Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne, hogy milyen jogszabály szabályozza a Gyes-el kapcsolatos 2011-től életbe lépő változásokat? /a 98-as törvényben még nincs benne a módosítás/
Köszönöm
Chorina
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne, hogy milyen jogszabály szabályozza a Gyes-el kapcsolatos 2011-től életbe lépő változásokat? /a 98-as törvényben még nincs benne a módosítás/
Köszönöm
Chorina
nati78 másolta be egy másik fórumba:
2010. évi . . . törvény
egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási
tárgyú törvények módosításáról*
3. A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény módosítása
(csak a GyES-re vonatkozó rész)
72.§
A Cst. 20. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Gyermekgondozási segélyre jogosult a szülő – ideértve a kiskorú szülőt a 11. § (4) bekezdésében meghatározott esetben –, a nevelőszülő, a gyám a saját háztartásában nevelt]
„a) gyermek 3 . életévének betöltéséig,”
73. §
A Cst. 20/A. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[A nagyszülő részére a gyermekgondozási segélyre való jogosultság az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén kizárólag akkor állapítható meg, ha]
„b) a jogosultsági feltételek – ide nem értve a keres ő tevékenység folytatásából adódó kizáró körülményt – a szülő esetében is fennállnak .”
74. §
A Cst. a következő 20/B. §-sal egészül ki:
„20/B. § (1) A gyermek örökbefogadás előtti gondozásba történő kihelyezésének időpontjától számított hat hónap időtartamig gyermekgondozási segélyre jogosult az örökbefogadó szülő – a házastársi és rokoni örökbefogadás kivételével –, amennyiben a gyermek az örökbefogadás előtti gondozásba történő kihelyezéskor a 20 . § (1) bekezdés a)–b) pontjai szerinti életkort már betöltötte, azonban a 10. életévét még nem töltötte be.
(2) Amennyiben a gyermek a 20. § (1) bekezdés a)–c) pontjai szerinti életkort az örökbefogadás előtti gondozásba történő kihelyezést követő hat hónapon belül tölti be, akkor az örökbefogadó szülő 20. § (1) bekezdése szerinti gyermekgondozási segélyre való jogosultsága a gyermek 20. § (1) bekezdés a)–c) pontjai szerinti életkorának betöltését követően a jogosultság kezdő időpontjától számított hat hónap elteltéig meghosszabbodik.
(3) Az (1) és (2) bekezdés szerint gyermekgondozási segélyben részesülő személy kereső tevékenységet heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat.”
75. §
A Cst, 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„21 . § (1) A gyermekgondozási segélyben részesülő személy – ide nem értve a nagyszülőt, az örökbefogadó szülőt a 20/B. szerinti esetben, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját – kereső tevékenységet
1. a gyermek egyéves koráig nem folytathat,
2. a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik,
3. a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat,
4. ikergyermekek esetében a gyermekek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat azzal a megkötéssel, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülő személy ikrek esetében egy gyermek után jogosult a gyermekgondozási segélyre.
(2) A kiskorú szülő gyermekének gyermekgondozási segélyben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat kereső tevékenységet.”
76. §
A Cst. 21/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„21/A. § (1) A gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülő kereső tevékenységet a gyermek hároméves kora után, a 21. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottak szerint folytathat.
(2) A 27. (1) bekezdésében foglaltakon túl nem jár gyermekgondozási segély a nagyszülőnek, ha – kormányrendeletben meghatározott kivétellel – a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben [Gyvt . 41. § (3) bek .] helyezik el.”
78. §
A Cst. 26. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) A gyermekgondozási segély havi összege ikergyermekek esetén azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 2 gyermek esetén 200%-ával, 3 gyermek esetén 300%-ával, 4 gyermek esetén 400%-ával, 5 gyermek esetén 500%-ával, 6 gyermek esetén 600%-ával.”
82. §
A Cst. 50. §-a következő (5)—(7) bekezdéssel egészül ki:
…
(7) A 2010. december 31-én kereső tevékenységet folytató, gyermekgondozási segélyben részesülő személy a gyermekgondozási segély folyósítása mellett kereső tevékenységet a 2010. december 31-én hatályos rendelkezéseknek megfelelően 2011. március 31-éig folytathat."
13. Záró rendelkezések
112. §
(2) E törvény … 37–89. §-a … 2011 . január 1-jén lép hatályba.
