Fizetés visszatartása

alfateam # 2019.12.04. 09:05

Fizetési meghagyásos eljárás

A Pp. 349. § (5) bekezdése arról rendelkezik, hogy a munkajogi igény más, nem bíróság előtti eljárásban is érvényesíthető. A fizetési meghagyásos eljárás ugyan korábban bírósági eljárás volt, de a fizetési meghagyásos eljárásról szóló 2009. évi L. törvény (Fmhtv.) 2010. június 1-jén történő hatályba lépésétől kezdve ez az eljárás a közjegyzők hatáskörébe tartozik. Bizonyos típusú munkajogi igények e nemperes eljárás keretében is érvényesíthetők, így akkor, ha a fél lejárt pénzkövetelést érvényesít, és a per tárgya nem a felek közötti jogviszony keletkezése, módosulása vagy megszűnése vagy a munkaviszonyból származó kötelezettségeknek a munkavállaló általi vétkes megszegése, illetve fegyelmi vétség miatt alkalmazott jogkövetkezmény.[15] A munkaügyi joggyakorlat számára fontos kérdés, hogy egy fizetési meghagyásból indult eljárásban annak peres eljárássá alakulását követően a felperesnek van-e kereset-kiterjesztési joga. A felperes egy fizetési meghagyásból indult eljárásban – például ha elmaradt munkabérét kívánta érvényesíteni – a bizonyíték-előterjesztési és tényállás előadási kötelezettsége teljesítése során (amely ilyen eljárásban tulajdonképpen a keresetlevél) nemcsak az elmaradt munkabér iránti követelését emelheti fel, hanem joga van bármilyen jogcímen előterjeszteni más kereseti követelést, így például kérhet kártérítést, vagy a másik fél általi jogellenes munkaviszony megszüntetésre is hivatkozhat. Ilyen esetben – ha ezen utóbbi kereseti kérelem vonatkozásában az Mt. szerinti 30 napos keresetindítási határidőn túl terjeszt elő ilyen kereseti kérelmet a felperes, az ügyben a bíróság a tárgyalást kitűzi, és az elmaradt munkabér tárgyában ítélettel dönt, míg a jogellenes munkaviszony megszüntetés tárgyában a Pp. 130. § (1) bekezdés h) pontja alkalmazásával a pert a Pp. 157. § a) pontja alapján megszünteti

Böszörmény # 2019.12.03. 20:12

Köszönöm.
Addig eljutottam, hogy a "hatóságnál" feljelentettem őket. Kimentek, beidézték... viszont nem jelenteki meg, azt mondták az ügyintézőnek, hogy nem jó nekik az időpont és hogy utalni fogják. Azóta sem történt meg, már egy hónapja hogy nem dolgozom a cégnél.
Az ügyintéző azt mondta, hogy ők csak felszólítani tudják őket, kiküldenek nekik ismét egy idézést. Legalább kapnak valami bírságot, vagy csak ejnye- bejnye van?!6

Kezdem úgy érezni, hogy nem érek vele semmit.
Mit tudok még tenni? Amennyiben perre megyek, akkor kell nekem egy ügyvéd? Milyen költséggel jár ez?

Böszörmény # 2019.12.03. 20:12

Köszönöm.
Addig eljutottam, hogy a "hatóságnál" feljelentettem őket. Kimentek, beidézték... viszont nem jelenteki meg, azt mondták az ügyintézőnek, hogy nem jó nekik az időpont és hogy utalni fogják. Azóta sem történt meg, már egy hónapja hogy nem dolgozom a cégnél.
Az ügyintéző azt mondta, hogy ők csak felszólítani tudják őket, kiküldenek nekik ismét egy idézést. Legalább kapnak valami bírságot, vagy csak ejnye- bejnye van?!6

Kezdem úgy érezni, hogy nem érek vele semmit.
Mit tudok még tenni? Amennyiben perre megyek, akkor kell nekem egy ügyvéd? Milyen költséggel jár ez?

alfateam # 2019.11.11. 12:52
Böszörmény # 2019.11.11. 12:23

Készült jegyzőkönyv, nem az én jelenlétemben, mivel akkor én már nem álltam munkaviszonyban, hétfőn felmondtak, pénteken pedig a jegyzőkönyv készült. Nem kaptam róla példányt, amelyben az állt, hogy én nem készítettem kérdőívet, és emiatt nem tud vizsgára menni, ami ma lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.10. 11:13

Ez viszont nem igaz.

alfateam # 2019.11.10. 10:23

A válasz az volt, visszatartja a fizetésemet, addig nem utal, amíg nem adok neki cirka 30e Ft, mivel őt kár érte.

