utazási túlóra

D.Rick # 2012.05.20. 11:12

Üdvözlök mindenkit!
Én is több éve informálódom, keresgélek ebben a témakörben, igazából konkrét eredmény nélkül.
Valóban nincs szabályozva a munkaidőn túlnyúló és a túlórát követő utazás sem. Továbbá ha valaki "változó munkahely" esetén készenlétet lát el és a készenlét során ténylegesen el kell mennie munkát végezni (hibabejelentést kap) mondjuk 100 km-re az utazás oda-vissza kétszer másfél óra, a ténylegesen helyszínen ledolgozott (igazolható) idő pl. 1 óra akkor ezt hogyan kell díjazni, bérszámfejteni. A történet még megfűszerezhető azzal hogy ez hétközben este (pl.4-kor lejárt a munkaidőm, hazamentem és 5-kor hívnak hogy ide kell mennem)vagy hétvégén adott esetben vasárnap történik.
Fontosnak tartom kiemelni, hogy az én esetem tipikus szervízmunka. Hétköznapokon normál munkaidőben is bármikor felmerülhet olyan probléma ami előre nem kalkuálható ez miatt túlórába csúszik és a készenléti idő közben végzett munka időtartama is csak a helyszínen derül ki.
Az én értelmezésemben a szervízautóval,szerszámmal felvonulni egy munkaterületre az a munkám szerves részét képezi tehát én nem utazok hanem munkát végzek mert a helyszínre szállítom (majd a munka végeztével a helyszínről el szállítom) a munkához szükséges felszerlést (és persze magamat is).Ezért szerintem munkaidőben munkabér, munkaidőn kívül az utazás idejére is túlóra jár. Saját tapasztalatom az hogy ahány cég annyi szokás és sajnos annyi értelmezés is.
Szeretném elsősorban egy munkajogász véleményét kikérni, persze természetesen bárki más véleménye is érdekel. Előre is köszönöm.

gerilege # 2012.04.03. 15:19

Komoly nemzetközi multicég, és szintén nem kapunk a külföldre utazási időért semmit, mert nem írja elő a magyar MT. Amennyiben egy napon legalább nyolc órát vagyunk távol, akkor arra a napra kapunk napidíjat, de ha mondjuk előző este fél ötkor indulsz, akkor az esti utazásra még azt sem. Akkor sem kapunk semmi extra díjat vagy szabadságot, ha mondjuk vasárnap reggel hétkor kell elindulni egy hétfő reggeli megbeszélésre, mert nem írja elő semmi külföldi kiküldetéskor, csak napidíj van.

Én sem igazán értem, miért nem érdekel ez senkit. Előző helyemen volt utazási idő megváltás, de tényleg nem írta elő semmi.

efi99 # 2012.04.03. 12:54

Mondtam, jó neked.
Semmi nem írja elő.

wers # 2012.04.03. 08:06

igen, ha az vaszárnap, 24 órát kapok érte (3 munkanap) cserébe, ha nem kérem kifizetni. Általában, ha munkám engedi szabadnapot kérek.

efi99 # 2012.04.03. 08:00

Én is ezt mondom: az utazást beleszámítják a munkaidőbe, DE csak azt a részét (csak annyit), ami egyébként is a munkaidőbe esik.
Vagyis, aki kevés tényleges munkáért utazik (pl rövid tárgyalás), az akár jól is járhat azzal, hogy alszik a vonaton és közben ketyeg az óra.
Viszont, biztos lehetsz abban, hogy amikor ez a kérdés felmerül, - mint itt is - akkor arról van szó, hogy mi van a normál munkaidőn felüli résszel? És én is erről beszéltem, ezt simán lenyelik, a munkavállaló szabadidejéből elveszik. Neked hogyan számolják el, ha 6-tól este 8-ig távol vagy, 14 órával?

wers # 2012.04.03. 07:22

Látom, hogy nem értetted a kérdést, mert nem is arra válaszoltál.
Tehát, ha 1-2 óra a tárgyalás, azt szerinted 8 órának veszik, tehát az utazás (részben) beleszámít a munkaidőbe.

Az eredeti kérdés az volt, hogy a munkavégzés helyszínére történő utazási idő része-e a munkaidőnek. Erre válaszoltam, hogy nekem igen, de ez szerződés kérédse, és az én esetem nem átlag, nálam az utazás néha sokkal hosszabb, mint maga a tárgyalás. (egyébiránt utazás közben is szoktam dolgozni)

efi99 # 2012.04.03. 07:06

Nem értem a kérdésed.
Én arról beszélek, hogy a munkáltató - és az MT is - magasból tesz arra, ha valakit elküld külföldre reggel 6-kor 500 km-re, ahonnan este 11-re ér haza. Ezt a munkáltató csak 8 órának fogja elismerni.
Ennek egy hatványozott fajtája, amikor még messzebb küld, mondjuk akár 24 órát is végig kell utazni. Ez is 8 óra lesz. Hétvégén meg hiába a napidíj, nem hiszem, hogy bárkinek az lenne a vágya, hogy hónapokig ne legyen hétvégéje 8mert pl mindig szombaton este haza, vasárnap reggel el), amit napidíjjal kompenzálnak. Pihenést nem lehet pénzzel kiváltani. A napidíj ráadásul 24 órára is csak annyi, mint 8-ra.

