Fizetés nélküli szabadság


the big cat # 2004.06.23. 03:40

Nem kötelezheti, hogy is néznénk ki, ha kötelezhetné? akkor senki nem mondana föl, hanem hogy kikerülje a végkielégítést és felmondási időt jó hosszú fieztésnélküli szabira küldené.

Felmenetheti a munkavégzés alól, de fizetni kutya köteles ekkor is, vagy ha nem tud munkát adni, akkor mondjon fel.

baltazar # 2004.06.22. 21:33

Tisztelt Fórum,

kérdésem úgygondolom idevaló:

A "fizetetlen szabadság", mint megállapodás értelmezendő? Azaz két fél "szerződése" gyakorlatilag. Mi van abban az esetben, ha a munkavállaló nem hajlandó fizetés nélküli szabadságot igénybe venni? Kötelezheti a munkáltató a munkavállalót? Vagy mivel megállapodás kvázi szerződés nem jött létre, az eredeti munkaszerződésnek megfelelően kell eljárni. Azaz, a munkavállaló bemegy dolgozni, aztán vagy ad a cég munkát vagy nem, de ő letölti a 8 órát.

Válaszaitokat elöre is köszönöm.

Üdv:
Baltazar

kismom # 2004.05.26. 11:32

A következő kérdésemre szeretnék választ kapni:
előreláthatólag jún. 12-én fogok szülni, márc. 12-ig táppénzen voltam, azóta külföldön tartózkodom (így
természetesen nem kérhettem tovább a táppénzt), és csak novemberben utazom haza. Munkáltatómmal (ahol
másodállásban dolgoztam és jún. 15-én lejár a szerződésem) fizetésnélküli szabadságban egyeztünk meg.
Kell-e fizetnem ez után járulékokat ahhoz, hogy novemberben kérhessem az anyákat megillető támogatásokat
(anyasági támogatás, GYES, stb.)? Ha igen melyeket? Főállású vállalkozóként természetesen a táppénz
megszűnése után is fizetem a járulékokat és eddig több mint 6 évet dolgoztam.
A segítséget előre is köszönöm.

sysy73 # 2004.05.15. 07:47

Köszönöm szépen a segítséget !
Beszámolok majd a további fejleményekről.

the big cat # 2004.05.14. 20:58

Szerintem ez jóváhagyás. A munkáltató nem hivatkozhat a saját mulasztására előnyök szerzáése végett. a gyakorlta azt mutatta, hogy határozatlan idejű, az igazolsá is nyilván azt a célt szolgálta, hogy a kiadott szabadságot igazolja, nem az igénylést, hiszen azzal a TÁH nemigazán tudodtt volna mit kezdeni.

Ha valami nyűgje van a munkáltatódnak, akkor mondjon fel, te meg jól bepreled, és fizethetnek.

sysy73 # 2004.05.14. 06:56

De erre meg a munkaügyes azt mondta, hogy Õ csak leírta, hogy én igényeltem, de végülis semmi olyan hivatalos papírt nem kaptam, ami a kérvényemre válaszol, amiben leírják, hogy ettől és eddig engedélyezik a fizetés nélküli szabadságot.
Az igazgató anno csak szóban mondta, hogy ok, engedélyezi. Meg is kérdezte, hogy mégis mennyi időre ? Erre azt mondta a férjem, hogy hát míg tart a főállású anyaság.
A kérelmembe is ez van írva.
Erre kérdezte, hogy mégis meddig ? Egy év, két év ? Három év ?? Erre mondta a férjem , hogy a pici 8 éves koráig .
Nem tetszett neki, de azt mondta, hogy jól van ....
Persze ezt bizonyítani nem tudjuk.
A kérelmemre tollal ráírta, hogy 2004. április 12-ig engedélyezi ...holott szóban mást mondott.
De a papírt meg sem mutatta a férjemnek, egy példányt sem kaptunk belőle.
Így ennek tudatában én itthon ültem nyugodtan, hogy fizetés nélküli szabin vagyok ...

sysy73 # 2004.05.14. 06:51

Szia Big Cat !

