Tisztelt Szakértők!
Az alábbi - hosszú ideje húzódó - munkáltató/munkavállaló vitában kérnék állásfoglalást.
Szervizesként dolgozom egy cégnél, ahol rendszeresek a túlórák. Előre senki nem tudja megmondani, mikor is lesz vége az adott napnak, így rendkívül kiszámíthatatlanul dolgozom.
Munkaszerződésemben napi 8, heti 40 órás keret van rögzítve. Cégünk telephelye pest közelében van, én a Dunántúlon lakom, innen indulok minden hétköznap reggel munkába. Hogy mikor hova, az rendszerint előző nap derül ki. Szerviztevékenységünk az ország teljes területére kiterjed, ez munkaszerződésemben is rögzítve van. Amennyiben semmilyen probléma nem adódik ügyfeleinknél, a központi irodába járok be. Ha gond van, akkor nyakamba veszem az országot és Soprontól Nyíregyházáig, Orosházán át bárhova el kell menni.
Sokszor az utazás több időt felemészt, mint maga a szervizelés...
2008-ig munkáltatóm teljes mértékben kifizette a túlórára vonatkozó 150%-os munkabérem, munkavégzést, utazási időt egyaránt. Pl. ha én reggel 6-kor elindultam Szfvárról Egerbe, ott 8-18-ig dolgoztam és 20-ra hazaértem, akkor 5,5 óra túlórát számoltunk el (4 óra út + 1,5 óra túlmunka).
Na most jött a válság, mindenből ment a költségfaragás és valami jogszabályra hivatkozva munkáltatóm bejelentette, hogy ezentúl az utazási túlórát a törvény szerinti 40%-ban fizeti ki, de hogy lássuk milyen jó fej, ezt önszántából feltornázza 50%-ra.
Magyarán mondva, ha én utazom, akkor az órabérem felét kapom csak meg (amennyiben túlmunkába esik).
Kérdéseim a következők: jogos-e ez a lépés? Kaphatom-e a szerződésemben rögzített órabérem felét csak azért, mert utazom? Hiszem ez szerves része a munkámnak! Mi van, ha munkaidőben netalántán baleset ér? Az nem munkahelyi balesetnek minősül? Ha igen, akkor az viszont munkaidő, nem?
Amennyiben jogtalanul vonják meg a bérem, visszamenőleg követelhetek-e kompenzációt?
Szeretném tisztázni ezt a helyzetet, válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel, Gábor