Munkabér tartozás levonása munkabérből.

sysy73 # 2004.06.09. 08:08

Sziasztok !

Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha nekem tévesen átultak munkabért, holott fizetés nélküli szabadságon vagyok, akkor milyen formában vonhatják le az összeget ?
Én elismertem, hogy nem illet meg az összeg, megbeszéltük, hogy egyösszegben visszafizetem a cégnek a tévesen átultalt összeget.
Én havonta csak a GYET összegét kapom , ami 21.ooo Ft körüli összeg. A tartozásom közel 54.ooo Ft.
Úgy beszéltük meg, hogy a házipénztárba befizetem , amikor a férjem megkapja a fizetését.
Erre a férjem fizetéséből levonták a teljes összeget.
Jogosan tették ?
Van valami jogszabály, hogy eleve a tévesen átultalt összeget milyen formában vonhatják le a munkabérből ?
A munkavállalót tájékoztatni kell a tényről ?
Azt gondolom, hogy eleve a férjem fizetéséből nem vonhatták volna le az én tévesen átultalt munkabéremet .

Tudna nekem valaki tanácsot adni ezügyben ?

Előre is köszi !

Sysy

csufi99 # 2004.06.09. 09:47

Megint közbeszólok, majd jönnek a többiek is. A dolgozóval közölni kell írásban a tévedésről, s kötelezmi a visszafizetésre, s az semmiképp nem vonható le a férjed fizetéséből.
Ez teljesen szabálytalan.
Az már más, hogy tudtad, egy jogalap nélküli pénzt veszel fel, s mint írod visza is akartad fizetni. Azt megtehetitek, hogy a férjednek visszakövetelitek a munkabérből levont összeget, s visszafizeted ugyanazt saját magad. Az időhúzásnak sok értelmét nem látom, tehát ilyen rövid úton kellenne rendezni, hacsak nem tudod bizonyítani, hogy jóhiszeműen vetted fel, de azt gondolom az szóba sem jöhet a leírtakból. Ennyit megtehet a férjed, jogosan követeli vissza a saját bérét, s szépen visszaviszafizetsz. Gondolom nem arra keresel kibúvót, hogy ne fizesd vissza, értelmetlen , s jogtalan, még akkor is ha sejtem, a pénz elment, s nehezen tudjátok beosztani a család jövedelmét.

the big cat # 2004.06.09. 10:10

A férjed béréből történt levonás sikkasztás bűncselekményét is megvalósítja, és mint ilyen ok rendkívüli felmondásra. Ez az egyik legsúlyosabb munkajogi jogsértés, még akkor is, ha egyébként jogos volna a levonási igény a férjeddel szemben, mert előzetes írásos beleegyzése nélkül akkor sem vonhatnák le, de itt a munkáltató a férjeddel szemben semmiféle igényt nem támaszthat, a veled szemben támasztott igényt pedig nem vonhatja le tőle. Jogszerűen le sem tudja könyvelni a trazakciót, ha mégis megtette, úgy a számviteli fegyelmet is megsértette. A férjednek kamatostul jár a levonás vissza.

Az eljárás pontosan az amit Csufi írt, téged fel kell szólítaniuk, és neked azonnal vissza kell fizetni.

sysy73 # 2004.06.09. 11:19

Kedves Csufi !

Eszem ágában sincs nem visszafizetni, mint írtam, elismertem, hogy nem illet meg az az az összeg, s meg is beszéltem a munkáltatómmal, hogy néhány napon belül, ahogy a férjem megkapja a fizetését, rögtön egyösszegben a házipénztárba befizetjük.
A téves összeget a bankszámlámra utalták, így ahogy észrevettük a tévedést, meg is beszéltük a munkáltatómmal.
Szóval szó sincs arról a részemről, hogy kibúvót kerestem volna .

Köszi a segítséget Neked is és The Big Cat-nek is !

Üdv.

Sysy

csufi99 # 2004.06.09. 14:00

Rendben, s elnézést, ha nem szépen fogalmaztam... pedig igyekszem, nem a sértés szándéka vezérelt, pusztán a tény, biztos nem könnyű, s inkább figyelmeztetés szándékával írtam, amit írtam.

sysy73 # 2004.06.09. 19:37

Kedves Csufi !

Semmi gond, nem sértődtem meg :)
Inkább úgy vettem, hogy egy kicsit félreértetted a dolgot.
Az összegeket sem azért írtam le, hogy bármi kibuvót kerestem volna . Csak, gondoltam részletesen leírom a dolgot, hogy érhető legyen .
Több adat közlése , pontosabban vázolja a történteket .

Köszönöm mégegyszer a segítséget !

Üdvözlettel :

Sysy