utazási túlóra

D.Rick # 2012.05.20. 11:12

Üdvözlök mindenkit!
Én is több éve informálódom, keresgélek ebben a témakörben, igazából konkrét eredmény nélkül.
Valóban nincs szabályozva a munkaidőn túlnyúló és a túlórát követő utazás sem. Továbbá ha valaki "változó munkahely" esetén készenlétet lát el és a készenlét során ténylegesen el kell mennie munkát végezni (hibabejelentést kap) mondjuk 100 km-re az utazás oda-vissza kétszer másfél óra, a ténylegesen helyszínen ledolgozott (igazolható) idő pl. 1 óra akkor ezt hogyan kell díjazni, bérszámfejteni. A történet még megfűszerezhető azzal hogy ez hétközben este (pl.4-kor lejárt a munkaidőm, hazamentem és 5-kor hívnak hogy ide kell mennem)vagy hétvégén adott esetben vasárnap történik.
Fontosnak tartom kiemelni, hogy az én esetem tipikus szervízmunka. Hétköznapokon normál munkaidőben is bármikor felmerülhet olyan probléma ami előre nem kalkuálható ez miatt túlórába csúszik és a készenléti idő közben végzett munka időtartama is csak a helyszínen derül ki.
Az én értelmezésemben a szervízautóval,szerszámmal felvonulni egy munkaterületre az a munkám szerves részét képezi tehát én nem utazok hanem munkát végzek mert a helyszínre szállítom (majd a munka végeztével a helyszínről el szállítom) a munkához szükséges felszerlést (és persze magamat is).Ezért szerintem munkaidőben munkabér, munkaidőn kívül az utazás idejére is túlóra jár. Saját tapasztalatom az hogy ahány cég annyi szokás és sajnos annyi értelmezés is.
Szeretném elsősorban egy munkajogász véleményét kikérni, persze természetesen bárki más véleménye is érdekel. Előre is köszönöm.