Megbízási szerződés

2kyra2 # 2010.10.05. 10:46

Közös megegyezéssel eljöttem a cégemtől,de még nem küldtek ki néhány papírt,így még nem tudtam bemenni a munkaügyibe, elintézni a munkanélkülit.Közben keresgélek munkát és találtam is,
De
Megbízási szerződéssel alkalmaznának egy cégnél,azt mondták bejelentett,vonják a járulékokat(tb,szja,stb)de nem számít munkajogviszonynak.Azt is mondták ha valaki munkanélkülin van az kizáró ok.Az oep könyvet nem kérték.A kérdésem az lenne,hogy ez beleszámít-e a nyugdíjba?,ha esetleg nem felelek meg,akkor jogosult leszek-e munkanélküli járadékra?

Válaszokat előre is köszönöm.

nandy # 2010.10.05. 21:26

Ha a megbízásból származó jövedelem havonta eléri a minimálbér 30%-át, akkor biztosítási jogviszonyod lesz, beleszámít a szolgálati időbe is.

Munkanélküli ellátásra viszont nem jogosít!

nandy # 2010.10.05. 21:27

Arról már nem is beszélve, hogy a munkavégzés jellege, körülményei vajon indokolják-e a megbízási szerződést... Könnyen előfordulhat, hogy munkaviszonyt próbálnak leplezni megbízási szerződéssel.

mambo1 # 2010.10.26. 11:08

Üdv
Azt szeretném kérdezni, ha van egy főállásom, mellette megbízási szerződéssel dolgozom más cégnek, akkor az OEP kiskönyvbe be kell-e írni a megbízási jogviszonyt ? Ebből következik, hogy ha nincs főállásom, de megbízási jogviszonyom van, azt is fel kell-e tüntetni az OEP kiskönyvbe és a szigorú számadású jövedelem igazolásba?

nandy # 2010.10.26. 11:39

A kiskönyvben minden biztosítási jogviszonyt be kell jegyezni.
Az igazolásra viszont csak az a jövedelmet kell beírni, ami táppénzalapot képez.
Pl. főállás mellett a második jogviszonyban már nem kell vonni a 2% egyéni ebj-t, táppénz sem jár utána, eb. jöv. igazolásra nem kell ráírni, de a kiskönybe igen.
A megbízási jogviszonynál azt kell még vizsgálni, hogy a jövedelem (bevétel - költség) eléri-e a minimálbér 30%-át.

mambo1 # 2010.10.26. 11:59

Köszönöm nandy!
Ebből adódik a következő kérdésem, ha főállású munkavállaló, például vegyünk egy szakácsot, aki hétvégén megbízási szerződéssel esküvőkön főz,
ennyi megbízást képtelenség beírni az OEP kiskönyvbe.
Ráadásul hely sincs kialakítva erre. Tegyük fel, ha egy évben 20 megbízási szerződést köt, azokra a napokra amikor elvállalja a munkát akkor mind a 20-szor be kell írni? Mi lenne a helyes megoldás a megbízási szerződés helyett?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.26. 15:07

Az nem megbízási szerződés, sokkal inkább vállalkozási vagy alkalmi munkavállalási.

nandy # 2010.10.26. 21:11

Így van. Fizikai munkára egyébként sem lehet megbízási szerződést kötni.

Dr.Attika # 2010.10.26. 21:27

nandy!
Miért ne lehetne? Fizikai munkával is el lehet látni szakszerűen egy feladatot.
A Polgári Törvénykönyv tartalmaz ilyen szabályt, hogy megbízási szerződést csak szellemi munkára lehet kötni?
Balra ott a törvénytár. Lapozd fel. Nem találsz ilyen szabályt.

Naina # 2010.10.26. 22:19

Dr.Attika,

a megbízási szerződés gondossági kötelem.Egy ügy gondos eljárására vállal kötelezettséget a megbízott.
Az alábbi kérdésben a szakács finomságokat készít el. Egy eredményt hoz létre. Tehát egy eredménykötelemről van szó.
Lehet,hogy a törvényben nincs kifejezetten beleírva,hogy megbízási szerződéssel nem lehet fizikai munkát végezni, de gondold végig, ha valaki fizikai munkát végez, annak lesz egy végkifejlete, egy eredménye. Nem egyeztethető össze a gondossági kötelemmel, ahol nem érdekes, ha nem lesz eredmény, mert a lényeg,hogy az ügyet a legnagyobb odafigyeléssel ellásd.( és itt kitérhetnénk az ügy szó jelentésére is)

Amikor én csirkecombot akarok enni, semmi nem fontos, csak, hogy megsüljön a csirkecomb, elém tegyék és én megegyem.