VAn egy munkáltatói igazolásom, amit a TÁH-nak kellett benyújtanom.
Amibe az van írva, hogy

Munkáltatói igazolás

.............itt az adataim vannak , utána pedig ez a szöveg áll :

  • 2003. 04. 12-től határozatlan időre fizetés nélküli szabadságot igényelt.

Ezen igazolást a dolgozó kérésére adtuk ki.

the big cat # 2004.05.14. 04:55

Ha a kérelem úgy szól, hogy amíg a GYET tart, az határozott idő, csak az időhatározás nem konkrét dátumhoz, hanem egy eseméyn bekövetkeztéhez van kötve.

Van arról papírod, olyan amin semmi tollas felirat nincs, hogy határozatlan időre adott? vagy van iylen valamilyen hatóságnál? Ha igen, akkor kérj belőle egy hiteles másolatot, és a munkáltatód mehet a sunyiba.

sysy73 # 2004.05.13. 15:18

Én a GYET idejére kértem fizetés nélküli szabadságot, vagyis a pici 8 éves koráig jár ugye GYET ...azaz főállású anyaság.
VAgyis nem jár, de igénybe lehet venni :)
Nos, én mivel nem vagyok tisztába azzal, hogy mennyi időre adható a fizetés nélküli szabadság, így annyi időre kértem, míg a GYET tart.
A munkáltatóm az igazolást is úgy adta ki nekem, amit a TÁH-hoz kellett benyújtanom, hogy határozatlan időre igényeltem a fizetés nélküli szabit.
Egy évre különben is mi értelme lenne ? MIkor a GYET eleve 5 évre adható, vagyis a pici 3 éves korától a 8 éves koráig .
Szóval engem az érdekelne, hogy ha kiadnak nekem , ill. a TÁH-nak egy igazolást, miszerint a munkáltatóm határozatlan időre biztosítja a fizetés nélküli szabit, s közben az én igényemre, amivel a munkáltatómhoz fordultam , csak tollal ráírta az igazgató, hogy egy évre adja meg.
Szóval végülis az érdekelne, hogy kellett-e volna a cégnek nekem egy hivatalos papírt adniuk, hogy mennyi időre biztosítják a fiz. nél. szabit .
Számokkal kifejezve.
Én nem láttam azt a papírt, amire az igazgató ráírta tollal, hogy egy évre adja .

Köszi .
S bocsi, hogy ilyen értetlenül állok a dolgokhoz, de épp azért fordulok hozzá(d)tok kérdéssel, mert én nem vagyok tisztába ezekkel az ügyekkel.

Szakbarbár # 2004.05.13. 15:09

Nem vagyok biztos benne, amit a Te esetedről gondolok, illetve, hogy mi van akkor, ha valaki nyilvánvalóan hülyeséget ír le (határozatlan időre fizetés nélküli szabadság), úgyhogy ha nem gond, akkor inkább nem nyilatkoznék. De amit korábban írtam, azt fenntartom: ha nem gyeten, hanem gyesen vagy, és ezen lehetsz, ha beteg a gyermek, akkor semmi gond nincs, mert arra kötelező megadni és ott a törvény azt is megmondja, hogy meddig.

sysy73 # 2004.05.13. 14:19

Szia Szakbarbár !

Az én kérdésemre is tudnál írni valamit ?
Még ma, vagy legkésőbb holnap valamit mondanom kell a munkáltatómnak .
Szeretném minél elöbb lezárni az ügyet.

Szakbarbár # 2004.05.13. 14:02

Fizetés nélküli szabadság alatt szünetel a biztosítás, kivéve ha gyed, gyes, ápolás, sorkatoni szolgálat esetén, ott nem. Nincs járulékfizetés egyik oldalon sem, úgyhogy biztosítás sincs, kivéve a felsorolt esetek.
A biztosítás akkor folyamatos, ha 30 napnál hosszabb megszakítás nincs benne.

hotdog # 2004.05.13. 12:54

Sziasztok!

Fizetés nélküli szabi idején mi történik a munkavállaló TB-jével? Arra a bizonyos folyamatosságra céloznék.
Fizeti-e a munkáltató utána a munkaviszony megszűnéséig v. megszakításként kell értékelni?
üdv.

sysy73 # 2004.05.13. 11:06

Azon gondolkodom, hogy végülis mivel az én kérvényemre csak tollal írta rá az igazgató, hogy egy évre ad fizetés nélküli szabadságot, ezt én nem láttam, aláírásommal nem láttam el, így akár most is ráírhatták ezt a dátumot.
A cég nekem egy olyan papírt adott ki, amiben azt írják, hogy én határozatlan időre fizetés nélküli szabadságot igényeltem, ezen a papíron sincs rajta, hogy Õk viszont határozott időre adták. . . .

sysy73 # 2004.05.13. 10:22

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Picit változott a helyzet.
Ugyanis a férjem bement a központba, ott a munkaügyes a férjem orra elé tolta azt a papírt, amire én írtam az ígénylésemet a fizetés nélkülis szabadságra.
Az igazgató tollal ráírta, hogy engedélyezi: 2004. április 12-ig a fizetés nélküli szabadságot, viszont én erről papírt nem kaptam, azt a papírt nem láttam én, a férjemnek sem mondott semmit az igazgató. Így mi nem tudtunk arról, hogy az igazgató egy évre engedélyezte csak, utána a cégtől kaptam egy igazolást, miszerint határozatlan időre kértem a cégtől fizetés nélküli szabadságot.

Így Õk most aszerint járnak el, hogy azon a papíron, amin én az igénylést adtam be pontos dátum szerepel , s már vissza kellett volna mennem dolgozni.
Most még Õk fenyegetőznek bírósággal, hogy nem jelentem meg dolgozni .

Ilyen esetben mit tehetek ?

Karika # 2004.05.13. 10:00

Véleményem szerint az alap kérdés az, hogy a határozatlan időre szóló fizetés nélküli szabadságot milyen eljárással lehet megszüntetni. Joga van-e a munkáltatónak egyoldalúan visszarendelni a dolgozót, vagy csak közös megegyezéssel.

sysy73 # 2004.05.13. 09:14

Sziasztok !

Ma felhívtak a cégtől megint, hogy közös megeggyezéssel szüntessük meg a munkaviszonyt.
Én mondtam, hogy én nem szeretnék felmondani, mivel lehet, soha nem lehet tudni, hogy mikor vagyok kénytelen visszamenni dolgozni.
De azt mondták, hogy mivel állományba vagyok, így ezért fel kell mondanom, különben miattam nem vehetnek fel embert, s nekik meg helyettem akkor kéne valaki más, így mondjam fel a munkaviszonyomat.

Én meg mondtam, hogy én kaptam a cégtől határozatlan időre fizetés nélküli szabit, ha Õk fel akarnak mondani, akkor tegyék, de fizessék ki akkor a végkielégítést .

Az lenne most a kérdésem, ha én állományba vagyok, akkor tényleg nem vehetnek fel helyettem embert ??? Vagy csak blöffölnek, hogy én mondjak fel ?
Nem igazán vagyok tisztába a munkaügyi joggal, kérlek segítsetek .

Köszi :

Sysy

sysy73 # 2004.05.06. 19:20

Holnap kiderül , hogy mit fognak lépni. Én mindenesetre nem fogok felmondani, ha Õk felakarnak mondani, ám tegyék.
Nincs semmi jelentősége, mert így is úgyis itthon maradok a pici 8 éves koráig, ill. közben fél napos munkát szeretnék keresni, vagy valami itthoni munkát, de ez végülis teljesen lényegtelen ezügyben.

Holnap du-án megírom Nektek, hogy mit léptek. Vagy ha holnap még nem reagálnak, akkor ahogy tudok valamit jelentkezem.

Köszi az eddigi segítséget, sokat segítettetek.

Üdv.

the big cat # 2004.05.06. 18:25

A 3. évig mindenképpen benne marad a végkielégítés alapjában, és felmondási védelem is megilleti, akár gyes, gyed, vagy gyet miatt van. utána 14 éves koráig csak akkor számít be a végkielégítésbe és áll felmondási védelem alatt, ha gyest kap ez egyértelmű a törvény szövegéből, vagy 12 éves korig, ha gyest ugyan nem kap, de beteg gyermek ápolása céljából van otthon. Ennek nem kell folymaatosnak lennei, tehát elképzelhető mondjuk a gyermek 7 éves korában megbetegszik, és erre kér és kap mondjuk 9 hónapra fizetésnélkülit.

