Kötetlen munkarend - szombati munkavégzés

drbjozsef # 2025.11.05. 08:39

de bízza a munkavállalóra, hogy azon belül mikor
Ezt tette, most mégis felülírná.

efi99 # 2025.11.05. 08:14

Ilyenkor mindig felmerül bennem, hogy mi az, amit csak szombaton lehet megcsinálni, pénteken vagy hétfőn viszont nem?
Ha határidős feladat van, annak egyrészt nem most kéne kiderülnie, másrészt mondja meg, hogy mikorra kell meglegyen, de bízza a munkavállalóra, hogy azon belül mikor.

Szomorú örökös # 2025.11.05. 04:18

drbjozsef

Mert azért nem biztos, hogy a visszautasításod után olyan sokáig akar még veled együtt dolgozni......Kérd te a munkáltatódat, hogy írásban rendelje el a munkavégzéseket és ő jelölje meg azokat a paragrafusokat, amelyek alapján ezt megtenni szeretné.

Szerintem az első mondatnak az esélye egy ilyen kérés után is simán megvan.

drbjozsef # 2025.11.04. 13:34

Szerintem igen, de hát csak annyi, amennyit írtam.

Ha a 96.§ szerinti kötetlen munkarended van, akkor azzal a munkáltató átadta neked a munkaidő beosztás meghatározásának jogát, és ő ezért ezt nem határozhatja meg.
Még a 107-109.§ szerinti rendkívüli munkaidőt sem rendelhet el, hiszen a 96.§ szerint a 93-112.§-okat nem kell alkalmazni esetedben.

Megjegyzem : én a helyedben nyilván csak akkor akadékoskodnék, ha eléggé nélkülözhetetlennek érzed magad. Mert azért nem biztos, hogy a visszautasításod után olyan sokáig akar még veled együtt dolgozni.

Kérd te a munkáltatódat, hogy írásban rendelje el a munkavégzéseket és ő jelölje meg azokat a paragrafusokat, amelyek alapján ezt megtenni szeretné.

himre82 # 2025.11.04. 12:46

Kedves József!

Köszönöm a választ! A szerződésemben konkrétan szerepel, hogy a munkaidőm kötetlen. Mivel tudok érvelni a munkáltatóval szemben, ha be akar hívni egy szombati munkavégzésre? Kihámozható ez valamilyen paragrafusból?

drbjozsef # 2025.11.04. 09:23

himre82,

Ha az Mt. 96.§(3) szerinti kötetlen munkarend úgy van meghatározva, hogy ez a munkaszerződésedben konkrétan szerepel, akkor nem hívhat be szombati munkavégzésre, és általában is te vagy jogosult beosztani a munkaidődet.

Ha a kötetlen munkarendet a szerződésed nem tartalmaza, azt a munkáltató az Mt.46.§ (e) pont szerint tájékozatóban adta ki neked, akkor azt egy új tájékozatóval - akár ideiglenesen is - bármikor visszavonhatja, módosíthatja.

himre82 # 2025.11.04. 06:32

Szellemi állományban lévő dolgozó, aki kötetlen munkarendben dolgozik, behívható-e akarata ellenére szombati munkavégzésre (nem áthelyezett munkanapról van szó) mindenféle kompenzáció nélkül?

Az interneten azt olvasom, hogy ebben az esetben a munkavállalónak bele kell egyeznie, és juttatás is megilletheti, ill. az is további megegyezés kérdése.

A munkáltató álláspontja, hogy behívhatóak munkavégzésére, és kompenzációra nem jogosultak.

Mit mondanak erre a jogszabályok?

Köszi.