wers # 2012.04.03. 06:41

Munkaszerződésem szerint 40 óra/hét. Ha egyész héten tárgyalásokra járok, a napi konkrét tárgyalás van, hogy csak 4-5 óra, a többi utazás. Ha hétfőn reggel indulunk, délután egy tárgyalásfér bele. Akkorra szerinted szabit kéne kivennem, mert 5-6 óra utazás, 1-2 óra tárgyalás + esti üzleti vacsi.

efi99 # 2012.04.02. 14:17

Jó neked, nagyon ritka.
Az idő elszámolását ugyanis semmi nem írja elő, a napidíj meg azért van, hogy legyen mit enni pl, a minimuma talán 15 euro manapság.

wers # 2012.04.02. 13:19

efi99, még napidíjat is kapok vasárnapra is, és beleszámítják a munkaidőbe. Vagy kifizetik, vagy adnak szabadnapot, választhatok.

efi99 # 2012.04.02. 13:12

Attól függ, hogy mi a munkavégzés helye: változó vagy állandó. Ha állandó: belföldi utazásnál mani jár érte, ha máshova kell menni-jönni és túlnyúlik a munkaidőn.
MT 105. § (6)
*
wers
Külföldi kiküldetés esetén nem jár semmi munkaidőn kívül, csak a szánk. Teljesen szabályos az is, hogy éjjel 2-kor érsz haza és másnap hajnali 5-kor indulsz, ahogy az is, ha 2 napot végigvonatozol Görögországba. Nagy kegyesen 8 óra utazást elszámolnak munkaidőnek, de csak akkor, ha hétköznapra esik. Ami a 8 fölött van, pihenőidő, vagy hétvége, azt mindenki önként és dalolva a saját szabadidejéből ingyen csinálta. És senki nem érzi szükségét, hogy ezen változtassanak.

wers # 2012.04.02. 12:05

Rendszeresen járok tárgyalni egy osztrák-német hatátárnál levő céghez, kiállításokra, konferenciákra, roppant szomorú lennék, ha 8-10 órás utazgatás nem számítana bele a munkaidőmbe.
Hajnali ötkor indulok és este 19.00 - 20.00-kor érkezünk.

Gabicsek # 2012.04.02. 11:29

Ha tegyük fel, 8-kor kezdődik a munkaidő, akkor 8-ra oda kell érni, a fizetés onnan indul. Senkit nem érdekel, hogy én ehhez mondjuk reggel 6-kor indulok. Sosem számított bele az utazási idő a munkaidőbe és azt nem is fizették ki.

Marti_2010 # 2012.04.02. 11:23

Üdv !
Egy korábban felvetett téma az, ami engem is érdekel.
Én a "másik oldalon" vagyok, és szeretnék korrektül eljárni.

tehát: a cég tevékenységéből adódódan mindig más-más helyen van a munkavégzés. Tehát nem kiküldetés !
Kérdés: a helyszínre való utazás bele számít-e munkaidőnek, azaz ki kell e fizetni.
Külföldi munkavégzés esetén ez hosszabb.

A könyvelőnk szerint, aki több hasonló profilú cégnek bérszámfejt,állítja: nem, nem kell kifizetnem.
Köszi a választ !

Giorgo84 # 2010.11.03. 17:54

Az is rendben van, ha napi 8-10 órát utazik valaki a munkahelyére??? Oda-vissza 8-10 óra is lehetséges?
Nem tiltja semmi, ha változó a munkahely és a a lakhely és a telephely között a távolságot tömegközlekedéssel ennyi idő alatt lehet megtenni?

efi99 # 2010.11.01. 18:23

Kiküldetés ugyanez, sőt még rosszabb, ott 10-15 órát is el lehet utazgatni a szabadidőből. Vasárnap is.
Arról is nyilatkozni kéne már a jogalkotónak.

noanoa # 2010.11.01. 18:03

Egy frászt!

Sehol nem találok erre vonatkozó passzust. És a különböző helyeken föltett kérdésekre se adnak sehol egyenes választ, csak idézgetnek paragrafusokat, amik persze nem erről a helyzetről szólnak.

Egyszerűen nincs szabályozva ez a kérdés!

Szabályozva van a munkábajárás, a kiküldetés, a kirendelés, az átirányitás, szabályozva van az is, hogy mi a változó munkahely, de az sehol nincs leirva fehéren feketén, hogy akit változó munkahelyre alkalmaznak és a munka jellegéből adódóan naponta változó (más-más) munkahelyen végzi el a munkáját, az oda- és visszautazás időtartama minek minősül?

