Munkaidő nyilvántartás


Szakbarbár # 2004.07.19. 21:38

Ez két Legfelsőbb Bíróságot megjárt jogeset lényege. Szerintem önmagáért beszél.

BH1998. 509. A kereskedelemben kötelezően elvégzendő és a befejező munkák ellátásáért ellenérték (túlmunkadíj) illeti meg a munkavállalót, amennyiben azokat csak a rendes munkaidején kívül tudja elvégezni. Az, hogy a kereskedelemben általános a nyitvatartási időn kívüli munkavégzés, a munka díjazásának kötelezettségét nem érinti [1992. évi XXII. törvény 103. §, 126-129. §, 147. § (1) bek.].

BH2000. 124. A munkarendet - kollektív szerződés hiányában - a munkáltatónak kell meghatároznia. Ha a kereskedelmi tevékenységet folytató cégnek nincs munkarendje, az üzlet nyitvatartási rendjéből kiindulva kell megállapítani azt a napi keretet, amelyen belül a munkavállalóknak munkát kell végezniük, figyelembe véve a kereskedelemben szokásos, a nyitást megelőző előkészítő és a zárást követő befejező munkálatokhoz szükséges időt is [Mt. 119. § (1) bek., 126. § (2) bek.].

moncsimacs # 2004.07.19. 21:02

Sziasztok!
Én bolti eladó vagyok már 17 éve. A munkaidő nyilvántartásunkat saját magunk írjuk egy táblázatban. Mindenkinek külön lapja van, naptári napokra lebontva. Reggel érkezéskor aláírjuk és beírjuk az időpontot, este távozáskor ugyanúgy. A probléma abból adódik, hogy nem mindig fogadja el a munkáltató( pedig ő kéri ilyen formában). Az a kifogása, hogy legalább egy órával több van naponta beírva, mint a nyitvatartás. Szerinte a munkaidőnk csak nyitástól zárásig tart.( Jó lenne!)
A valóságban azonban a számítógép beindítása reggel, az adatok átadása a pénztárba legalább félóra, az esti zárás pedig sokszor egy óra. Ezeket a feladatokat nyitvatartás alatt nem lehet elvégezni, a pénztárt nem zárhatom le, amíg van vásárló.( Csak egy pénztárunk van.) Törvényesen jár el a munkáltató, ha a nyitvatartáson kívüli munkavégzést nem ismeri el? a felmosásról, takarításról már nem is beszélek: ezt sem lehet egy vevőkkel zsúfolt boltban zárás előtt megcsinálni. Ha pedig reggel jövök be előbb, megint csak a nyitvatartási időn kívül dolgozok.
Másik problémánk, hogy szombaton is nyitva vagyunk, de aki szombaton dolgozik, annak a munkáltató szerint nem jár egész szabadnap. A munka szerződésünkben csak annyi van, hogy teljes munkaidőben vagyunk alkalmazva. Ez szerintem a negyvenórás munkahetet jelenti. Márpedig havi összesítésben még így is túllépjük a heti negyven órát, pedig szombaton csak fél napot dolgozunk. Túlórát persze csak karácsonykor kapunk, akkor a vasárnapok miatt nem tudják elsumákolni. Kinek van itt igaza?

bootmaker # 2004.07.12. 05:05

OK, köszi a segitséget
B

csufi99 # 2004.07.09. 09:47

Tanukkal lehet bizonyítani úgy gondolom, hiszen már kifogásoltátok is. A szakszervezti funkciót betöltőt, edig felvértezhetik azzal, hogy leírjátok a probléma lényegét, hányszor , kinek okozott a bérek elszámolásánl gondot, stb. s aláírjátok, így már csak neki kell utanána járnia, s eredményt elérnie, bár ha kötztudott a dolog, elég az ő fellépése- remélhetőleg.

bootmaker # 2004.07.09. 05:26

Köszönöm a segitséget.
Akkor majd "rugdalom" a szakszervezeti bizalmit is hogy intézkedjen.
Ugye jól gondolom hogy az a meglevő hibásan kiszámolt nyilvántartás ( és nem is 1 darab) amit a gép csinál egy esetleges vitánál bizonyitó erejü lehet abban hogy a gép nem korrekt?
Köszi
B

csufi99 # 2004.07.08. 06:33

Hát így, ahogy leíros marad a probléma a géppel, nem feltételeztem, hogy ezzel visszaélők is vannak.
ami szabályozza a beléptzetést rendszerét, s a gépnek is van egy szabvány leírása, aminek utána tudtok járni. Biztos van valamilyen képviseletetek- szakszervezet, bármi, akik tárgyaló partnerek lehetnek ez ügyben, s a gép papírjaiból egyértelműen ki kell derülni hitelesítése hogyan, milyen időközönként szükséges, vagy cseréljék le , ha nem jó. Ezt én úgy gondolom helyben el lehet érni, hiszen mindenki érdeke.

bootmaker # 2004.07.08. 04:43

Köszönöm a választ.
Tulajdonképpen ezt teszük, minden egyes adodó hibánál elmondjuk.
A munkáltató azzal védekezik, hogy a dolgozó nem mindig bolkkol, amit részben el is tudok fogadni, mert lehet hogy néha-néha kimarad.
Viszont az hogy egyszerüen nem tud számolni a gép, az nem a dolgozó hibája, és ez egyértelmüen a rendszer bizonytalanságának a jele, és ekkor valószinü, hogy nem minden elmaradt be vagy kiblokkolás a dolgozó hibája.
Persze üzemnaplóval, tanukkal ( egy igazán jó kollega 2 sörért mindent tanusit) : de elég nyügös, talán megalázó minden hónapban magyarázkodni, hogy igen is bent voltam, dolgoztam, és a munkaidőm sem azért kevesebb mert előbb elmentem, hanem mert a gép nem tud számolni
Köszi
B

csufi99 # 2004.07.07. 20:52

Elszállt, le vagyok tiltva..Önálló életet él a lap.
Én nem értek a beléptető gépehez, de egyet tennék, gyorsan, leírnám a munkáltatónak, s ne emiatt csökkenjen a szabadságom, vonjanak le a béremből, tanukkal tudod igazolni, hogy dolgoztál, s gondolom mást is érint a dolog, én ezt tenném mielőbb, később már nem emlékszik senki a napokra.
A gép hibáját meg a munkáltatónak kell megoldani így is úgyis, vagy hitelesítéssel, vagy javítással, ehhez nem értek.
Talán valaki jártasabb válaszol erre is.

bootmaker # 2004.07.07. 07:57

Köszöntöm a forum olvasóit, és a következő támában kérek segitséget.
A kérdésem az lenne, hogy milyen feltételeknek kell(ene) megfeleni egy elektronikus (számitógépes) munkaidő nyilvántartásnak.

Nemrég szereltek fel a munkahelyen 1 ilyet, és többek között nekem is az a problám vele, hogy szerintem nem korrekt a müködése.

Nem regisztrálja rendesen a be és kilépéseket és néha nem jól tartja nyilván a munkaórákat.
Ezért előfordult már hogy uggyan dolgoztam, de utólag mégis fizetet szabadságot irtak ki arra a napra, mert pl. a belépés nem lett regisztrálva, és igy 0 óra volt az aznap bentöltött időm.
Vagy regisztrálta a be és kilépést, de a bentöltött 12 órábol csak pár órát számolt munkaidőnek.
Jogi szempontból érdekelne, hogy kellene ennek lenni valami mérésügyi bizonyitványának?
Ha elmegyek a benzinkutra ott van a kutfejen az OMH pecsétje, hogy jól mér.

Lehet egy ilyen munkaügyi elszámolást ( ami az érkezési és távozási, valamint a bentöltött időt regisztrálja) ilyen hitelesitetlen szerintem néha tévesen müködő rendszerre alapozni?
Ennek esetleg pénzügyi és egyébb jogi ( pl. izgazolatlan hiányzás ) következménye is lehetnek.
Elnézést ha kicsit bő lére eresztettem a mondókámat.
Köszönettel
B