Utazási támogatás

Malee # 2007.02.21. 10:22

Akkor szerintetek is járna a térítés? ugye?
szerintetek egy feljelentés segítene ebben az ügyben? köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.21. 08:58

Hogy mekkorát tévedtem! Hamu a fejre.
Az igazság, big cat, hogy nem különböző rendeletet olvastunk - hanem én egyáltalán nem olvastam.
78/1993. (V. 12.) Korm. r. Nincs korlátozva a száma, értelemszerűen 52 (vagy 53) is lehet.

Sücy # 2007.02.21. 08:48

Van rá rendelet, évi talán 6, házasember esetén talán évi 24 hazautazást kell a cégnek finanszíroznia. De lehet, hogy rosszul rémlik, ezt a részt kábé 6 éve olvastam...

the big cat # 2007.02.20. 20:18

Akkor mi másik rendeletet olvastunk, mert ez enyémben tételesen nevesítve van a hétvégi hazautazás.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.20. 19:08

A rendelet a napi munkábajárás költségeihez ír elő támogatást - nem a hétvégi hazautazáshoz.

Malee # 2007.02.20. 18:53

Kedves big cat!

Köszi a hozzásólásokat!

A probléma az, hogy állandó lakhelyem Pécs, még ideiglenesen sem vagyok máshova bejelentve, munkvégzés helye pedig Budapest és minden hétvégén hazajárok a családomhoz. Szerinted?

the big cat # 2007.02.20. 18:11

Ha viszont úgy érted, hogy a munkavégzés helye Budapesten van, te korábban máshol laktál, de most Bp-re költöztél, akkor a költségtérítés nem jár, irreleváns a költözés oka.

the big cat # 2007.02.20. 18:09

Hát azt nem ártana tudni, hogy hol van a munakvégzés helye. A kormányrendelet egyértelmű. A költségtérítés jár, ha a lakóhely/tartózkodási hely más helységben van, mint a munakvégzés helye. Kész, semmi más nem számít.

Ellenőrzést a konkrézt problém megjelölésével az OMMF-nél lehet kezdeményezni.

Malee # 2007.02.20. 16:06

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni a következő helyzetre:
Munkáltatóm tavaly márciusban kiadott egy házi rendeletet, amelyben értelmezi az utazási támogatásról szóló kormányrendeletet. Ez alapján elrendeli, hogy a közvetlen felettesem mérje fel, hogy valóban a munkavégzés miatt költöztem-e Budapestre, vagy már előtte itt laktam-e, berendezkedtem-e stb, mert ha nem, akkor nem jár a költségtérítés!
Ez úgy zajlott le, hogy a szervezeti egység vezető mindenkit behívott egy négyszemközti beszélgetésre, hogy megkérdezze, mikor és miért jöttem Bpre, aztán közölte, hogy innentől nem jár támogatás (amit előtte pár hónapig megkaptunk). Konzultáltam egy jogásszal, szerinte is sérti ez az eljárás a személyiségi jogainkat és a kormányrendeletbe ütközik, azt javasolta, hogy próbáljunk meg megegyezni, a vezetőkkel tárgyalni, erre ők nem voltak hajlandók, írásban elutasítottak.
(Egy új, terjeszkedő multicégről van szó, az alkalmazottak nagy része vidéki. Egyébként sok más visszásság is van a cégnél, én szívesen feljelenteném őket, hátha egy ellenőrzés rendbe rakná a dolgokat, de nem tudom, hogyan lehet ellenőrzést kezdeményezni. Tudtok segíteni?)

Kíváncsian várom, ti mit tennétek a helyünkben?

the big cat # 2003.07.09. 08:40

Nem támogatás, hanem költségtérítés jár, mégpedig kötelezően, annak aki aközigazgatási határon túlról jár be a munkahelyére.

Meg kell téríteni a menetrendszerű helyközi vasúti jegy (bérlet) árának 86, a menetrendszerű helyközi HÉV vagy buszjegy (bérlet) árának 80%-át, amennyiben azt a dolgozó leadja. Célszerű ÁFÁ-s számlát kérni a bérletről, azt leadni, és hónap végén a bérletet csatolni. Ezt a munkáltató költségként elszámolhatja.

Csak a teljesárú bérlet vagy jegy számolható el ilyen módon.

A munkáltatónak nincs mérlegelési joga, ezt kötelező adnia a 78/1993. sz. Korm. rendelet szerint.

Adrienn # 2003.07.09. 07:23

Sziasztok!

Budapesttöl 20 km-re lakom, minden nap ingázok, ez napi átlag 3 óra utazás. A munkahelyemröl semmilyen utazási támogatást nem kapok, pedig a dolgozó bérlet, a helyközi és a budapesti, havi 10 000 ft. Bár elég jó a fizetésem, mégsem erre szeretném költeni. Mikor, kinek jár támogatás?

Adrienn