Utazási támogatás

sdfghjklbn # 2010.08.07. 14:15

Szia!
Nem vagyok túl jártas a témában, ezért lenne egy kérdésem. A nővérem még egyetemista, de mellette dolgozik és igaz rá, hogy a munkahelye a közigazgatási határon kívül esik. Diákmunka esetében is él a költségtérítés (ha egy szimpla mekiről beszélünk is) vagy sem?
Előre is köszönöm

szaboanett87 # 2010.07.13. 20:11

ÜDV!

Pályakezdő fiatal vagyok, egészségügyben fogok dolgozni. Jelentkeztem egy kórházba Budapesten. (Valószínűleg fel is vesznek).Jelenlegi ideiglenes lakcímem a közigazgatási határon kívülre esik. Nem állami a kórház, magánszférába is "besegítenek" az alkalmazottak. A fizetés 130.000 ft bruttó. Az első három hónapban csak ez jár. Később plusz 7-8000ft juttatás. Azt mondták, hogy választhatok mi legyen az: lehet bérlet támogatás, étkezési jegy, magánnyugdíjhoz való hozzájárulás, stb.
A kérdésem az lenne, hogy ha az SZJA, avagy a kormányrendelet is kimondja, hogy köteles téríteni a bejáráshoz szükséges bérlet 80%-át, akkor reklamálhatok-e hogy ez igenis jár nekem?
Vagy majd csak a próbaidő letelte után?
Illetve lehet-e olyat, hogy azt mondják, hogy betanulni a saját szabadidőmből menjek, mindenféle fizetés nélkül? nem erre való a próbaidő egy része?

Köszönettel: SZ.A

gyuri1948 # 2010.07.12. 05:01

Lehet e perelni a céget azért,mert közel 3 éve nem fizet utazást,helyközi járaton.El kell e tenni a jegyeket,vagy elég ha a jelenléti ív alá van írva nap mint nap.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.22. 16:28

Felejtsd már el az az SZJA törvényt, annak ehhez nem sok köze van. A 78/1993. (V. 12.) Korm. r. szabályozza - mint az alább mr többször is írtuk.

Az autóval való utazást csak akkor térítik, ha
(a) a munkavállaló állandó vagy ideiglenes lakóhelye és munkahelye között nem közlekedik tömegközlekedési eszköz;

1. a munkavállaló munkarendje miatt tömegközlekedési eszközt nem vagy csak hosszú várakozással tudna igénybe venni;
  2. a munkavállaló mozgáskorlátozottsága miatt nem képes tömegközlekedési eszközzel közlekedni.

De az összeg akkor is nevetséges.

gandros # 2007.08.22. 15:40

Kedves KBS és többiek!

Hol van az szabályozva, hogy mivel utazhatok haza? Nekem gépkocsival a legkönnyebb, mert különben 2- 3 átszállás lenne. Mi rögzíti a km díjakat hétvégi hazautazás esetén. ( mert a SZJA 25§(2) b) bb) nem tárgyal a hétvégi hazautazásról )

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.22. 15:33

A száz év is ideiglenesnek számít, ha a lakóhely nem a munkavégzés helyén van, a tartózkodási hely viszont igen. A munkáltató nem nyomozhat - a jegyet kérheti, amivel hazautaztál.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.22. 15:31

Az utazási kötlségtérítés (és nem támogatás) nem azért jár, mert szerepel az szja-törvényben, hanem azért, mert kormányrendelet kötelezővé teszi a megfizetését.

A munkáltatód vagy nagyon tájékozatlan, vagy nagyon kreatív a juttatások elmismásolásában.

gandros # 2007.08.22. 15:18

Kissé zavaros lett az előző hozzászólásom.
Javítom.

Helyesen így néz ki:

Most arra hivatkozik a munkáltató, hogy a SZJA törvény 25§(2) b) bb) pontja alapján, mivel ott nem szerepel a hétvégi hazautazás, ezért azt nem téríti meg azt, és visszamenőleg e miatt le akarják vonni a fizetésből.
Mi a teendő ezzel kapcsolatosan és az előző kérdésemmel?

Köszönöm a segítséget.

gandros # 2007.08.22. 15:14

Sziasztok.

Most a SZJA törvény 25§(2) b) bb) pontja alapján, mivel ott nem szerepel a hétvégi hazautazás ezért arra nem jár költségtérítés. Visszamenőleg e miatt le akarják vonni.
Mi a teendő ezzel kapcsolatosan és az előző kérdésemmel?

Köszönöm a segítséget.

gandros # 2007.08.22. 14:12

Sziasztok!

A Korm rendelet az alábbikat írja.
2§b) hétvégi hazautazás, ha a munkavállaló ideiglenesen munkavégzési célból munkahelyével azonos helységbe....

