Adóbevallás utáni hidegzuhany :((


sysy73 # 2004.05.13. 15:31

Köszönöm a segítséget . Írtam Neked egy emilt is .

Szakbarbár # 2004.05.13. 15:23

Nettót vettél fel, visszafizetni is nettót kell. Számfejtsék le negatív előjellel ugyanazt, amit tévedésből megkaptál. A nettó ugyanannyi lesz, csak az is mínuszban. Azt kell visszafizetned.

Szakbarbár # 2004.05.13. 15:22

Tényleg keresztet vethetsz rá, ez nem jogalap nélküli kifizetés, hanem adókülönbözet. És valószínűleg nem a más adósávba kerülés miatt van, hanem azért, mert nem nyilatkoztál, hogy nem kéred az adójóváírást, pedig a jövedelmed alapján nem járt volna. Ezt akkor is a dolgozónak kell megtennie, ha járatlan az ilyen dolgokban, csak rendes helyeken előre figyelmeztetik és a kezébe adják a papírt, hogy írja alá, ha nem akar hidegzuhanyt a bevallásnál. Levonni viszont 3 hónapig lehet a nettó 15%-át, ha nem sikerül, akkor az APEH-ot tájékoztatni kell a fennmaradt hátraléktól és onnantól kezdve ő követeli Tőled.
Tudom, hogy ez most nem vígasztal, de gondolj arra, hogy kamatmentes kölcsönt kaptál az államtól, amíg nálad volt az egyébként nem járó adójóváírás.

sysy73 # 2004.05.13. 15:04

Engem is érdekelne, hogy a cég mennyi ideig kérheti vissza a tévesen kifizetett összeget.
Épp ma kaptam egy levelet, amiben felszólítottak, hogy 15 napon belül egyösszegben fizessem vissza, amit Õk technikai okok miatt tévesen utaltak nekem .

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mivel én fizetés nélküli szabadságon vagyok, s mégis utaltak nekem is rendesen munkabért.
Most a munkáltatóm felszólított, hogy egyösszegben fizessem be a bruttó összeget.
De miért kéne bruttót fizetnem ? MIkor én nettóba jóval kevesebbet kaptam ??

wlaci # 2004.05.13. 14:56

Sziasztok!

Megint egy trükküs szitu, ínyenceknek :)

A cég készítette el az 2003. évi adóbevallásom mivel nem volt máshonnan származó jövedelmem. Kihozták, hogy 89e forintot kell befizetnem, mivel a jövedelmem időközben bruttó 100e forintról bruttó 225e forintra nőtt (ne kérdezzétek miért, de ez akkor történt, amikor kirúgtak, majd egy hónap múlva emelt fizuért visszavettek :D). Na most így átkerültem ugye egy másik adósávba. Közben észrevettem, hogy néha havonta több a bruttóm, mint kellene. Nem sokkal, általában 5 rugó környékén volt, egyszer kaptam valamiért 22-vel többet :)
Namost a cég, aki outsourcingban csinálja a könyvelést, meg az adóbevallást azt mondta, mivel átléptem az adósávot, így jogosulatlanul kaptam a magas nettó jövedelmeket, ezért ezt most visszakéri az APEH. Van valami régi 97-es törvény, ami szerint a kifizetett munkabért 60 napon belül kérheti csak vissza a munkaadó, és akkor is csak az én beleegyezésemmelm kivéve, ha nagyon szembetűnő a különbség. Nem tudom ez a törvény él-e még, igaz-e rám stb., ebben kérném a segítségeteket. Még nagyobb baj, hogy már beleegyeztem szóban, hogy az összeget két hónapon keresztül levonják a béremből, és már le is vonták. Most akkor tényleg keresztet vethetek a 88e-re? :(

A hozzászólásokat előre is köszi!