Naina # 2010.10.26. 22:20

bocs, az ügy ellátására vállal kötelezettséget

mambo1 # 2010.10.27. 07:52

Általános iskolában főállásban dolgozó szakácsról van szó, aki hétvégéken vállal esküvőkön főzést.Eddig megbízási szerződést kötöttünk vele, mindig arra az adott napra. Éves szinten van amikorr kb 20 megbízási szerződés is köttetik.Ennyit képtelenség bejegyezni az OEP kiskönyvbe.
Kaptunk egy OEP ellenőrzést, kifogásolták, hogy a megbízási jogviszonyt fel kell tüntetni a kiskönyvben. Sajnos ez a kiskönyv nem úgy van kialakítva, hogy ennyi jogviszonyt be lehessen írni, de az ellenőr sem tudott konkrét választ adni. Vállalkozási szerződést nem tudunk kötni, mivel a szakács nem vállalkozó.Alkalmi nunkavállalásnál akkor ezeket a szombati napokat be kell jelenteni az Apeh felé.Akkor ez lenne a megoldás? Nem megbízási szerződést kellene kötnünk, hanem alkalmi munkavállalást mindig az adott napra?
Teljesen tanácstalanok vagyunk, mert akiket eddig megkérdeztünk, teljesen eltérő válaszokat adtak.

bolondmelós # 2010.10.27. 07:56

Jogi csűrés csavarás, hogy mit hoz létre.

Nandy leírta a lényeget, hogy megbízási szerződéssel nem lehet munkaviszonyt leplezni/ se létesíteni....
mert úgy jár a munkaadó a munkaügyi ellenőrzéssel, mint Csipkerózsika a hét törpével :))))))

Részmunkaidős foglalkoztatás, egyenlőtlen elosztásban/ munkaidőkeretben, vagy alkalmi munkavállalói szerződés....

Dödölle1 # 2010.10.27. 09:08

mambo1 Kaptunk egy OEP ellenőrzést, kifogásolták, hogy a megbízási jogviszonyt fel kell tüntetni a kiskönyvben. Sajnos ez a kiskönyv nem úgy van kialakítva, hogy ennyi jogviszonyt be lehessen írni,

Ebben az esetben új TB igazolványt kell nyitni és csatolni kell az a már betelthez.

A REP ellenőr különben határozat kibocsátásával köteles kötelezni a kifizetőhelyet a jogsértő állapot megszüntetésére. A határozatban a teljesítésre határidőt kell kitűzni, illetve meg kell jelölni a döntést alátámasztó jogszabályt.

A határidő letelte után a teljesítésről utóellenőrzés keretében győződnek meg.....

Teljesen tanácstalanok vagyunk, mert akiket eddig megkérdeztünk, teljesen eltérő válaszokat adtak.

A jogviszonyokat minősíteni az állami adóhatóság és az OMMF jogosult. Tárgyban célszerű tőlük érdeklődni.

"Munkaügyi ellenőrzés és az adóellenőrzés esetén az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség és az adóhatóság ellenőrzése során vizsgálja a munkavégzés alapjául szolgáló jogviszonyokat, a bújtatott munkaviszonyt, a színlelt szerződéseket."

Naina # 2010.10.27. 12:02

Bolondmelós,
ez nem csűrés csavarás. Ezek alapvetések.

nandy # 2010.10.27. 18:14

Dr. Attika, Naina már leírta a lényeget.
az ügy ellátására vállal kötelezettséget

Ez pedig fizikai munka esetén nem értelmezhető.

nandy # 2010.10.27. 18:19

bolondmelós:

Nandy leírta a lényeget, hogy megbízási szerződéssel nem lehet munkaviszonyt leplezni/ se létesíteni…

Nem éppen ezt írtam :) Szakácsként pl. akár vállalkozói jogviszonyban is végezheti a munkát (ahogy kbs. írta), de megbízási szerződéssel biztosan nem, mert azt fizikai munkára nem lehet kötni.

mambo1 # 2010.10.28. 09:13

Köszönöm a segítségeteket.

joe130 # 2011.06.20. 10:56

Sziasztok!

Új vagyok még a fórumon, és időm sem volt végigolvasni, de megakadt a szemem a szakács problémákon. Én is hasonlóval küzdök. Van főállásom, és másodállásban van vállalkozásom is. Szeretnék heti két alkalommal besegíteni egy étteremben vállalkozóként. A vállalkozásom nem vendéglátással foglakozik, de meg van hozzá szakképesítésem, hogy dolgozzam. De nem kaphatok hozzá szakmakódot. Csak ha saját éttermet, fagyizót, lángosost stb.. nyitok. Hogyan, milyen szerződéssel tudnék én besegíteni a konyhán?

Grád András # 2011.06.20. 12:34

Kedves Joe130!

Semmi akadályát nem látom, hogy a cégét alvállakozóként foglalkoztassák, vagy akár vállakozói szerződéssel. Hogy milyen szakmakódot írnak be, csak Önökön múlik, végezhet pl. elvben konyhai kisegítő munkát is. Magához a munkavégzéshez Ön rendelkezik megfelelő képesítéssel, és nehezen tudom elképzelni azt munkaügyi stb. ellenőrt, aki répapucolás közben megmondja, hogy Ön most ott szakács, vagy konyhai kisegítő. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu