Szabadság - gyermek után járó

the big cat # 2003.07.28. 09:58

Rendes szabadság az, amit az Mt. így határoz meg. (Az évi fizetett alap és pótszabadságok)

De pl. betegszabadság természetesen jár, vagy járnak egyes szabadságnak nem minősülő munkavégzés alóli felmentések, vagy a tanulmányi szabadság, és egyes pótszabadságok.

A nem jár, az annyit jelent, hogy a próbaidő alatt nem veheted ki, de természetesen az próbaidő időszakára arányosan eső rendes szabadságot utána kiveheted.

the big cat # 2003.07.28. 09:57

Rendes szabadság az, amit az Mt. így határoz meg. (Az évi fizetett alap és pótszabadságok)

De pl. betegszabadság természetesen jár, vagy járnak egyes szabadságnak nem minősülő munkavégzés alóli felmentések, vagy a tanulmányi szabadság, és egyes pótszabadságok.

mIcImAc # 2003.07.28. 07:37

Mi az, hogy rendes szabadság?
Milyen jár?

Pepe

the big cat # 2003.07.28. 07:21

A rendes szabadság nem jár.

mIcImAc # 2003.07.28. 07:07

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha próbaidős vagyok egy cégnél, és nem tudom, hogy elmehetek-e szabadságra.
A kérdésem: jár-e szabadság a próbaidő alatt?

Köszönettel: Pepe

the big cat # 2003.07.10. 15:29

Mt. 132. szakasz (2) bek. mondja ki.

Oliva # 2003.07.10. 15:07

Van erre valami hivatkozás a munka törvénykönyvében?
Megpróbálom én is megkeresni, de nem vagyok olyan gyakorlott benne.
Köszi

the big cat írta - 2003.07.10 16:02
Pedig jár. Ugyanis azt a szülők döntése alapján az a szülő veheti igénybe, aki nagyobb részt vállal a gyermek neveléséből. Erre ugyan mondhatja a munkálató, hogy dehiszen az anya GYESen van, nem ő vállal nagyobb részt a gyerek gondozásából, de ezzel két hiba is van:

1. A munkáltatónak a szülők diszkrecionális döntésébe nincs beleszólási joga, sem azt nem vitathatja. A nagyobb szerepet vállal nagyon tág kifejezés, beleértendő az is, hogy pl. ő az aki dolgozik értük, amíg anyu otthon van, sé ezt a szülők értékelhetik úgy, hogy nagyobb szerepvállalás.
  2. Ha anyuka GYESEN van, akkor ő semmiképpen nem veheti igénybe, hiszen a GYES ideje már amúgy is fizetetlen szabadság, annak ideje alatt pedig fizetett (pót)szabadság nem jár.

A munkáltatónak az apa bejelentése, és anya munkahelyének igazolása alapján (miszerint ott nem veszi igénybe - naná, mivel GYESEN van) mérlegelés nélkül ki kell adnia a pótszabadságot.

OLIVA

the big cat # 2003.07.10. 14:02

Pedig jár. Ugyanis azt a szülők döntése alapján az a szülő veheti igénybe, aki nagyobb részt vállal a gyermek neveléséből. Erre ugyan mondhatja a munkálató, hogy dehiszen az anya GYESen van, nem ő vállal nagyobb részt a gyerek gondozásából, de ezzel két hiba is van:

1. A munkáltatónak a szülők diszkrecionális döntésébe nincs beleszólási joga, sem azt nem vitathatja. A nagyobb szerepet vállal nagyon tág kifejezés, beleértendő az is, hogy pl. ő az aki dolgozik értük, amíg anyu otthon van, sé ezt a szülők értékelhetik úgy, hogy nagyobb szerepvállalás.
  2. Ha anyuka GYESEN van, akkor ő semmiképpen nem veheti igénybe, hiszen a GYES ideje már amúgy is fizetetlen szabadság, annak ideje alatt pedig fizetett (pót)szabadság nem jár.

A munkáltatónak az apa bejelentése, és anya munkahelyének igazolása alapján (miszerint ott nem veszi igénybe - naná, mivel GYESEN van) mérlegelés nélkül ki kell adnia a pótszabadságot.

Oliva # 2003.07.10. 06:32

Sziasztok!
Ezzel kapcsolatban nekem is van egy kerdesem.
A munkatársam felesége otthon van GYESEN a harmadik gyerekkel. A srac pedig dolgozik. Jar-e neki a harom gyerek utan a plusz 7 nap szabi vagy nem, mert a felesege otthon van?
Nalunk erre sem a konyvelo sem a fonok nem tudja a valaszt, ezert aztan nemi gondolkodas utan ugy dontottek, hogy nem jar es kesz.
Lehet, hogy igy is van, de biztos ami biztos..

OLIVA

the big cat # 2003.07.09. 15:57

Bírósághoz fordulhat a jogait érvényesíteni, lehet, hogy már egy ügyvédi felszólítás is elegendő lesz. De ebben az esetben nyilván azt kockáztatja, hogy megorrolnak rá, és az első adandó alkalommal valami mondvacsinált indokkal kirúgják, amit ugyan megtámadhat, lehet még nyer is.

Vagy tűrheti, hogy a jogait csorbítsák.

Neki kell eldöntenie, hogy mi fontosabb neki. Én biztosan nem tűrném, hogy így viselkedjenek velem, de más helyett nem lehet dönteni.

Adrienn # 2003.07.09. 14:41

Sziasztok!

Egy ismerösömnek van egy gyereke, aki után azt hiszem 2 nap plusz szabi járna neki, de ezt a fönöke egyszerüen megtagadta!Azt mondta, ha nem tetszik, lehet másik munkahelyet keresni.
De ezt nem a fönök intezi, hanem a könyvelö, nem? Mit tehetne?

Adrienn