Kislányom 7 hónapos, s jövőre szülni szeretnék - remélem összejön a baba!
Amikor megtudom, hogy állapotos vagyok, jelentkezem a munkahelyemen, hogy a fizetés nélküli szabadságomat megszakítom, s dolgozni szeretnék, miután a szabadságomat letöltöttem. Nem akarom a főnökömet becsapni, ezért el fogom neki mondani, hogy mi is a helyzet - remélve, hogy megérti... Ugyanis anyagilag nem mindegy, hogy mit is kapok, a GYED-et, vagy a fizetésemet, ami a GYED többszöröse. ( A GYED összege maximálva van.) Meglehet, hogy a szabadság letöltése után táppénz, szülési szabadság, majd ismét GYED következik.
Lehet, hogy nem egészen tisztességes így.
GYED vagy táppénz
Terhes kismama vagyok, december elejére vagyok kiírva. Jelenleg munkanélküli járadékot kapok, szeptembertől álláskeresés ösztönző támogatásban fogok részesülni. Tavaly végig munkaviszonyban álltam. Azt szeretném megtudni, hogy milyen szervtől és milyen módon igényelhetem a GYED-et.
A gyed első évére jár a szabadság, és ez igaz a második, harmadik stb. gyerek esetében is. Egészen addig halmozódik, amíg munkába nem állsz. Akkor egyben kiadják az összeset.
Szeretném még megtudni, hogy a GYED és GYES alatt mennyi a felhalmozható szabadság? Én 35 éves vagyok.
Kösz, precíz voltál, már csupán azt várom mit szól ehhez the big cat?
...tanácsos nagyon keresőképtelennek lenni.
A kérdezőt ez a felvetésem semmiben nem érinti, korrekt táékoztatás, információ birtokában van, tehát a kérdésem sem neki szól!
„1998. évi LXXXIV. törvény
a családok támogatásáról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 223/1998. (XII. 30.) Korm. rendelettel
Vhr. 20. § A gyermekgondozási segélyben részesülő személy tartós, legalább 30 nap időtartamú betegsége alatt a gyermekgondozási segély folyósítása - kérelemre - a táppénzre vonatkozó szabályok alkalmazása okán szünetel.”
Nekem ugyan furcsa, hogy aki fizetés nélküli szabadságon van a gyermek nevelése miatt, annak esze ágában sincs dolgozni, ezért mindegy, hogy keresőképes-e vagy sem, (a keresőképtelenség tb-s definíciója: betegsége miatt munkáját ellátni nem tudja) de mint látod, elméletileg van olyan, hogy gyes helyett táppénz.
Ha eredetileg csak a gyed végéig kér valaki fizetés nélkülit, és innen közvetlenül, esetleg a felhalmozódott szabadság kiadása után betegállományba vonul, az valamivel jobban néz ki.
A táppénz alapja ilyenkor egyébként a gyed alapja lesz, azzal a különbséggel, hogy a táppénznek nincs felső határa, vagyis az átlagkeresetet 70%-a a 83.000 Ft-on felül is beszámít. Sőt még nyugdíjjárulékot sem vonnak belőle, úgyhogy gyed után, gyes helyett nagyon kellemes. Csak a munkáltató nem fog tapsolni, hogy ahelyett, hogy a neki egy fillérjébe nem kerülő gyest veszi valaki igénybe, betegszabadságot, ezután járulékot, majd a táppénz 1/3-át kell fizetnie. Ezért aztán ilyen esetben különösen tanácsos valóban nagyon keresőképtelennek lenni, mert a munkáltató kérheti a felülvizsgálatot és lehet, hogy él ezzel a jogával, ha mérges az előzőek miatt.
Jó kérdés. Én meg visszakérdezek mikor jön a baba? Viccet félretéve, ha GYED után nem állsz munkába, nyilvánvalóan GYES-en leszel, egyszerre nem lehetsz táppénzen is, de gondolom ezt tudod. Tehát munkába kell állnod, s táppnre úgy gondolom akkor vesznek, ha gond van, s miért lenne gond? Vagy már tudod előre, hogy nem lesz komplikáció mentes a terhesség? Lehet nem értettem teljesen mit is akarsz.
Jelenleg gyeden vagyok a másfél éves gyermekemmel. Jövöre szeretnénk még egy babát. Szeretném tudni, hogy akkor gyest kapok vagy pedig táppénzt is kaphatok ha betegállományba megyek? Köszönöm

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02