Kár csak akkor van ha van káreseti jegyzőkönyv, ha nem írtál alá ilyent akkor kár sincs.

oligaliga # 2019.11.10. 07:16

Valóban megteheti ezt? Most fizessek?

Nem. Nem.

Hívd fel a figyelmét, hogy ha nem fizeti ki a járandóságodat, akkor a munkaügyi felügyelethez és a bírósághoz fordulsz.

Böszörmény # 2019.11.09. 19:44

Sziasztok! Remélem, még él a topik. Olyan problémám lenne, hogy a munkáltató próbaidő alatt, azaz másfél hónap után megszüntette a munkaviszonyomat. A kilépő papíromat nagynehezen odaadta, viszont a kifizetés nem történt meg. A válasz az volt, visszatartja a fizetésemet, addig nem utal, amíg nem adok neki cirka 30e Ft, mivel őt kár érte. A Kilépő papíromon nem szerepel tartozás. Valóban megteheti ezt? Most fizessek?

Pókfasirt # 2011.11.09. 08:17

Üdv!

Nem tudom jó helyen teszem e fel a kérdésem de olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy Gyöngyösre járok a József Attila Szakközépiskola Szakiskola, és Kollégium-ba villanyszerelő szakmára amit az állam ösztöndíjjal támogat! Beiratkozás óta ez egész iskolába senki nem kapott ösztöndíjat, legalábbis ezt állítják az iskolába hogy az állam sem utalt még! Érdeklődni szeretnék hogy útközbe veszett el a pénzünk, vagy valóban nem történt még az állam felől utalás? Ha nem történt akkor mikor várható, mert már 2 hónapja nem kaptunk semmit! Olyan szituáció ez mintha dolgozni járnék és nem kaptam volna fizetést ami ugye jár ha dolgozok, itt pedig ösztöndíj járna...

guba # 2011.10.31. 17:22

(3) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonnyal összefüggő tartozásainak megtérítésére irányuló igényét írásbeli felszólítással érvényesítheti.
166. § (1) A munkavállaló a munkaviszonyából eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért kártérítési felelősséggel tartozik.
167. § (1) Gondatlan károkozás esetén a kártérítés mértéke a munkavállaló egyhavi átlagkeresetének ötven százalékát nem haladhatja meg.
(2) Kollektív szerződés vagy munkaszerződés a károkozás, illetve a károkozó körülményeire, így különösen a vétkesség fokára, a károkozás jellegére, gyakoriságára, valamint a munkavállaló beosztására tekintettel a kártérítés mértékét az (1) bekezdéstől eltérően is szabályozhatja.
(3) A kártérítés mértékét a munkaszerződés legfeljebb másfél havi, a kollektív szerződés legfeljebb hathavi átlagkeresetig határozhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.
(4) Gondatlan károkozás esetén is teljes kárért felel a pénzintézet pénztári számfejtője és ellenőre a számfejtés körében előidézett vagy az ezzel összefüggő ellenőrzés elmulasztásával vagy hiányos teljesítésével okozott kárért.
168. § Szándékos károkozás esetén a munkavállaló a teljes kárt köteles megtéríteni.
169. § (1) A munkavállaló vétkességére tekintet nélkül a teljes kárt köteles megtéríteni a visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel átvett olyan dolgokban bekövetkezett hiány esetén, amelyeket állandóan őrizetben tart, kizárólagosan használ vagy kezel.

ObudaFan # 2011.10.31. 16:24

Nem.
A munkáltató a munkavállaló által okozott kár megtérítésére vonatkozó igényét bíróság előtt érvényesítheti.
Kollektív szerződés meghatározhatja azt az értéket, amelyet meg nem haladó mértékben a munkáltató a munkavállalót közvetlenül kártérítésre kötelezheti. Ebben az esetben meg kell határozni a kártérítés kiszabására irányadó eljárási rendet is.

A munkabérből való levonásnak csak jogszabály, végrehajtható határozat vagy a munkavállaló hozzájárulása alapján van helye; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

pestszentlorinc # 2011.10.31. 16:13

Egy ismerősömmel történt meg, hogy kilépett a cégtől és az utolsó havi bérét nem fizette ki neki a munkáltató arra hivatkozva, hogy a cégnek anyagi kárt okozott, amely bőven meghaladja a fizetés értékét. Tulajdonképpen csak kíváncsiságból tájékozódnék, ez egy jogos eljárás? Károkozás címszó alatt a munkáltató visszatarthatja a fizetést?