Groszfater, állj le, mindenkit félrevezetsz.
Rendkívüli szabadság
Adamhorváth !
„(2) A teljes napi munkaidő - a felek megállapodása alapján - legfeljebb napi tizenkét órára emelhető”
ez a Te napi munkaidőd,
a szabadságot munkanapban számolják nem munkaórában
(aki napi 6 órában dolgozok annak sem 8 órában számolnak...)
Igen, helytálló.
Tisztelt Mindenki!
Informatikai üzemeltetésben dolgozom,12 órás munkarendben.
Ami az jelenti,hogy (reggel 07.00 - 19.00)másnap (éjszaka 19.00 - 07.00)2 pihenőnapos ciklusban.
Nemrég elhunyt a Nagymamám és a munkatörvénykönnyben leírtak alapján,kértem a közeli hozzátározó után járó 2 nap rendkívüli szabadságot.
A munkáltatóm a következő válasz adta:
A két nap 2x8 órát jelent függetlenül attól, hogy 12órás beosztásban dolgozik a kolléga.
Szeretnék érdeklődni,mert nem találtam erre hiteles választ,hogy a kapott információ,ténylegesen helytálló-e?
Köszönöm Szépen!
Köszönöm!
Igen.
Jó estét!
Feleségem nagymamája halt meg, ebben az esetben igénybe vehető a 2 nap szabadság?
faqanal,
az ezt szabalyzo torvenyben csak a kozeli hozzatartozonak jar a ket nap kulon szabadsag, a nagybacsi-unokahug nem az, ugyhogy sajnos egyikotoknek sem jar, meg akkor sem, ha Ti intezitek a temetest.
Se.
Tisztelt mindenki!
Feleségem nagybácsija meghalt, mivel a feleségem a legközelebbi hozzátartozója, így neki illetve nekünk kell a temetésről intézkednünk!
A kérdésem, hogy nekem jár a két nap vagy csak a feleségemnek!
Köszönöm!
Mi a gyors válasz? 5 perc? 10 perc 15 perc? Ez nem a "Kérdezzen jogi témában azonnal és lehetőleg kérdése feltevése előtt válaszolunk" fórum.
A következő kérdésre keresem a gyors választ ! Januárban kértem rendkívüli szabadságot , hogy rokonom temetésén részt vehessek egy másik városban. A szabadságot megkaptam, a későbbiekben közölte a munkáltatóm, hogy a rendkívüli szabadságot le kell dolgoznom egy általa meghatározott időpontban.
Tudni szeretném, hogy ha szabadságot kaptam, azt miért kellene ledolgoznom ? Rendben van ez így ?
Hol látod, hogy csak a temetésere, és miért késte le Rexor? Miért ne lehetne ezt a hagyatéki ügyintézéskor felhasználni?
Igen igazad van Rexor (inkább ne kelljen ez miatt szabadságot kivenni), bár aki nem ért hozzá az kérdez, én úgy gondolom...
A temetésről pedig önhibánkon kívül "késtünk le", hidd el nem jó érzés!
Szerencsére olyan halál eset még nem történt a családban, hogy nekem kellett volna intézkednem, így itt kérdeztem ezeket a dolgokat, hátha tud valaki segíteni!
Sajnos bonyolult ez az egész ügy, nem kivánok senkinek ilyen "rokonokat, családot"!
Köszönöm az eddigi segítséget!
Fizetett az.
Mt. 146. § (3) A munkavállalót távolléti díj illeti meg b) az 55. § (1) bekezdés c)-g) pontban [...] meghatározott esetben.
Az 55. § (1) h) a hozzátartozó halála.
2 nap fizetés nélküli szabadságról beszélünk...: megéri? (egyébként ez a temetés miatt jár, amiről más kissé "lekéstetek", bár valószinűleg ezt senki sem nézi)
Üdvözlök mindenkit!
Olyan kérdésem lenne, hogy apukánk meghalt 06.19-én, de csak múlthéten (2016.08.18-án) tudtuk meg a testvéremmel, teljesen véletlenül. 1999-ben Bp-re költöztünk, pár évig még jártunk le hozzá vidékre, de vagy 3-4 éve már nem.
Sajnos a temetésen se tudtunk így ott lenni (elfelejtettek a rokonok szólni).
Olvastam, hogy a rendkívüli szabadsághoz kell a halotti anyakönyvi kivonat, de az nincs nálunk. A testvére aki intézi a dolgokat (gondoljuk mi) nála lehet, mert valaki már intézte a hagyatéki tárgyalást is. De azt se tudjuk hol lakik.
Érdeklődnék, hogy én így nem is vagyok jogosult a szabadságra, ugye? (ha nincs másolatom a halotti anyakönyvi kivonatból) Ennyi idő után is kivehetem a járó szabaságot?
Tudnék valahonnan halotti anyakönyvi kivonatot kérni?
Köszönöm a segítséget!
Nagyon szépen köszönöm!
Nem csak adható, hanem jár.
A hozzátartozó esetében két nap fizetett, a többi fizetetlen igazolt távollét.
Gyerekszületéskor az apának az öt munkanapnyi pótszabadság jár, a születést követő második hónap végéig vehető ki (ikrek esetén hét munkanap, akkor is jár, ha a gyerek halva születik vagy már nem él).
Tizenhat évnél fiatalabb gyerek esetén 1 gyerek után 2, két gyerek után 4, három vagy annál több gyerek esetén hét munkanap pótszabadság jár.
Tisztelt Fórumozók!
Remélem tudnak segíteni, az alábbi kérdéseimmel kapcsolatban! Férjem magáncégnél dolgozik! Nemrég elvesztettük Édesanyját, kinek a temetését férjem intézte, viszont, mikor vitte a halotti kivonatot, azt mondták Neki, hogy ez a szabadság adható, nem kötelessége a cégnek kiadni! Ugyanezt a választ kapta, mikor a születendő (és másfél éves)gyermekünk után járó Pótszabadság után érdeklődött! Kérdésem az lenne, hogy ezek a szabadságok tényleg csak adhatóak-e, a gyermekek után mennyi pótszabadság jár? És azok kivételének dátumát szabályozhatja-e a Munkáltató (ha tényleg nem csak adható)? Segítségüket Köszönettel!
Nem.
Kedves Fórumozók!
Február 1-től vagyok új munkahelyen, sajnos január 22-én meghalt a nagymamám.
A munkáltató nem akarja kiadni a közeli hozzátartozó esetén járó pótszabadságomat. Egyrészt, mert hogy a halál nem akkor következett be, mikor itt dolgoztam, másrészt mert nem tudom leigazolni, hogy az előző helyen már kivettem-e erre. Kértem, hogy hagy kérjek az előző helytől egy igazolást erre. Azt mondták, nem érdekli őket, a lényeg hogy nem itt dolgoztam, mikor a halál beállt.Ezért nem jár.Vegyek ki szabit.
Ez jogszerű?
Köszönettel,
BI
2.Érdekes.
Érdeklődni szeretnék, hogy az élettársam nagyapja elhunyt. Jár-e nekem, mint hivatalos élettársának a temetési szabadság? Mert a munkahelyemen azt mondták, hogy nekem nem jár.
Érdekes.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02