem. azaz havi 200000ft bruttó fizetés mellett ez 8 hónapra lebontva 517.000Ft-ot jelent.
Megtehetik ezt?
Tudtommal ilyen kérés csak megfelelő ellenérték fejében kérhető, a munkabérbe épített "ellenérték" csak névleg volt ellenérték.
A családom ebből a fizetésből nem tud megélni, ezért kell munkahelyet változtatnom.

the big cat # 2004.03.18. 10:03

Igen erre tud hivatkozni. És igen ez jogszabály. Az Mt. és a Ptk. rendelkezéseinek egymásra vonatkoztatásából következik. (Egyébként pedig nagyon nem szeretem az ilyen stílusú visszakérdezéseket. Vajon mi másért írná itt bárki is tanácsként, hogy ezt vagy azt csináld, ha nem jogszabályi alapja lenne.)

Egyébként pedig nem kell semmire hivatkoznia, nem kell közölnie semmit a munkáltatójával, egyszerűen elmegy dolgozni oda ahová akar, és ha ez nem tetszik a régi munkáltatónak, akkor majd bepereli, és elveszti a pert a semmis kikötés miatt.

Mt. 8-a szerint semmis az olyan megállapodás ami jogszabályba ütközik. A Ptk előírja az értékarányosságot. Ha semmit nem kap érte az egyértelműen értékaránytalan. Ezen túl az Mt. 3. § (6) bekezdés kifejezetten előírja, hogy iylen megállapodás csak megfelelő ellenérték fejében köthető.

anaksunamon # 2004.03.17. 19:43

Köszi Big cat.

Akkor erre tud hivatkozni?
Ez jogszabály?Megtudnád mondani a pontos megfogalmazást.
Köszönöm.

the big cat # 2004.03.17. 14:11

Amennyiben a hat hónapos konkurenciatilalomért nincs ellenérték kikötve egyértelműen, vagy azt a felmondáskor a munkáltató nem fizeti ki, úgy a kikötés semmis, iletve szerződésszegés miatt nem kell betartani.

anaksunamon # 2004.03.17. 12:20

A férjem a munkahelyéről el szeretne jönni.kapott egy minden szempontból jobb ajánlatot.
De fenáll az a veszély,hogy a munkáltató nem engedi meg,hogy oda menjen dolgozni ahová szeretne.Ugyanis mikor a szerződést aláírta 2 és fél éve,volt egy olyan pont is hogy konkurens céghez nem mehet 6 hónapig.Tehet valamit ez ellen?
A mostani munkahelyén az eltelt évek alatt nem kapott emelést és a többi juttatások összegét is csökkentették,pedig nagy forgalmat csinált.
Kérem valaki segítsen,köszönöm.

the big cat # 2004.03.17. 04:37

Ahogy én látom, ha az első néhány hónapban csak tanulmányok voltak, akkor az arra az időszakra járó bért a tanulmányi szerződés alapján jogosan követeli vissza, ha a visszadolgozási időszak vége előtt léptél ki.

Valójában az egyetlen menekülési út az lehetne, hogy vajon lehetett-e arra a fajta tanulmányokra tanulmányi szerződést kötni?

csufi99 # 2004.03.16. 22:52

Szerintem csak azt követelhetik vissza, ami a tanulmányi szerződésből adódik, tanulmányok (konzultáció, szabi stb.) idejére fizetett bér. A többi értelmezhetetlen számomra, volt egy szerződés, ez alapján járt a bér! Nem is fogom fel, értelmezhetetlen egy magamfajta belszólónak a többi. Gondolom dolgoztál, s közben tanultál, amikor dolgoztál, azt nem követelheti vissza, a többit igen. Majd a jogászok megmondják.

Zoltán György # 2004.03.16. 19:00

Szóval felmondáskor szóban közölték, hogy a "papírmunka" végeztével nincs más elszámolni valótok?
Az utólsó ledolgozott napra is elszámolták és kifizették a munkabéred?

Zoltán György # 2004.03.16. 19:00

Szóval felmondáskor szóban közölték, hogy a "papírmunka" végeztével nincs más elszámolni valótok?
Az utólsó ledolgozott napra is elszámolták és kifizették a munkabéred?

Zoltán György # 2004.03.16. 18:58

Felmondáskor tájékoztattak, hogy pontosan mivel jár a munkaviszony megszüntetése?

Karika # 2004.03.16. 18:14

Ha a tanulmányi szerződés azt tartalmazza, hogy a képzés befejezése után, meghatározott ideig annál a munkáltatónál dolgozol, te viszont ezen belül léptél ki, akkor joggal követeli vissza a volt munkáltatód a támogatást. Ebbe a munkabér is bele tartozhat.

joebt # 2004.03.16. 12:18

a szerződés határozatlan idejű volt. rendes felmondással mondtam fel. követelik a tanulmányi szerződésből eredő összeget (mert nem teljesítettem az ott leírt munkaidőt), illetve követelik a tanulmányi időszakra kifizetett munkabért.


Joe

csufi99 # 2004.03.16. 12:12

Kérdés milyen volt a munkaszerződés? Határozatlan idejű vagy határozott, s miért szűnt meg? A leírásból következtetek, hogy már nem ott dolgozol, ezért jöhet a visszakövetelés. Tehát milyen szerződés volt és milyen módon szűnt meg?

joebt # 2004.03.16. 12:08

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy érvényes -e a munkaszerződésem, ha a bíróságon a munkáltató kijelenti, hogy az első néhány hónapban a vele kötött tanulmányi szerződés alapján csak tanultam és nem végeztem efektív munkát, ő viszont fizetett nekem munkabért. A tanulmányi sz. és a munkaszerződés egyidőben lettek aláírva. Azt állítja, hogy csak azért fizetett munkabért, hogy a tanulmányi időszak alatt biztosítsa a megélhetésemet. Most ezt a munkabér címén kifizetett "támogatást" vissza akarja követelni tőlem. Lehet ilyet??? Én úgy gondolom, hogy nem eltartási szerződést, hanem munkaszerződést kötöttem vele, és az, hogy a munkaidőben mit csináltat velem, az ő dolga, de szerintem köteles munkabért fizetni. Lehet a munkabért "támogatásnak" nevezni???
A válaszokat előre is köszönöm!!!

Joe


Joe