túlóra elszámolás + rend. felmondás


info2k # 2004.09.02. 12:53

Egy hivatkozást kaphatnék, hogy hol vannak az MT.-ben ezek a határidők?

Üdv.

Dr. Rónai László (törölt felhasználó) # 2004.09.02. 11:30

Természetesen ha már a túlóra elrendelés szabályait is megszegik és még ki sem fizetik az erre az időszakra járó bért, lehetőpség lehet azonnali hatályú felmondásra.

Az, hogy Ön nem akar pert kicsit kétértelmű. A munkáltató ugyanis 100-ból 100-szor nem fogadja el a rendkívüli felmondást (mivel ez a részére igen komoly fizetési kötelezettségeket ró (felmondási időre járó átlagkereset, végkielégítés) ide vonatkozóan fontos határidőket is tartalmaz az MT. Öszegezve tehátr ha rendkívüli munkavállalói felmondásban gondolkodik, számolnia kell azzal, hog a munkáltató ezt nem fogja elnézni és pert indít. Ezért igen körültekintően kell a felmondás okát megjelölni, hogy a bíróság előtt is megállja a helyét. Természetsesen így látatlanban biztos választ és állásfoglaklást adni nem lehet.
Üdvözlettel:
Dr. Rónai László

info2k # 2004.09.02. 09:16

Hát egyelőre még perre nem menné(n)k.
Inkább az érdekelne mivel tudnám a rendkívüli felmondást elérni.
A fizetést mindig - kényesen ügyelve a törvény által előírt utolsó napra - elküldi. Úgyhogy az nem lehet ok. Az, hogy semmit sem ad írásba, de túl sokat dolgoztat nem ok? Gondolok itt 16 óra per napra egymás után többször is. Természetesen írásban nincs elrendelve, de bizonyítható. Itt már szerintem nem csak túlóráról van szó. (Nekünk rendes 40 óra 5x8-as a munkarendünk.)
Tévedek? Szóval továbbra is a kérdésem: mi lehet ok rendkívüli felmondásra?

Dr. Rónai László (törölt felhasználó) # 2004.09.01. 13:00

Rendkívüli felmondást nem alapozhat meg a túlóra díjak ki nem fizetése. Ezt azért is álíthatom biztosan, mert nemrégiben zárult le egy per, amelyben több kórházi dolgozó túlóra díját követeltük, végül sikerrel, hiszen jogerősen megnyertük a pert. A munkavállalói rendkívüli felmondáshoz erősseb okok kellenek. Pl ha a munkáltató egyáltalán nem fizet bért, stb.
Természtesen így látatlanban nem tudok állást foglalni a munkaszerződésvel kapcsolatban, e mindenképpen van helye követelésnek az ügyben a munkáltatójával szemben. Amennyiben segítségére lehetek, keressen meg: Dr. Rónai László Tel: 801-87-47 Mobil: 0620 999 4516

info2k # 2004.08.30. 15:59

Hello!

Munkahelyemen informatikusként dolgozom a vállakozói szférában. Munkaidőnyilvántartást vezetünk. Nincs fix munkaidő kikötve a munkaszerződésünkben, viszont sokszor hétvégi munkavégzés is előforul ill. telefonunk állandóan bekapcsolva kell legyen, hogy az ügyfél bármikor elérhessen. (És el is ér este 10 kor vagy a hétvégén.)
A mobil a sajátom. Természetesen nem örültem a fentieknek, de most, hogy elválóban vagyok jelenlegi munkahelyemtől szeretném megtudni, hogy van-e valami mód arra, hogy ezekért a dolgokért valamit követeljek. (Az ügyfél is hajlandó tanusítani, hogy mi így voltunk a rendelkezésükre bocsátva.)
Ugyancsak érdekelne, hogy a fenti alapja lehet-e rendkívüli felmondásnak. (Az utasítást soha nem adták írasba, viszont mindenki tudott róla, sőt az általunk végzett munkát ki is számlázták az ügyfálnek a munkaidőnyilvántartás alapján.)
Mi lehet egyébként rendkívüli felmondás alapja? Ezekre jó volna páldákat kapni.

Előre is köszi a hozzászólásokért.