táppénzes ellenőrzés - felülvizsgálat

kokimy # 2011.02.16. 14:53

Akkor ha jól értem, a szakorvosom véleménye mindenképpen mérvadó, mivel Ő lesz a bizottság elnöke?

Ezt a torturát...

Dödölle1 # 2011.02.16. 14:06

102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet
a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről

2.
(2) A keresőképtelenség elbírálása az Ebtv. 44. §-ában felsorolt esetekben történik.

(3) A keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálását a mindenkor érvényes szakmai irányelvek szerint kell végezni.

2. § (1) Az Ebtv. 45. §-a szerinti keresőképtelenség, illetve a keresőképesség elbírálására és igazolására jogosult:

1. a háziorvos, házi gyermekorvos (a továbbiakban együtt: háziorvos),
  2. a járóbeteg-szakellátás orvosa,
  3. az ideggondozó, bőr- és nemibeteg-gondozó, tüdőgondozó, valamint az onkológiai gondozó szakorvosa,

d) a regionális egészségbiztosítási pénztár (a továbbiakban: REP) ellenőrző tevékenysége során az eljáró ellenőrző főorvos (a továbbiakban: ellenőrző főorvos),

1. a REP-pel felülvéleményező tevékenységre szerződött főorvos (a továbbiakban: felülvéleményező főorvos).

7. § (1) A keresőképtelenség és a keresőképesség elbírálását az ellenőrző főorvos ellenőrzi. Ellenőrző tevékenységet elláthat a REP erre kijelölt főorvosa.

(3) Az ellenőrző főorvos az ellenőrzés keretében jogosult:

1. a beteg vizsgálatára, a kezelőorvos jelenlétében a beteg tartózkodási helyén is,
  2. a betegdokumentációba történő betekintésre,
  3. szükség szerint a beteg szakorvosi vizsgálatra utalására,

d) a keresőképtelenség, illetve a keresőképesség tényének megállapítására,

1. javaslatot tenni a táppénzfolyósítás megszüntetésére a táppénzfolyósító szerv felé,
  2. az a)-e) pont szerinti megállapításait a betegdokumentációban rögzíteni,

7/A § (2) A 7. § (6) bekezdésében foglalt esetben, valamint, ha a biztosított a keresőképtelenség elbírálására jogosult orvos döntésével nem ért egyet, a keresőképességének elbírálását kérheti a területileg illetékes FOB-tól.

9. § (1) A FOB tagja a Szakértői Intézet kijelölt szakértői bizottságának két orvosszakértője, akik közül az elnök a beteg fődiagnózisa szerint illetékes szakorvos.

(2) A FOB a döntését a rendelkezésére álló orvosi dokumentáció alapján hozza. Szükség esetén a beteget vizsgálatra berendelheti, a fekvőbeteget az ápolás helyén megvizsgálhatja.

kokimy # 2011.02.16. 14:05

Illetve hogyan lehetne meggyőzni arról amit a szakorvos mondd?
Menjek vissza a szakorvoshoz, s írjon papírt, hogy nem mehetek vissza? Azért a szakorvos véleménye érdekes hogy kevesebbet ér, mint a táppénzes orvosé. Hogyan érthet az minden területhez?

Mindenesetre érdekes az egész, nem akarattal törtem el a lábam, s nem tehetek róla hogy fáj, illetve azért a 60% táppénzért sem vagyok itthon szívesen, de az egészségem többet ér a pénznél...

De ha visszaküld akkor íratok vele papírt, hogy az ő tanácsára mentem vissza, és bármiféle szövődménye lesz, akkor azért Ő a felelős...
Ha begyullad, elhal a combfej, akkor az biztos, hogy jogi útra megy az ügy később...

kokimy # 2011.02.16. 12:40

A szakorvos papíron annyi volt, hogy kontroll 2 hónap múlva.
Amikor volt hasonló csonttörésem, és amikor viszaengedett dolgozni, azt külön kiemelte, természetesen amíg nem szerepelt a papíron, addig nem mehettem vissza.

Azért érdekes, hogy felülbírálhatja a szakorvos véleményét. És ha valami szövödménye lesz, mert nem ért hozzá a főorvos?

Dödölle1 # 2011.02.16. 12:25

Ilyen esetben mi a teendő?
NEM szakorvos a szakorvosi véleményt felülbírálhatja?

1.Jelen esetben az ellenőrző főorvos a háziorvos döntését és nem a szakorvos döntését bírálja felül.

(Ha jól értem a szakorvos a véleményét nem adta írásba, csupán Önnel, mint beteggel közölte azt...)

2. Az ellenőrző főorvos -amennyiben a beteget a járóbeteg szakellátó szakorvosa tartja keresőképtelen állományban- jogosult a szakorvos ezirányú döntését is felülbírálni és a beteget keresőképessé nyilvánítani.

3. A háziorvos, illetve az ellenőrző főorvos döntése ellen az ORSZI-hoz lehet fordulni.

Lásd: 1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

77. § (1) A biztosított keresőképessé nyilvánítása miatt panasszal fordulhat az orvosszakértői szervhez. Az orvosszakértői szerv döntése ellen jogorvoslatnak helye nincs.

4. A főorvos az "Irányelv a funkcióképesség, a fogyatékosság és a megváltozott munkaképesség véleményezéséhez" c. könyvben foglaltak szerint jár el, amely könyv -többek között- tartalmazza minden betegséghez az átlagos gyógyulási időt.

Ez azonban azt is jelenti, hogy esetenként a gyógyulási idő ettől több is lehet....

Erről vita esetén az ORSZI jogosult dönteni, amely ellen további fellebbezésnek helye nincs.

Üdv. :)

kokimy # 2011.02.16. 11:21

Combnyaktörést szenvedtem ~4 hónapja.
A traumatológus orvos azt mondta áprilisnál korábban semmiféle képpen nem enged vissza dolgozni, mert szövődményei is lehetnek ha nagyon megerőltetem, s nem akarja hogy protézis legyen, ha elhalna a combfej. (január végén voltam nála kontrollon)
Havonta járok a házorvoshoz táppénzes ellenőrzésre, amit a "főorvos" végez. Szerinte nem indokolt a táppénzem, mivel ezzel már dolgozni is tudnék szerinte. Ez ellent mond a szakorvosnak. Azt mondta márciusban visszaküld dolgozni.
Én sem érzem magam jól, 500m-nél többet menni sem tudok, meg ha sokat megyek akkor már annyira fáj, hogy minden mozdulat fáj.

Ilyen esetben mi a teendő?
NEM szakorvos a szakorvosi véleményt felülbírálhatja?