névjegykártya visszaadása felmondáskor

lalika007 # 2011.04.28. 08:38

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy milyen jogi lépéseket tehet a munkáltató, ha felmondáskor az általam gyűjtött névjegykártyákat nem adom vissza?
Azzal fenyeget, hogy nem kapom meg a fizetésem és a kilépő papírjaimat. Arra hivatkozik, hogy a névjegykártyák hivatalosan a céghez tartoznak, ezáltal nem vehetem őket magamhoz.
Ezt megteheti? Van erre valamilyen joggyakorlat?
Segítséget előre is köszönöm! L.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.28. 08:50

Se a bérfizetést, se a munkaviszony megszűnésekor kiadandó okiratokat nem lehet feltételhez kötni. Egyébként meg irigylem a problémáitokat.

Rózamari # 2011.04.28. 09:06

Csak egy megjegyzést engedjetek meg:

• Ha a munkakörhöz hozzátartozik a névjegykártyák gyűjtése/megszerzése, és ez mint munkahelyi szokás elfogadott, akkor szerintem a névjegykártya gyűjtemény nem a dolgozó magántulajdona. Különösen, ha azt a cég, mint ügyfélforrást kapcsolattartásra, adattárolásra is használta, magyarul ha a cég bármelyik dolgozója is használta/használja munkájában.
  • Véleményem szerint bárki kezdte is gyűjteni a névjegyeket, ha az a cég munkájába beépült, mint létező partneri adatbázis, az akkor sem magántulajdon, ha csak nem rögzítették, hogy a cég birtokában lévő, használatos névjegykártyák a nevén nevezett, XY dolgozó kizárólagos tulajdona.

Nekem ez a véleményem.

efi99 # 2011.04.28. 17:33

Sajnos főnök elhagytam őket valahol.
Egyébként meg minek a munkáltatónak azok a névjegyek, meg egyébként is honnan tudja, hogy 2 évvel ezelőtt egy tárgyaláson ki kiktől éppen mennyit kapott és azt hova tette utána?

Rózamari # 2011.04.28. 20:58

efi99-nek: Szerintem ebben az esetben többről van szó, és a fenyegetés sem véletlen, még ha jogszerűtlen is. Valami olyasmi van a kilépő dolgozónál, ami a cégnek fontos, ezért tartja vissza a kilépő papírokat. Egy biztos, ha valaki elhagy egy munkahelyet, mindennel le/el kell számolnia, és vannak dolgok, amikhez ragaszkodhat, de nem viheti magával. Ilyen egy vaskos névjegytartó is lehet.

Enteki # 2011.04.29. 06:24

A legegyszerűbb megoldás ha a névjegykártyákról készítenek fénymásolatot és vagy azt viszi el az illető vagy pedig az hagyja ott a cégnél.
Ha erre viszont nem hajlandó a felmondott munkavállaló akkor úgy érzem annak valamiért oka van és az sokkal inkább gazdasági érdek mint valós birtoklási vágy.

efi99 # 2011.04.29. 11:35

Nekem továbbra is fúrja az oldalamat, hogy minek a munkáltatónak a papírdarab, rajta betűkkel?
Leírható, lemásolható, sőt legyártható.
Ezen kívül elveszthető, felnégyelhető, elégethető.
Kb, mintha egy kockás füzetet vagy jegyzetlapot követelne.

Enteki # 2011.04.29. 11:47

Pl beszerzőnél a 4-500 beszállító elérhetősége (telefonszám, emailcím, stb).

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.29. 12:33

Régen rossz, ha az csak a névjegyeken van meg. Kizártnak tartom, hogy ezt bármilyen integrált cégirányítási szoftverből ne lehetne pár kattintással listázni.

efi99 # 2011.04.29. 12:36

Enteki
A beszállító elérhetősége az egy adat.
A névjegykártya meg az adattárolás egy formája.
Rég megette a fene az egészet, ha X kft Gipsz Jakab kolléga névjegytartója hiányában a sötétben tapogatózik és azt se tudja, hogy a partnereit milyen címen érheti el. De még ha így is lenne, kérje az adatot. Aztán majd lediktálja/lemásolja/kiírja neki CD-re, bár mint mondtam ez rettentően nagy bizonyítvány lenne.

efi99 # 2011.04.29. 12:37

*nagy szegénységi bizonyítvány