Mennyi időre vonatkozik ez az ideiglenesen?
Én egy éve lakom más városban és eddig kaptam hétvégi hazautazáshoz költségtérítést. Most felülvizsgálnak mindenkit. Ez az egy év még ideiglenesnek számít?
Köszönöm a segítséget!

okoska # 2007.07.13. 11:30

NO, EZT NEM TUDOM, DE MINT NYUGDÍJASNAK JÁR ÉS KÉSZ.
HA MEG VÁLASZTANOD LEHETNE, AKOR AZ ÉVI TIZENKETTÕT VÁLASZTANÁD A 16 HELYETT? :)))

lewho # 2007.07.13. 11:05

És nem dönthetem el, hogy milyen jogcímen kívánom igénybe venni a kedvezményt?

okoska # 2007.07.13. 10:53

HÁT AZT BIZONY TUDNIA KELL, HOGY NYUGDÍJAS VAGY.

lewho # 2007.07.13. 10:38

A kedvezményt nyilván csak egy jogcímen lehet igénybe venni. Oszt a munkáltató honnan tudja, hogy nekem van-é "nyugdíjasok utazási utalványa"?:)

okoska # 2007.07.13. 10:23

íGY VISZONT ÉRDEKES LESZ A FELÁLLÁS, MERT, MINT NYUGDÍJASNAK, ÉVENTE 16 ALKALOMMAL IS JÁR 50 SZÁZALÉKOS KEDVEZMÉNY:)

lewho # 2007.07.13. 10:00

Ha legalább 1 éve vagy közalk.-i jogviszonyban, akkor szvsz nem tagadhatja meg.

85/2007 korm.rend.

holdsugár # 2007.07.13. 09:51

Nem ez alá a cím alá tartozik, de talán tud valaki erre választ.
Kérdésem: 50 % -os évi 12 alkalomra szóló vasúti utazási kedvezménnyel kapcsolatos.
Megtagadhatja-e a munkáltató a nála közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas munkavállaló részére az évi 12 alakalomra szóló közalkalmazotti vasúti utazási kedvezmény kiadását, ami minden munkavállaló részére jár.
A nyugdíjas munkavállaló még munkaviszonya megtartása mellett dolgozik, és eddig is rendelkezett 50 %-os kedvezményű vasúti igazolvánnyal.
Melyik jogszabály alapján tagadhatják ezt meg, és hol találhatom a szabályzatot.
Kérem aki tud erre választ, vagy ismeri ezt a szabályt, írja meg.
mert van olyan munkáltató aki kiadta ezt a dolgozójának, és van olyan aki nem.
Melyik törvényes.

Zombecz # 2007.02.26. 20:25

Köszönöm a válaszaitokat! Megy a felszólítás!

the big cat # 2007.02.26. 14:29

Nem, naná...:))

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.26. 14:23

Szerintem ezt nem ide akartad. :)

the big cat # 2007.02.26. 14:12

30. § Kollektív szerződés szabályozhatja:

1. a munkaviszonyból származó jogokat és kötelezettségeket, ezek gyakorlásának, illetve teljesítésének módját, az ezzel kapcsolatos eljárás rendjét;
  2. a kollektív szerződést kötő felek közötti kapcsolatrendszert.

Ezt szabályozhatják KSZ-ben. Ezek közül potosan melyik kategória az, hogy a munkavállaló melyik banknál tart fönn bankszámlát? (És még mielőtt valaki félreérti, a munkabér kifizetésének módja, az az "átutalás" és nem XY bankba való átutalás.)

the big cat # 2007.02.26. 14:07

Mind a túlóra pótlékok, mind az utazási költségtérítési igény elévülése 3 év. És valóban fel kell szólítani a fizetésre, ha enme megy akkor vagy fizetési meghagyás kibocsátást kell kérni, vagy pert indítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.26. 13:13

Nem kell feljelenteni - valószínűleg nem követett el bűncselekményt. Fel kell szólítani a tartozás mondjuk 8 napon belüli megfizetésére, ha nem fizet, mehet a fizetési meghagyás. Nem hiszem, hogy perre viszi - bár jogi személyek (különösen önkormányzati intézmények) vezetői erre is hajlamosak, mivel nem ők fizetik majd meg a perköltségeket.

Zombecz # 2007.02.26. 13:04

Sziasztok! Minden nap utazom be Budapestre s bár a BKV-t nyilván nem kötelező, de ahogy olvastam itt a fórumon is, meg a kormány rendelet szerint is kötelezően téritendő, legalábbis a 80%-a. Sem tavaly sem idén nem kaptam egy fillért sem, hiába kértem többször is. Főnököm (iskolaigazgató) alig jár be és csak ígérget.
Egyik kérdésem: fel tudom-e jelenteni, meg tudom-e téríttetni az eddig ki nem fizetett bérletek árát (áfás számla, szelvény megvan). Elévülhet-e egy ilyen követelés.
Ha most sem fizet (ősz óta kérem), akkor mit érdemes meglépni? Ismertek valakit, aki munkaügyben szakértő jogász s érdemben tud segíteni?
Másik kérdés: hónapok óta csak ígérik a túlórapénzeket, ami már nálam is többtízezer (nettó) forintra rúg. Tudom, ez már nem utazás igazán, de itt is lehetne valamit lépni, reménykedni?

the big cat # 2007.02.21. 12:06

A rendelet világosan fogalmaz, a hétvégi hazautazást akkor köteles téríteni, ha a dolgozó munkavégzés céljából költözött a munkáltatóval egy helységbe. Szerintem erre kiváló indikáció, hogy a családja vele lakik, vagy nem. Az is lehet indikáció, hogy már a munkába lépés előtt ott lakott-e, vagy sem, de ez azért elég feltételes, mert már előző munkahelye is lehetett ott, plusz munkakersés miatt is lakhatott már előbb ott.