Munkabér a szerződésben: bruttó vagy nettó?

Malacka69 # 2010.04.12. 22:36

Tisztelt jogi tanácsadók!
Egy munkajogi problémával kapcsolatban várom a sürgős állásfoglalásukat. Most április elsejével váltottam munkahelyet, és előre leszögeztem az új munkáltatómnak, hogy én csak abban az esetben megyek át hozzájuk dolgozni, ha a teljes fizetésemre bejelentenek, a "minimálbér a számlára, a többi pedig a zsebbe" módszer nálam nem működik. Ennek az az oka, hogy immár elmúltam 40 éves, gondolnom kell a majdan megállapítandó nyugdíjam összegére is. A "fullos" bejelentéssel szerencsére nincs is probléma, a főnök megértő volt. Viszont, elsején megkaptam az új munkaszerződésemet, és meglepve tapasztaltam, hogy abban munkabérként a számomra kifizetendő, vagyis a NETTÓ összeg szerepelt. Ezzel nekem csak annyi a problémám, hogy a választásokon győztes párt érezhető mértékű, komoly adócsökkentést ígér, és ha ez bekövetkezik, akkor mindenkinek nőni fog a kézbe kapott jövedelme, kivéve nekem, hiszen a munkaszerződésemben már a nettó bérem szerepel. Így az esetleges adócsökkentés létrejötte esetén, az ennek hatására megmaradó különbözet a munkáltatónál maradna, és azt "benyelhetné". A kérdésem arra irányul, hogy mennyire szabályos az, hogy a munkaszerződésemben nem a bruttó, hanem a nettó bér van feltüntetve, valamint, mit tudok tenni azért, hogy a számomra esetleg így keletkező hátrányos anyagi következményektől mentesüljek, és én is részesüljek a majdani adócsökkentés pozitív hatásaiban? A másik kérdésem, hogy ha a későbbiekben esetleg munkanélküli járadékra szorulnék, amelynek összegét a korábbi fizetésekből állapítják meg, akkor a Munkaügyi Központ ugyanannyi járadékot ítélne-e meg, mint akinek a bruttó bér szerepelt a munkaszerződésében? Köszönöm a választ!