Dr. Schmitt Pál Kövér László
köztársasági elnök az Országgyűlés elnöke
Kérdésem az,nagymamaként ha én mennék el gyesre az anyuka helyett,munkaviszonynak számítana nekem? A nők kedvezményes 40 év nyugdíjba vonulásához beszámítanák? Sajnos már nem tudok dolgozni beteges vagyok ,szeretnék nyugdíjba menni ,de pár év munkaviszonyom hiányzik.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A 2011-es GYES változással kapcsolatban merült fel egy kérdés, mivel engem is érint a változás.
2011. március végéig leszek jogosult a GYES-re és mivel 8 órában dolgozom, így le kell mondanom majd róla. A lemondással együtt a védettség megszűnéséről is rendelkezek? Erről nem találtam eddig semmilyen információt.
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel!
Tóthné Rita
Tisztelt Jogi Fórum!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz! Jelenleg terhességi gyermekágyi segélyen vagyok itthon 2. kisfiammal.
Ezelőtt 2 évig GYED-en voltam a másik kisfiammal, közben a munkaviszonyom megszűnt majd miután kiderült, hogy érkezik a kis trónörökös a gyed lejárta után regisztráltattam magam munkanélküliként. A régi törvény szerint terhességi gyermekágyi segélyre jogosult vagyok ugyan de GYED-re, már nem.
A kérdésem az lenne, hogy ebben történt-e változás az új törvény bevezetésével, vagy a törvény szövege változatlan maradt.
Válaszát előre is köszönöm
Tiszteletem Minden Fórumozónak!
Kérdésem lenne ismét , köszönet a válaszért.
2011.02.07-én lejár a Gyes-em kislányommal. Teherbe estem tavaly novemberben. Nem dolgoztam hivatalosan , papirokkal sehol a Gyes alatt.
Ilyenkor nem jár semmi összeg? Igy , állapotosan meg mégúgysem vesznek fel sehova , igy a pénz kilőve .
Az lenne a kérdésem , hogy egyáltalán mi az amit igényelhetek ?
Köszönettel .
Csak gyes-re leszel jogosult.
Emellett alanyi jogon jár a családi pótlék, és az egyszeri anyasági támogatás.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2008 június 29-én megszületett a kisfiam, majd azzal a nappal a munkaviszonyom megszűnt. 2011 június 29-én a GYES-em megszűnik.
Ha pár hónapon belül teherbe esnék, milyen feltételekkel kaphatnék újra GYED-et (már ha erre lehetőség van)! Vagy milyen ellátásra lennék jogosult?
Köszönöm válaszát, Szécsiné Kriszti
Ha jól számolom, a gyed valamikor 2009-ben szűnt meg, az új szülés meg legkorábban is csak 2012. elejére várható. Így már nem jön össze a szülést megelőző két éven belüli 180 nap biztosítási jogviszony új munkaviszony létesítése nélkül.
„Tisztelt Ügyvéd Úr!
2008 június 29-én megszületett a kisfiam, majd azzal a nappal a munkaviszonyom megszűnt. 2011 június 29-én a GYES-em megszűnik.
Ha pár hónapon belül teherbe esnék, milyen feltételekkel kaphatnék újra GYED-et (már ha erre lehetőség van)! Vagy milyen ellátásra lennék jogosult?
Köszönöm válaszát, Szécsiné Kriszti
Ha jól számolom, a gyed valamikor 2009-ben szűnt meg, az új szülés meg legkorábban is csak 2012. elejére várható. Így már nem jön össze a szülést megelőző két éven belüli 180 nap biztosítási jogviszony új munkaviszony létesítése nélkül.
kbs”
Picit pontosítanám az előző hozzászóló válaszát:
Az egyik, hogy az igénylő legyen biztosított.
A másik, hogy a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezzen 365 biztosításban töltött nappal.
3.A fentiekből következik, hogy THGY és GYED ellátásokra -főszabály szerint- csak akkor lesz/lehet jogosult, ha a két feltétel a szülésig teljesül.
Üdv. :)
Tisztelt Fórumozók!
2011 november 29-ével lejár a gyedem, visszamennék dolgozni. Az lenne a kérdésem, hogy a nagyszülő igénybevehetné-e helyettem a gyest, ha a nagyszülő nyugdíjas és özvegyi nyugdíjat is kap? Ha nem én kapom a gyest akkor is él a védettségem a gyermek 3 éves koráig? A válaszokat előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |