Munkakör bővítése


csufi99 # 2004.07.15. 13:59

Elszállt, tehát félreértettél. A kérdésem a múltra vonatkozott, itt a topikok között valahol fellelhető, több, összetett munkaügyi perről van szó.
Csak próbálkoztam, mint köztisztviselő két közalkalmazottti szolgálatot építettem fel és irányítottam, munkáltatóm írásos jognyilatkozata által is törvénytelen felellásban. Önkormányzati rendeletek az irodához rendelték a közalkalmazotti feladatok ellátását, így én két ember voltam, szakvizsgázott köztisztviselő, aki még egy országos nyilvántartásban is szerepel, a személyes gondoskodást nyújtók országos nyilvántartásában, igazoltam pontszerző képzésen vettem részt, s az adatlapomon szakvizsgára - egy közalkalmazottira is köteleztek még. Munkaköri leírásom egy mondatába kapaszkodtak bele, irányítja, koordinálja az iroda dolgozóinak munkáját, s én írtam a közalkalmazottak munkaköri leírását. Miért és hogyan tagadhattam volna meg a saját munkaköri leírásom aláírását? Elküldte volna? Ki tudja, tény arra jóval később jöttem rá, hogy ezért helyettesítési díj illet meg, ha már köteleztek rá. Elévülési időn belül kértem, nem is teljes a teljes időtartamára, 2001. július 1-től, akkor rendezte a Ktv. egyértelműen a helyettesítést. Miután erre rájöttem, s nem kaptam érte semmit, a változást kikényszerítettem, átvetettettem írásbnan a főnökömmenem vagyok hajlnadó ellátni ezeket a feladatokat, nem kötelezhet rá, mint köztisztviselőt. Ezt minden további nélkül tudomásul vette, megbízott mást,akit megfizetett pluszban, mert eredeti munkáját is ellátta. Ennek ellenére a II.fokú döntés is azt mondja én a munkakörömbe tatozó feladatot láttam el, ezért nem jár helyettesítési díj.
Tehát a jövő az egy más dolog, ez a múlt. Csak soha senki nem adott egyértelmű választ, én meg próbálkoztam, hátha.

Aballister # 2004.07.14. 14:56

csufi99:

Csak egy röpke gondolat: a közelgő létszámleépítés második szakasza előtt állnak a ktv.-sek. Biztos, hogy bölcs dolog azon gondolkodni, hogy nem írod alá?

Amúgy ha jól emlékszem a köztisztviselő nem köteles aláírni ill. elfogadni. Ha meg elfogadta, akkor arra díj jár.


Ab.
:->

csufi99 # 2004.07.12. 20:33

Gondoltam, hogy nem kapok választ, próbálkoztam, hátha.
Kihúztam a gyufát.
Szaddámot ezer ügyvéd végi, lehet engem egy sem fog, de nem adom fel! Adok egy esélyt mgamnak, s a rendszernek, megtudom létezik-e még egy eljárás is, mely nem befolyásolható. No kicsit odébb lesz még ez.... s nem eklle segíteni, értem a saját dolgom, csak ez kevés. Ennyi.

csufi99 # 2004.07.06. 11:04

Pimasz módon itt is feltezsem a kérdést, jól kiveséztétek e kérdést.
Adott ugye egy köztisztviselő, munkaköre bővíthető -e közalkalmazotti munkára kötelezéssel, mert ilyet rendelt el az önkormányzat? Kzömbös , hogy törvényesen vagy törvénytelenül, elrendelte rendeletében. Köteles-e a köztisztviselő ezt elfogadni, vagy azt mondhatná, rendben fizessenek érte, avagy megtagadja a saját munkaköri leírásának aláírását?

the big cat # 2004.07.03. 05:21

Karika, hát akkor te ist azt álítod amit én, igaz sokkal röviddebben de korábban állítottam:

"elképzelhető olyan helyzet, hogy a munakör változásának visszautasítása miatt a munkáltató rendes felmondással élhet valamilyen kapcsolódó indokkal. (Pl. átszervezés)

Önmagában azonban a munakör kibővítése és a bér meg nem változatása miatti visszautasítás indokán történő felmondás jogellenes joggal való visszaélés miatt."

the big cat # 2004.07.03. 05:19

Nem kötelező, de elfogadni sem kötelező.

Dr. Sör Kálmán # 2004.07.02. 21:03

Köszönöm a hozzászólásokat !

Big Cat – csak azt szeretném megkérdezni, hogy a munkakör bővítésekor jogilag kötelezhető-e a munkáltató a munkabérnek a többletmunka arányában történő megemelésére ?

Az én esetemben arról van szó, hogy annak a kft-nek a dolgozói, amelynek a feladatait éjszakánként én is ellátom, kb. ugyanannyit keresnek az ő munkájukkal, mint én, holott a mi részlegünk leterheltsége az övékénél egyébként is jóval magasabb. Az eredeti munkaköri leírásomban nem szerepel ez az új feladatkör, ezért írtak tavasszal egy másikat, amibe már azt is beleszőtték, de azt „elfelejtettem” aláírni, hogy átvettem. Ez szerintem azt jelenti, hogy továbbra is a régi van érvényben, amíg az újat alá nem vettem.

Most csak arra keresek jogalapot, hogy ha esetleg aláírom az újat, akkor kiköthetem-e, hogy csak fizetésemelés esetében vállalom el a többletmunkát ? Azt a hozzáállást nem találom korrektnek a főnököm részéről, hogy ez is belefér a munkaidőmbe, ezért nem jár érte külön fizetség (havi fixért dolgozom, nem órabérért, vagy teljesítménybérért). Azt viszont nem tudom, hogy lehet-e hivatkozási alap a munkáltató részéről, hogy már kb. két hónapja ellátom ezt a feladatkört is (hallgatólagos beleegyezés) ?

Még eszembe jutott egy kérdés, ami ezt a témát érinti: Az otthon eltöltött készenlét, vagy ügyelet időtartama beleszámít-e a havi kötelező munkaidőbe? Az említett kft dolgozói ugyanis gyakran otthoni ügyeletben vannak, 12 órás műszakra vannak hárman, és nem akarnak negyedik embert felvenni, mert szerintük az már nem lenne kihasználva, ezért sózták a nyakamba ezt a feladatkört is. Mert ha az ügyelet/készenlét ideje is teljes értékű munkaidőnek számít, akkor még a négy ember is kevés, túlórázniuk is kell.

Karika # 2004.07.02. 17:56

Az én véleményem szerint viszont az lenne jogi képtelenség, ha egy munkaszervezet átalakítása csak az érintett dolgozó beleegyezésével történhetne (még akkor is, ha ez csak két munkakört érint).
Nézzük meg, hogy miről is van szó, hogyan néz ki egy munkakör megszüntetése?

Van a Jóska munkaköre; „A”- „B”- „C” és „D” feladattal.
Van a Pisti munkaköre; „B”- „C” -„D” és „E” feladattal.

Jön a munkaszervező, és megállapítja, hogy a két munkakör között nagy az átfedés, a „B”- „C” és „D” feladatokat párhuzamosan, és indokolatlanul, mindketten végzik.
Döntés: A Pisti munkaköréből kivesszük ezeket a feladatokat, és a megmaradt „E” feladatot áttesszük a Jóska munkakörébe (a szervező megállapította, hogy oda még belefér).
Máris megvan a Jóska munkakörének a kibővülése, amit természetesen nem köteles elfogadni. De ezt annak tudatában tegye, hogy az Õ eredeti („A”- „B”- „C” és „D” feladatra létrehozott) munkaköre már nem létezik. Az új munkakört „A”- „B”- „C” „D” és „E” feladatokra hozták létre.

A munkajogi szabályok olyanok, hogy átszervezésre való hivatkozással lehet a legkönnyebben megszabadulni a munkavállalótól. Természetesen ezzel vissza is lehet élni, ami jogellenes. Annak megállapítása, hogy az átszervezés valós volt, vagy csak a dolgozó elbocsátása „érdekében” történt, adott esetben a bíróságnak kell megállapítani.

Jogi képviselő nem lehetek, mert nem vagyok jogász, csak jogalkalmazó a munkaügy területén.

A sok munkaügyi perrel kapcsolatban én azok táborába tartozom, akik ezért a jogalkotókat hibáztatja. Túl sok a rosszul, trehányan előkészített jogszabály.

the big cat # 2004.07.02. 05:01

Jogi képtelenség, hogy valami megszűnjön egyoldalúan a jog szempontjából, ha az közös megyezéssel szűnhet csak meg.

De ettől függetlenül, gyakorló munkáltatóként a jövőben vajon eljárhatok-e úgy, ha a ki akarok rúgni valakit, hogy kibővítem a munakörét mindenféle fizetésemelés nélkül, annyira amit biztos nem fogad el, erre szépen kirúgom?

Ha a jogi képviselőm lennél, ezt tanácsolnád?

Vajon ha iylen egyszerű jogszerűen megszabadulni a nem kívánt munkavállaóktól, akkor mégis mire az asok munakügyi per?

Karika # 2004.07.01. 20:18

Az előző munkakör már megszünt, hisz egy másikkal összevonják. Nem volt, nincs és nem is lesz olyan bíróság, aki az ennek alapján történő felmondás jogellenességét mondaná ki.

the big cat # 2004.07.01. 17:07

Maradjunk annyiban, hogy elképzelhető olyan helyzet, hogy a munakör változásának visszautasítása miatt a munkáltató rendes felmondással élhet valamilyen kapcsolódó indokkal. (Pl. átszervezés)

Önmagában azonban a munakör kibővítése és a bér meg nem változatása miatti visszautasítás indokán történő felmondás jogellenes joggal való visszaélés miatt.

Karika # 2004.07.01. 11:34

Ha az új (kibővített) munkakört nem fogadod el, a munkáltató rendes felmondással megszüntetheti a munkaviszonyodat.

A jelen esetben azt azért vizsgálni kell, hogy a Kft. által végzett feladatokba téged be lehet-e akaratod ellenére keverni. A két munkáltató valószinűleg nem azonos.

the big cat # 2004.07.01. 11:14

A munkör módosítása csak közös megegyzéssel lehetséges. a módosítás eélfogadásáig a régi munaköri leírás érvényes.

A munakörérét fizetendő bér szintén közös megyezés kérdése.

Dr. Sör Kálmán # 2004.06.30. 19:20

Üdvözletem Mindenkinek !

6 éve dolgozom ennél a cégnél, van a cégünk tulajdonában egy kft, amelynek egy külön alkalmazotti gárdája végzi az ő szakterületüket. Mivel az én szakterületem is ahhoz hasonló, ezért a főnökeim kiötlötték, hogy éjszaka (állandó éjszakás vagyok) lássam el ennek a kft-nek a munkáját is, természetesen az eddigi fizetésemért, mert hiszen egyszerre úgyis csak egyfélét tudok csinálni. Nemrégen írtak egy új munkaköri leírást, amelyben már ez a feladatkör is benne volt, de „elfelejtettem” aláírni, hogy átvettem.

A kérdésem a következő: módosíthatja-e a munkáltató a munkaköri leírást a dolgozóval történt egyeztetés nélkül, illetve a munkavállaló köteles-e azt elfogadni ?

Ha nem fogadja el, akkor maradhat-e érvényes a régi munkaköri leírás ?

Jár-e a munkakör bővüléséért fizetésemelés ?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat !