Munkaugyi Birosag! Nem fizettek...

makaii # 2004.03.22. 14:34

Sziasztok!

Néhányan látom vannak ugyanabban a cipőben mint én. Nyűron dolgoztam egy cégnél, bevoltam jelentve, minden, eljöttem augusztusban, azóta lógnak pénzzel. Nem volt szerződésem akkor, de mostanra elintéztem hogy megírjuk a szerződést is, meg a kilépő papírokat, meg mindent. Közös megegyezés volt a kilépés indoka. Mondják, hogy nincs pénzük, amint lesz utalják, de én nem várok. Egy ismerősőm (és itt a forumon is láttam) ajánlott,a hogy a Munkaügyi Bíróság az én helyem.

Meg tudja valaki mondani, hogy Budapesten hova forduljak, mit kell vinnem, mire számítsak?

Köszönöm a segítséget!

the big cat # 2004.03.22. 19:24

Leginkább egy ügyvédhez fordulj, aki elkészíti a keresetlevelet, tanácsokat ad, és képvisel a perben.

makaii # 2004.03.23. 08:19

Hmmm, értem. De nagyjából mennyibe fog nekem ez kerülni? Nem konkrét árra gondolok, hanem arra, hogy egy ügyvédnek ez mennyi meló, utánajárás, papírmunka? És az egész procedúra nagyjából milyen gyorsan zajlik le?

Az egyik tanárom említette hogy létezik olyan Munkaügyi FElügyelet. Az mit nyújt?

Köszönöm!

csufi99 # 2004.03.23. 09:45

Mennyibe fog kerülni? A perelt összeg max. 5 %-ig terjed, mivel biztos megnyered, csak a saját ügyvéded kell fizetni, de meg lehet alkudni máskánt is, tételesen, beadvány, tárgyalásonként X Ft. Így , amit egyszer megkapsz, annak fele adó és járulékok, meg kifizetd az ügyvéded.. Neki menyi munka? Én inkább nem válaszolok, kérdezd meg az ügyvéded...

makaii # 2004.03.23. 12:05

Tehát akkor én ezt magamnak nem tudom intézni? Nincs valami olyen intézmény ahova bemegyek, meglengetem a papírjaimat, ott egy illetékes megteszi a lépéseket, megkapom a pénzemet és örülök? Kvázi mintha a rendőrésgre mennék feljelentést tenni?

Mert nem nagy összegről van szó (80e forint), de nekem akkor is jár és mégiscsak... franc essen bele, hog ynekem kell még fizetnem azért hogy megkapjam a pénzem.

Nem indíthattatok csődeljárást a cégem ellen, ha egyszer nem fizet? Vagy ahhoz is ügyvéd kell?

the big cat # 2004.03.23. 13:51

Nem kell ügyvéd. bemehetsz a bíróságra, és akár szóban is előterjesztheted a kereseted, vagy egy "panasznapon" a bírósági fogalmazó leírja neked. Csődeljárást csak nem vitatott, elismert és lejárt követelés miatt lehet indítani, a tiéd elvileg iylen lenne, de tuti, hogyha kezdeményeznéd, akkor a céged vitatná, nem beszélve arról, hogy annak az illetéke sokkal több lesz, mint az ügyvédi munkadíj, amit pernyertesség esetén egyébként is a vesztes fél fizet. A munkaügyi per pedig illetékmentes a munakvállalónak.

És igen van egy ilyen "hivatal", bíróságnak hívják. Miért volan az jó, ha volan egy másik hivatal, ami ugyanezzel fogalakozna? A jogkérdés eldöntése ugyanennyi időbe telne akkor is. A jogrendszer az önkéntes jogkövetésre, és ha ez még sincs akkor elsősorban az önkéntes jogérvényesítésre épül. ha valakinek nem fontos, akkor nem fogják helyette

makaii # 2004.03.23. 16:15

Köszi cat!

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az utolsóü bekezdés minden részletét értettem! (:

Nekem tökéletes ez a bíróság nevű hivatal is, ha segítenek rajtam! (: Mivel abszolut kezdő vagyok megtudod mondani, hogy az ilyen panasznap az mikor van? Totalisan nem tudom mit kell csinálni! (: Vagy az jó, ha odamegyek a fővárosi bíróságra (ott van a sulink mellett a Markó utcában) és megmondom a portásnak hogy mit akarok, az majd megmondja, hogy hova menjek? (:

Ez igy jonak tunik?

Köszi

the big cat # 2004.03.23. 16:42

Hát feltétlenül érdeklődni érdemes. Mivel totál laikus vagy, ezért javasolnám ügyvéd igénybevételét. Ha valakinek otthon villanyszerelési, vagy vízszerelési problémája támad, és totál laikus hozzá, eszébe sem jut saját maga nekiállni mondjuk mosógépet javítani, hanem szerelőt hív. ha sokkal több forog kockán, akkor vajon az emberek miért nem akarnak szakemberhez fordulni?

csufi99 # 2004.03.23. 18:09

Mindenki mga dönti el, de összesen 80 ezer Ft ról van szó, gondolom bruttó, de ha nettó is, ezért ügyvédet?
Egy nap a bírósági panasznapon, az legalább ingyen van, kitűzik a tárgyalást, egy nap, arra magad kell felkészülni, minden iratot lemásolni, aztán lhet kérni a végrhajtást, szomorú... ha van időd, s megéri.
Ilyenkor kérdzik: és a dolgozót nem védi meg senki? Hát nem...Persze kérheted még a költségeid megtérítését is...No comment

Bryell # 2004.03.23. 18:11

Makaii! A tanárod szerintem a Munkaügyi Felügyelőségre gondolt, ahol a munkáltatókat ellenőrzik. :-) De sajna nekik erre nincs hatáskörük. Megbüntethetik a munkáltatódat és kötelezhetk egy csomó dologra, de csak a "jövőre nézve". Tehát azt nem tehetik meg, hogy arra kötelezik a munkáltatót, hogy a ki nem fizetett béredet megfizessék neked. :-(

buba # 2004.03.24. 19:01

Sziasztok ! Az lenne a kérdésem ,mit tehetek ha az alperes nem veszi át a 2 fokú végzést és addig nem lehet végre hajtani? Forduljak rendörséghez?

csufi99 # 2004.03.24. 20:49

Gondolom jó lenne, ha leírnád milyen szerv II.fokú döntését, a kézbesítésnak vannak szabályai, s hogy mikor kell kézbesítettnek tekinteni. Gondolom akkor konkrét válszat lehet adni.

the big cat # 2004.03.25. 04:37

Gondolom bíróság, mivel a felet alperesnek hívják.

buba # 2004.03.25. 05:23

megnyertem a munkaügyi pert mind két fokon, de az alperes nem hajlandó átvenni már 2003 november óta az itéletet, és beszéltem a munkaügyi birósággal ,hogy hol tart a végrehajtásí kérelmem ,és ezt a választ adták, amíg nem veszi át nem tudnak mit tenni.Csak azt nem értem mire várnak hisz a másod fokot nem lehet fellebezni. Elöre is köszi

Zoltán György # 2004.03.25. 06:12

Kétszeri sikertelen értesítést követő 5. napon (ha jól emlékszem), KÉZBESÍTETTNEK számít!
Azonkívűl lehet kérni a hirdetmény útján való közlést is, azaz kifüggesztik az itéletet Önkormányzatnál, Bíróságon!
Ráadásul, te is átadhatod az ügyvédjüknek, átvételi elismervény, vagy át nem vételi elismervény ellenében! Ekkor viszont szóban tájékoztasd őket.
Ítélethirdetésnél nem voltak jelen?

buba # 2004.03.25. 07:17

köszönöm, ezt az eljárást nem is tudtam, hát mindig tanul az ember:) Amúgy nincs ügyvédje ,sőt egyik tárgyaláson se volt jelen.

Zoltán György # 2004.03.25. 07:25

Akkor vidd el neki személyesen, TE magad (uram, ha szolgád nincs.)!
Bíróságon ismerik a kézbesítés szabályait!

buba # 2004.03.25. 17:08

köszönöm a tanácsod, igaz az eddigi tapasztalatom szerint a Bíróság nem igazán áll a helyzet magalatán. Egyébként itt nem a kézbesítésröl szólt a kérdés. :)

Sasfioka # 2004.03.29. 11:53

Makaii problémájával kapcsolatosan:

Mivel a volt munkaadója elismeri a követelést (legalábbis makaii azt mondta, hogy tudja, hogy tartoznak, csak nincs pénz, amint lesz utalnak), gondolom, a papírjai rendben vannak, azaz egyértelműen bizonyítható hogy jár neki a bér, és ezt még nem kapta meg, az illetékes bíróságon adjon be fizetési meghagyás kiállítása iránt kérvényt a bíróságon. Ha nem él ellentmondással a cég a kiállított fizetési meghagyás ellen, akkor az egy plusz jó pont... Vagy nem így van?

SF

Ping-win # 2004.04.10. 09:39

Hahó mindenkinek!

Van valakinek tapasztalata, hogy érdemes-e az Ügyvédi Kamarán keresztül segítséget kérni, amennyiben a munkáltatóm, aki ügyvéd, nem hajlandó a munkaszerződésben vállalt kötelezettségét (munkabér kifizetése, minden hó 5-ig) teljesíteni?

Jelölt vagyok, de nem akarnám, hogy most, hogy felmondok, majd sehová ne vegyenek fel emiatt.

Elképzelhető, hogy a kamara még őt fogja menteni?

Sajna úgy néz ki, Munkaügyi Bírósághoz kell majd fordulnom.

Gyorsan írjon valaki, mert kedden lépnem kéne!!!

Előre is köszke mindenkinek!
:(

the big cat # 2004.04.10. 15:15

Mennyit szokott késni?

Azért kérdezem, mert ugyan nagy pártolója vagyok a jogérvényesítésnek, de talán érdemes elgondolkozni, hogy mi ér meg mit.

Talán egyszerűen csak le kellene vele ülni, és megbeszélni, ogy na akkor mikorra vállaná, és akkor módosítsuk úgy a szerződést.

Nem hinném, hogy erre volna a kamarának hatásköre, és ha mondjuk csak 3-4 napot késik ahvonta, akkor ezzel csak kitennél magadra egy jó nagy táblát, hogy kukacos vagy. Még akkor is ha egyébként a jog melleted áll.

the big cat # 2004.04.10. 15:22

Most olvasom egy másik topikban, hogy egyáltalán nem akar fizetni.

Ez ugyan hozzátartozik amagyar rögvalósághoz (mármint az ügyvédjelöltek kizsákmányolása), de nem lesz nagy baj, ha ezért egyesek megütik a bokájukat.

Szóval ha már fordulsz valakihez, az inkább amunakügyi bíróság legyen, ne meg az APEH, mert valszeg a TB-vel és adóval is gixer lesz, meg talán a rendőrség, ugyanis nagyon könynen elképzelhetőnek tartom, hogy ugyan nem fizeti ki a fizetésed, de azért lekönyveli, és lenyúlja. Ez meg ugye sikkasztás.

the big cat # 2004.04.10. 15:23

Kérdés, hogy te készen állsz-e arra, hogy ezután bizonyára valamivel nehezebben fogsz ügyvédjelölti munkát találni?

Ez nem a jog, de a realitás.

Ping-win # 2004.04.10. 17:02

Köszönöm a gyors választ!

Március elején kezdtem nála, ez lett volna az első fizetésem. Szerinte nekem nem jár pénz, és felháborítónak tartja, hogy én ezt elő mertem hozni a fizetési határidő után 3 nappal. Tudniillik hétfőn kellett volna kapnom, és csütörtökön kérdeztem rá, hogy mégis mi van, nekem is jön a húsvét.

Én ezek után tök nem bízom meg benne. És ahol a bizalom megrendült... Úgy gondoltam, kedden azonnali hatállyal megszüntetem rendkívüli felmondással a munkaviszonyom. Szerintem akkor muszáj lesz elszámolnia velem.

Csak azt nem értem, miért írt velem munkaszerződést? A Munka Törvénykönyve vonatkozik rá is.

Az állás kapcsán meg lehet, hogy szerencsém lesz, mert két irodából is szóltak, hogy átvesznek.

Utálom ezt az egész cirkuszt, meg azt is, hogy rákényszerít.

the big cat # 2004.04.11. 12:05

Azért írt veled munakszerződést, hogy a munkabéred költségkémt elszámolja, és elsikkassza azt.

Ha van másik helyed, akkor rendkívüli felmondás, arra hivatkozva, hogy a bérfizetést megtagadta. (Figyelem, nem arra hivatkozva, hogy késett, hanem, hogy megtagadta a jövőre nézve is!) Továbbá, nem próbaidő alatti azonnali hatályú munkaviszony megszüntetés, hanem rendkívüli felmondás.

De vigyázz, az indokodat bizonyítanod kell.