táppénzes papír leadása


ügyfél22 # 2012.02.27. 11:23

Előírja-e jogszabály, hogy a keresőképtelenség igazolását a munkába állást követően mikor kell leadni a munkáltatóhoz? Ez legfeljebb hány nap?

végrehajtó1 # 2012.02.27. 12:15

Későn adtad le és még nem fizették ki?

ügyfél22 # 2012.02.27. 13:06

Nem-nem! Követelőznek, hogy mielőbb adjam le, kérdésem, hogy ír-e elő jogszabály határidőt?

végrehajtó1 # 2012.02.27. 13:22

Jogszabály nélkül is az az érdeked hogy minél elöbb kifizessék.Nem?Ezért ahogy kereső képes vagy add le.

ügyfél22 # 2012.02.27. 13:32

Fegyelmit akarnak adni, hogy 5 nap után sem adtam le!

végrehajtó1 # 2012.02.27. 13:53

Értem. Miért nem adtad le?

ügyfél22 # 2012.02.27. 15:24

Az orvos elment síelni.

végrehajtó1 # 2012.02.27. 15:26

Én nem tudok ilyen határidőről.De ha az orvos siel akkor kell gondoskodnia a helyettesítésről.

pazs # 2012.02.27. 16:34

Szerintem itt inkább azért kellene aggódnod, hogy igazolatlan hiányzásod van, ha nem tudod bemutatni a táppénzes papírt. Az, hogy csak késve kapod a táppénzt, a kisebbik baj.

Dödölle1 # 2012.02.27. 17:08

ügyfél22 # e-mail 2012.02.27. 12:23 Előírja-e jogszabály, hogy a keresőképtelenség igazolását a munkába állást követően mikor kell leadni a munkáltatóhoz? Ez legfeljebb hány nap?

Tudomásom szerint ilyen jogszabályi rendelkezés nincs.

Azt, hogy az orvos mikor és hogyan állapítja meg a keresőképtelenséget, illetve milyen igazolásokat köteles kiállítani az alábbi Kormányrendelet tartalmazza.

A Munka Törvénykönyve előírja a felek (munkáltató-munkavállaló) együttműködési kötelezettségét. Ennek keretében -egy BH szerint- a dolgozó betegségei, ill. a körülményeihez képest mielőbb köteles a keresőképtelenséget bejelentenie a foglalkoztatójának.

Ezt követően, ahogy módja van rá az ezt alátámasztó okmányt is át kell adnia a foglalkoztatónak.

(Egy fekvőbetegtől nyilván nem várható el, hogy kisétáljon a kórház intenzív osztályáról az okmányok leadása céljából....)

Jelen esetben legkésőbb a keresőképessé nyilvánítás követő első munkanapon át kell adni az okmányokat.

Természetesen, sajnos életszerű lehet a kérdező által felhozott indok is, ugyanakkor a helyettesítéssel kapcsolatos hozzászólás is megalapozott.

Próbálják meg a helyzetet mielőbb, mindenki megelégedésére rendezni.

102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet
a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről

  1. § (1) A keresőképtelenség elbírálásának célja, hogy a betegszabadság, illetőleg táppénz igénybevételéhez megállapítsa és igazolja, hogy a munkavállaló (biztosított) a munkáját betegsége vagy tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermeke ápolása miatt ellátni nem tudja.
  2. § (1) A keresőképtelenség okát a 2. § (1) bekezdés a)-c) pontjaiban megjelölt orvos a biztosított dokumentációjában rögzíti, továbbá kiállítja az 5. számú melléklet szerinti „Orvosi Igazolás a keresőképtelen (terhességi) állományba vételről” elnevezésű nyomtatványt. Tartós keresőképtelenség esetén a keresőképtelenségi állomány 8. napjától a keresőképtelenség igazolására a 6. számú melléklet szerinti az „Orvosi igazolás folyamatos keresőképtelenségről” megnevezésű, nyomtatványt kell - legalább 2 hetenként - kiállítani. Az 5. és 6. számú mellékletek szerinti igazolásokat az orvos munkahelyi és személyi orvosi bélyegzője olvasható lenyomatával, valamint aláírásával ellátva és a rendelő címét feltüntetve kell a beteg részére átadni.

(2) A kórházi kezelés idejét az „Igazolás fekvőbeteg-gyógyintézetben történő gyógykezelésről” elnevezésű, 7. számú melléklet szerinti nyomtatványon kell igazolni.

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről

3. § (1) A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a munkáltató, az üzemi tanács, a szakszervezet és a munkavállaló a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeinek megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

BH1999. 573
A munkavállaló köteles a munkaviszonya fennállása alatt a munkáltatójával, a munkáltatói jogkörrel rendelkező vezetőkkel és a munkatársaival a jóhiszeműség és a tisztesség általános elve szem előtt tartásával együttműködni. Ez a lényeges kötelezettség a keresőképtelenség időtartama alatt is fennáll [Mt. 3. § (3) bek., 103. § (1) bek. c) pont].

BH2002. 244
II. A munkavállaló munkavégzési, valamint együttműködési kötelezettségéből következik, hogy az akadályoztatását, különösen a keresőképtelenségét a munkáltató tudomására kell hoznia [Mt. 3. § (1) bek., 96. § (1) bek. a) pont, 103. § (1) bek. c) pont].

efi99 # 2012.02.27. 20:36

Itt azért több kérdés is felmerül.

  1. Mi van, ha azt az orvost a hegyoldalban elüti a villamos, soha az életben senki nem fog már igazolást kiállítani? Na ugye.
  2. Én ugyan kb 30 éve voltam beteg, de ez nem úgy van (volt?), hogy az ember elmegy dokihoz, aztán ő megmondja mikor kell visszamenni, aztán akkor ott (valaki) gyógyultnak nyilvánítja és odaadja a papírost? A kérdező mi alapján ment vissza dolgozni, ha senki nem írta "vissza"? Ergo eleve az ember már csak akkor jelenik meg a munkahelyén, ha kezében a cetli, nem? Nem is csoda ha keresik.

Illetve olyan gyakorlat is dívik, hogy XY odaállít, hogy taknyos, vagy szüret lesz és az orvos kiállítja előre, hogy aszongya kezdete ma, vége péntek, jó lesz így? De persze ilyenkor megint csak odaadja az igazolást, ráadásul előre.

Dczikora # 2012.05.17. 16:05

Saját cégem van, én vagyok a tulajdonos és az ügyvezető. Az orvos terhességem miatt vett táppénzbe. Könyvelőt kirúgtuk, mert... és még nem találtunk újat. Azonban a táppénzes papírt le kell adni. Milyen módon és hová kell leadni?

előre is köszönöm a válaszokat!

kecske1 # 2013.09.28. 09:44

Tápénzes papir.

A cég ahol dolgozom azt mondta hogy küldjem el magam a tápénzes papirt. De én még ilyet nem csináltam. Mi kell hozzá?éges aláirás ,nyomtatvány ,stb.

ius latratus # 2013.09.28. 10:31

"A cég ahol dolgozom azt mondta hogy küldjem el magam a tápénzes papirt. De én még ilyet nem csináltam. "

Mit nem csináltál? Nem küldtél még el soha semmit?

"Mi kell hozzá?éges aláirás ,nyomtatvány ,stb."

stb. előtt nincs vessző, máshol meg elhagyod, de -úgy látom- ez a legkisebb problémád.
Nyomtatvány kell-e hozzá? Keress a hálón valahol, tölts le hozzá egy nyomtatványkitöltőt is, s állapítsd meg a betegséged;írd ki magad pár hétre; írd alá, s mehet.

kecske1 # 2013.09.28. 15:13

Mi vagy te nyelvtan tanár? Nem azt kértem hogy kioktass,hanem azt hogy segíts ha tudsz.Ha nem tudsz akkor nem kell válaszolni!!!!

ius latratus # 2013.09.28. 16:19

Mire válaszoljak? Arra, hogy hogyan kell elküldeni a könyveléseteknek és/vagy az OEP-nek egy rózsaszín papírfecnit?
S azt most inkább kihagyom, hogy inkább betegszabiról lesz itt szó...

vaczkor... # 2013.10.01. 11:58

kecske1
Tápénzes papir.
A cég ahol dolgozom azt mondta hogy küldjem el magam a tápénzes papirt. De én még ilyet nem csináltam. Mi kell hozzá?éges aláirás ,nyomtatvány ,stb.

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól1
a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelettel egységes szerkezetben

Ebtv. 62. § (1) A a táppénz iránti kérelmet a biztosítottnak a Tbj. 4. § a) pontja szerinti foglalkoztatónál kell előterjeszteni.

(2) A táppénz iránti kérelmet

  1. a kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetében a kifizetőhely,
  2. egyéb esetben az egészségbiztosító

bírálja el és utólag folyósítja.

Vhr. 38. § (1) Ha a foglalkoztatónál kifizetőhely nincs, a foglalkoztató a......táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás”-t állít ki,

és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal együtt öt napon belül a (4) bekezdésben foglaltaknak megfelelően a székhelye (telephelye) szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek megküldi.

A foglalkoztató a kérelem, illetve igazolások átvételét, beérkezését hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

(2) Ha a foglalkoztatónál kifizetőhely működik, a foglalkoztató táppénzre.....vonatkozó kérelem elbírálásához a biztosított által benyújtott igazolásokat öt napon belül a kifizetőhely részére megküldi. A foglalkoztató a kérelem, illetve igazolások átvételét, beérkezését hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

Összegezve: A táppénzes papír "elküldése" nem a beteg (biztosított), hanem a foglalkoztató kötelessége.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.01. 13:12

Ja. Akkor ne küldje el maga. Táppénzt ugyan nem fog kapni, és igaza lesz. Az a fontos, ugye?

vaczkor... # 2013.10.02. 06:35

Ha elküldi és nincs előzménye a közigszerv végzésben, ugyanezen jogszabályokra hivatkozva visszaküldi azt a biztosított részére. :)

Foglalkoztatói igazolás hiányában tehát egyáltalán nem fog táppénz ellátást kapni akár elküldi, akár nem, ugyanis a táppénz egy biztosításhoz kötött ellátás, a biztosítás fennállását, a betegszabadság tartamát, az ellátás alapját képező jövedelmet, az utolsó munkában töltött napot és az egyéb releváns adatokat a hatályos jogszabály alapján a foglalkoztatónak kell igazolni.

Az lenne a fontos, hogy mindenki jogkövető magatartást tanúsítson, így pl. a foglalkoztató ne a jogban járatlan dolgozóra hárítsa át azt a feladatot, amire egyébként a jogaszabály őt kötelezi.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.02. 07:44

Ez tévedés. Méltánytalan is lenne azzal a munkavállalóval szemben, akinek sikerült kifognia egy hanyag vagy rosszindulatú munkáltatót.
Az egészségbiztosítási pénztár hivatalból ismeri a biztosítási jogviszony adatait. Naná, ő tartja nyilván!

vaczkor... # 2013.10.02. 09:20

Értem. :)

Ennek figyelembevételével -csatlakozva a kérdezőhöz- már én is kíváncsi vagyok arra, hogy a gyakorló ügyvéd szerint ilyen esetben mi a teendője a biztosítottnak, illetve az EBSZSZ-nek?

Megjegyzem, hogy nem minden biztosított jogosult az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira, a Tbj. 6. szakasza csak azt mondja ki, hogy a biztosított a tb. valamennyi ellátására jogosultságot szerezhet, azaz a jogszerzésnek további feltételei is vannak, amit viszont a hatályos szabályozás szerint a foglalkoztató köteles közölni, igazolni. Arról nem is beszélve, hogy egy biztosítottnak több (akár 2-3)jogviszonya is lehet. Az egészségbiztosítási pépnztár egy orvosi igazolásból honnan fogja tudni, hogy az orvos mely munkakörében nyílvánította keresőképtelenné, ez időszak alatt (részben, vagy egészben) kapott-e munkabért, betegszabadságos bért, és még nem beszéltünk az illetékesség (lakóhely, munkáltató székhelye/telephelye, kifizetőhely, esetleg több kifizetőhely, illetve az ügyfél választása) kérdéséről, amelynek megállapítása foglalkoztatói igazolás hiányában szintén okoz némi problémát. Nem véletlen tehát, hogy a hatályos jog a kérelem átvételére, az átvétel igazolására és a szükséges adatok közlésére a foglalkoztatót kötelezi.

Természetesen ha ezt a foglalkoztató megtagadja az ügyfél panasszal fordulhat az EBSZSZ-hez, ez esetben a a PEEO határozatban fogja kötelezni a foglalkoztatót az előírt nyomtatvány kiállítására, azaz ekkor sem fog automatikusan ellátást kapni az ügyfél csak azért, mert "Az egészségbiztosítási pénztár hivatalból ismeri a biztosítási jogviszony adatait." Megjegyzem, hogy ezen adatokat a NAV tartja nyilván és ezen nyilvántartásból küldi meg utólag a MEP részére a biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos adatokat. :) Jelzem, hogy az igen nagyszámú fekete foglalkoztatás miatt az sem biztos, hogy az ügyfél be van jelentve.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.02. 09:53

Ha nincs bejelentve, az egészen más kérdés.
De ha be van jelentve, akkor az ő közvetlenül megküldött kérelmére is megállapítják és folyósítják a táppénzt. (Két konkrét ügyemben is megtörtént.) Csak ismételni tudom, ha nem így járna el a pénztár, az nagyon méltánytalan lenne a munkavállalóval szemben, hiszen gyakorlatilag őt szankcionálnák a munkáltató mulasztása miatt.

honnan fogja tudni,
Ahonnan egyébként megtudná: a kérelemből.

vaczkor... # 2013.10.02. 10:06

Kedves kecske1!

Akkor ennek megfelelően kell eljári. :)

PowerRD # 2013.10.02. 10:25

Ha a dolgozó/biztosított nem küld foglalkoztatóit a tp papír mellé, akkor az oep szerelmeslevelet ír a mtatónak, hogy akkor tegnapelőttre legyen szíves megküldeni a foglalkoztatóit. Ez alapján a munkáltató (könyvelője) kiállítja a foglalkoztatói igazolást, beküldi és mindenki boldog. Nem nagy kaland. Bár tény, hogy mindenkinek (dolgozó, könyvelő, munkáltató, egészségbiztosító) 1000x könnyebb (és gyorsabb), ha a foglalkoztatón keresztül megy minden.

zolcsika28 # 2014.01.06. 16:49

jo napot .érdeklödnék hogy a táppénzes papir mikor megérkezik a tb-hez menyi idö allat folyositják a pénzt??meg azt is szeretném kérdezni hogy az elsöt mikor leadtam a munkáltatotnak a könyvelönek elektronikusan kellet a tb hez küldeni??
várom válaszát
köszönöm