Munka gyes után


Szilvii # 2004.03.30. 11:49

Köszönöm szépen a válaszokat. Utána fogok nézni,hogy megszűnt e a munkaköröm. De valószínűleg nem, mert úgy mentem el szülni, hogy felvettek valakit a helyemre.
Szilvii

nanszi # 2004.03.30. 09:40

Sziasztok!
Én jelenleg várandós vagyok, júliusban szülök. Augusztusig gyesen vagyok. Kérdésem az lenne, igaz-e, hogy a gyás-hoz a szülést megelőző 2 éven belül kell rendelkeznem 180 biztosított nappal és ezt hol kell érvényesítenem? És ha ez megvan, de munkaviszonyom nincs, jogosult lehetek-e a gyedre, ha az egyéni vállalkozó férjem bejelent gyes mellett munkaviszonyba?
Előre is köszönöm válaszotokat!

the big cat # 2004.03.30. 05:02

Akkor is jogszerű lesz az elbocsátés, ha a munkaörödet átvette valaki, és ők inkább azt akarják megtartani. Amikor visszatérsz, hirtelen létszámtöbblet lesz, és ezzel az indokkal elbocsáthatnak.

Szakbarbár # 2004.03.29. 19:52

A bíróságot teljesen hidegen hagyják a szociális szempontok, csak azt vizsgálja, hogy az adott felmondás jogszerű-e, a benne megjelölt ok valós-e.
Ha felmondanak és nem vesznek fel a helyedre senkit, akkor a munkakör megszűnt, összevonásra került, átszervezés, stb. megfelelő indok lehet. A minőségi csere mint ok már veszélyes - a munkáltatónak.
De ha csak amiatt a tipikus ok miatt akarnak megszabadulni tőled, mert attól tartanak, hogy egy kisgyerek mellett nem tudsz annyit dolgozni, mint amennyit elvárnának és gyorsan felvesznek valakit a helyedre, akkor az egyébként elfogadható okok máris nem állják meg a helyüket.
Nézd meg jól, hogy mivel indokolják és puhatolózz, hogy mi történik azután, miután neked felmondtak.

Karika # 2004.03.29. 19:33

A bíróság ugyan lehet szociálisan érzékeny, de a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy meghatározza az elbocsátandó személyt, ha létszámtöbblet van egy munkahelyen, ez a munkáltató jogköre. A gyes lejártát követő 30 napon belül nem lehet elküldeni, de ezt biztos be fogják tartani.
Sok jóra nem számíthatsz.

Szilvii # 2004.03.29. 18:42

Gyesről mennék vissza dolgozni a nyáron, de a munkáltatóm közölte, hogy nem tud tovább alkalmazni. Nagyon felháborodtam, diplomás vagyok, nyelveket beszélek, semmi okot nem adtam arra,hogy elküldjenek.
Közös megegyezés vagy a munkáltató rendes felmondása között választhatok. A cég nagyvonalúságában és humánusságában bízva próbáltam még 2 havi bért kérni a törvényi juttatásokon felül, de ezt elutasították, úgyhogy nem jön létre a közös megállapodás. A rendes felmondás indoklásában valószínűleg létszámleépítéssel fognak érvelni, bár a cég nyereséges (ismerem a cég pénzügyi adatait).
Az lenne a kérdésem, hogy a munkaügyi bíróság ugymond „szociálisan érzékeny” e arra, hogy Gyesről visszatérő alkalmazottat bocsájtanak el. Az Állam a népesség csökkenés megállítását szeretné, de hogy gondolja ezt, ha egyszer bizonytalan a kismamák újra munkába állása.
Előre is köszönöm a segítséget.
Szilvii