Szakbarbár # 2004.05.06. 18:07

A gyethez nem kötelező engedélyezni a fizetés nélküli szabadságot. Tartósan beteg gyermek esetén viszont (az asztma ide tartozik az 5/2003-as SZCSM rendelet szerint) a gyettel megegyező összegű gyest lehet igényelni 10 éves korig, utána pedig méltányosságból 14 éves korig és ennek az időtartamára már meg kell adni a fizetés nélküli szabadságot, úgyhogy ha felcseréled a gyetet gyesre, akkor nem szólhat egy szót sem a munkáltató.

138. § (5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg

  1. a gyermek harmadik életéve betöltéséig a gyermek gondozása céljából;
  2. a gyermek tizennegyedik életéve betöltéséig, ha a munkavállaló a gyermek gondozása céljából gyermekgondozási segélyben részesül;
  3. a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében.

Az, hogy a gyetet ki kell-e venni a végkielégítés számításakor, nekem nem egyértelmű, de az előzők miatt nincs is jelentősége, mert a gyessel mindenképpen jobban jársz, annak a beszámítása pedig egyértelmű.

the big cat # 2004.05.06. 17:20

Ha határozatlan időre adták, akkor jó hülyék, de a törvény a hülyeséget nem tiltja. Felmondási védelem alatt nem állsz, tehát ha annyira meg akarnak szabadulni, akkor mondjanak fel. és a valóban ez a fieztésnélküli szabadság beszámít a végkielégítés alapjába.

sysy73 # 2004.05.06. 15:20

Kedves CSászár Gábor !

Végülis a GYET-et, avagy főállású anyaságot azért vettem igénybe, hogy a gyerekeimet gondozzam, velük legyen.
Azonkívűl a fiam asztmás, van róla tartósan betegséget igazoló papírom is . Bár nem szórul itthoni állandó ápolásra, vagyis jár rendesen iskolába, gyógyszerekkel szinten van tartva.
Azt nem tudom, hogy ebben az esetben járna-e nekem az itthoni gondozás lehetősége.

Szóval a végkielégítés gondolom járna, min. a munkába töltött időre .

sysy73 # 2004.05.06. 15:14

A főállású anyaságot pedig a TErületi Államháztartási Hivatalnál intéztem .

Végülis nem az a lényeg, hogy megtartsam a melóhelyem, bár nekik semmibe nem kerül engem fizetés nélküli szabadságon tartani.
Csak maga a hozzáállásuk nem tetszett, hogy fenyegetőztek, s nem a valós tényt állították.
Úgy álltak a dologhoz, hogy Õk a munkáltató bemagyarázza a tudatlan dolgozónak, hogy hogy is van a törvény...csak közben kihasználták volna, hogy hátha a dolgozó nincs tisztába a dolgokkal...
Valóban nem voltam teljesen tisztába, épp ezért is fordultam tanácsért.

sysy73 # 2004.05.06. 15:10

Karika !

Egy évet dolgoztam , majd terhes lettem, veszélyeztetett terhesként betegállományba kerültem a szülés ideéig .
Utána jött a GYED, majd a GYES, s ahogy lejárt a GYES, a munkahelyemtől fizetés nélküli szabadságot kértem határozatlan időre, amit a cég meg is adott.
Főállású anyaságot, avagy pontos meghatározása GYET-et igényeltem , ami a három gyerekes családok vehetnek igénybe , a legkisebb gyerkőc 8 éves koráig . Én ezt szeretném végig igénybe venni .
De most a cég megkeresett, hogy menjek vissza dolgozni, nincs ember. DE mivel mondtam, hogy nem szeretnék 8 órába, ekkor jött az, a fenyegetés ...

Karika # 2004.05.06. 13:26

Azt azért egyértelműen tisztázni kellene, hogy milyen jogviszonyban volt, és milyen ellátást kapott. Amit Szakbarbár mond, az lehet, hogy igaz, de Sysy még nem nyilatkozott.