Kizárt, hogy egy ilyen munkakörben dolgozó a szabadidejéből legyen köteles beáldozni az utazási időt. Kizárt, hogy arra a napi több órás utra (amit ráadásul a napi 8 órás munkavégzésén felül teljesit!!!) ne járna bér, vagy juttatás! Hogy ne számitana munkaidőnek!? Vagy túlórának!?

Gyakorlatilag két munkakört lát el az ilyen munkavállaló: dolgozik a szakmájában naponta 8 órát, és előtte-utána gépkocsivezetői munkakört is ellát. És ez a tevékenység szorosan hozzátartozik a munkavégzéséhez! Akkor hogy lehet, hogy nem számit munkaidőnek???!!! És nem kap rá bért???!!!

Nincs erre semmi szabályozás?
Nagyon ideje lenne, hogy legyen.

Hrrrrrrr......

kovacsz # 2010.10.26. 20:00

Na ja mennyien járnának Sopronból Záhonyba dolgozni. A hazaút már bőven túlóra lenne.

efi99 # 2010.10.26. 19:38

Sajnos de.
Mehetsz esetleg a magánhelikoptereddel is, akkor csak fél óra úszik el.

noanoa # 2010.10.26. 18:49

Nem kapcsolódott be....
Pedig engem is nagyon érdekelne.

Tehát, ha valaki nem kiküldetés-szerűen, hanem a munka természetéből adódóan rendszeresen (naponta) a telephelyén kivül (több megyében) végzi a munkáját, akkor az utazással eltöltött idő munkaidőnek számit-e, és milyen dijazás jár rá?

Munkaszerződésben napi 8 óra és változó munkahely szerepel.

Jelenleg csak a helyszinre érkezés után a helyszinen eltöltött 8 órát számitják munkaidőnek, az oda- és visszautazási időt nem.

Nem akarom elhinni, hogy az utazással töltött időt a dolgozónak a napi 8 óra munkavégzésén felül ingyen, a szabadidejéből kell ajándékoznia. Naponta 4-5 órát!

Hol próbáljak tanácsot kérni?

nandy # 2010.03.27. 18:18

Nehéz ügy, remélem, hogy jogász is bekapcsolódik majd. :)

Mt. 117. § (1) E törvény alkalmazásában

1. munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó időtartam, amibe be kell számítani a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység időtartamát.

Talán az előkészítő és befejező tevékenység itt az oda-vissza utazára ráhúzható.

bezgo (törölt felhasználó) # 2010.03.27. 15:52

Sziasztok!
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Nandy-nek van igaza, ez nem kiküldetés, hanem telephelyen kívül végzett munka.

efi99: szoktunk külföldre is járni, tudom miről beszélsz, kész ráfizetés, ha szerbekhez/románokhoz/horvátokhoz vagyok kiküldve...

Én az itthoni állapotokat szerettem volna tisztázni, azért az - valljuk be - nem normális, hogy a cég érdekében, órabérem felétől megfosztanak... ráadásul szinte minden nap... gürizek 12-18 órákat, aztán nem fizetik az egészet.
Hozzáteszem az ügyfeleinknek kőkemény utazási díjat kell csengetni a számlánkra...

Nagyon úgy látom, hogy egészen pontosan nincs is definiálva ez a munkakör kacifántos kis jogunkban.
Ha esetleg valaki tud még hasznos infokkal ellátni, azt megköszönném.

Üdv, Gábor

nandy # 2010.03.26. 07:55

De itt szerintem nem kiküldetésről van szó, hanem változó munkahelyen történő munkavégzésről.

105. § (1) A munkáltató gazdasági érdekből ideiglenesen, a szokásos munkavégzési helyén kívüli munkavégzésre kötelezheti a munkavállalót (kiküldetés). Ennek feltétele, hogy a munkavállaló ezen időtartam alatt is a munkáltató irányítása és utasításai alapján végezze a munkáját. Nem minősül kiküldetésnek, ha a munkavállaló a munkáját - a munka természetéből eredően - szokásosan telephelyen kívül végzi.

efi99 # 2010.03.25. 19:16

MT 105. § (6) Belföldi kiküldetés esetén, ha az utazási idő a munkavállaló munkaidő-beosztása szerinti munkaidőn kívül esik, a munkavállalót - kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - személyi alapbére negyven százaléka illeti meg.
.
Meglep, hogy idáig nemhogy teljes bérrel, de egyenes emelt túlórabérrel fizették azt, hogy autózol.
Ha vígasztal, ha valaki külföldre utazgat (mert oda küldik), azt saját szabadidejében teszi 0 Ft-ért és az is szabályos lesz, ha érkezés indulás között itthon 2 órát alszik csak.

szilvi49 # 2010.03.25. 11:53

Tuti ki lehet mászni a slamasztikából, nézd meg őket, hátha tudnak segíteni: http://get-shorty.com/…/jogvedelem/