Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


táppénzes papír leadása

AXEL84 # e-mail 2021.01.20. 06:27

Próbaidő nem telt le és úgy mondtak fel és nem számoltak el egy napot se mert idén nem dolgoztam hanem táppénzen voltam mert lebetegedtem újév elsőnapja után hétvégén és mindjárt táppénzel kezdtem az évet!

wers #   2021.01.19. 08:48

Hogyan?
Ennyi infó kevés.
Ha táppénz alatt mondott fel, akkor a keresőképesség első napján indul a felmondási idő. Tehát alap esetben is február 18-ig tart a munkaviszonyod (ha addig voltál keresőképtelen), a felmondási idő alatt munkát kell végezned.
Az igazolt keresőképtelenség idejére betegszabadság/táppénz jár.

Nem érthető hogyan számolt el? Semmit sem fizet vagy mintha dolgoztál volna?

AXEL84 # e-mail 2021.01.19. 08:34

Jó napot! Január 13-án táppénz alatt felmondtak a munkahelyemen 18-án hétfőn azaz tegnap mentem be aláírni a kilépő papírokat vittem a táppénzes papírt erre azt mondták hogy nem kell nekik mert már mindent elszámolt a bérszámfejtő és így hiába voltam táppénzen nem fizetik ki már! Ilyenkor mit csináljak vigyem be a táppénzes papírt az OEP-hez és majd ők kififizetik vagy mit tegyek?

sörös # e-mail 2020.12.31. 19:26

Üdvözlöm.Szeretném kérdezni,hogy három hónap próba idő lejárta előtt beteg lettem 23 án 30 án kiléptettek és arra hivatkoztak,hogy lejárt a szerződésem 30 án és vírus leépítés miatt felmondanak.Kérdezném jogos-e? És vajon hogyan tovább?Nem küldtek semmilyen iratot és amikor kérdeztem mikor vigyem a beteg lapom akkor tájékoztattak,hogy lejárt a szerződésem és tovább nincs teendőjük!Szeretném megtudni,hogy ilyenkor van-e jogi orvoslás? Köszönöm válaszát BUÉK.

monoszkop #   2020.09.18. 13:30

5 napon belül köteles továbbítani és a beérkezést követő 8 napon belül ki kell utalni feltéve, hogy a beérkezett okmányok az előírt alaki, tartalmi feltételeknek megfelelnek.

Magyarmunkás # e-mail 2020.09.12. 20:24

Üdv

Párom Augusztus 3-tól Veszélyeztetett terhesen táppénzen van. A háziorvos minden hónap utolsó napján adja ki a papírt (nem értjük miért) amit mi azonnal beviszünk a párom munkahely ére ami nem kifizető hely. Ezt csináltuk most is így Augusztus 28-án oda is adtuk. Most Szeptember 12-e van s nem tudjuk az OEP hogyan és mikor fizeti ki a TP-t. Kártyára kaptak a fizetését így abban bízunk az OEP is utalni fog. Kérdésem az lenne, hogy az OEP mikor utal, s hogyan illetve a munkaadónak a könyvelője mennyi időn belül köteles a Táppénzt továbbítani.

Köszönöm

K. Gergő

Tina8788 # e-mail 2019.09.11. 09:48

Köszönöm szépen a gyors válaszát!! Közben beszéltem az oep egyik munkatársával, aki pont az emailemet olvasta, és azt mondta, hogy igen élhetek panasszal, vagy ő felhívja őket és elmondja, hogy ezt nem tehetik meg, mivel lehet, hogy késve lett leadva a táppénzes papír, de lassan el telt azóta két hónap!! Az igazság az nem szeretnék velük hadakozni (munkáltatóval), de ha nem érek, érünk célt a telefonálással, akkor kénytelen leszek!! Még egyszer köszönöm válaszát! További szép napot!!

vaczkor... #   2019.09.11. 09:06

Tina8788 2019.09.11. 06:43
Jó napot kívánok! A kérdésem az lenne, hogy április 8.-a óta veszélyeztetett terhességi táppénzen vagyok! A párom augusztus 13.-án vitte be a táppénzes papírom (júliusit),a munkahelyemre (nem kifizető hely) ami azóta sem került leadásra!
Tegnap beszéltem a munkáltatommal és ő azt mondta örüljek ha decemberben megkapom a pénzt mivel ők minden hó 12.-ig adják le a papírokat a könyvelőnek! Erről én nem tudtam! A mai nap folyamán visszük be az augusztusi táppénzes papíromat! Most nem tudom mihez kezdjek, kihez tudok fordulni ez ügyben, hogy jogos.-e amit a munkáltatom állít?! Tudok ez ügyben intézkedni,mert szerintem ez így nem helyes! Várom válaszát! Tisztelettel Papp Martina

T. Kérdező!

Igen, tud.

Olvassa el az alábbi linkeken található összefoglalót/mintát és járjon el annak megfelelően.

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Tina8788 # e-mail 2019.09.11. 06:43

Jó napot kívánok! A kérdésem az lenne, hogy április 8.-a óta veszélyeztetett terhességi táppénzen vagyok! A párom augusztus 13.-án vitte be a táppénzes papírom (júliusit),a munkahelyemre (nem kifizető hely) ami azóta sem került leadásra! Tegnap beszéltem a munkáltatommal és ő azt mondta örüljek ha decemberben megkapom a pénzt mivel ők minden hó 12.-ig adják le a papírokat a könyvelőnek! Erről én nem tudtam! A mai nap folyamán visszük be az augusztusi táppénzes papíromat! Most nem tudom mihez kezdjek, kihez tudok fordulni ez ügyben, hogy jogos.-e amit a munkáltatom állít?! Tudok ez ügyben intézkedni,mert szerintem ez így nem helyes! Várom válaszát! Tisztelettel Papp Martina

vaczkor... #   2019.06.19. 08:54

MÓNIKA1034 2019.06.18. 18:09
Tisztelt Jogi személy!
A kérdésem az lenne, mennyi idő múlva köteles a munkáltató leadni a táppénzes papíromat, hogy kapjak táppénzt.
Rendszerint én a lehető leghamarabb leadom, a múlt hónapban 3 án adtam le a munkáltatónak, és ő 13 án tudta leadni, amikor megkérdeztem hogy miért nem adja le hamarabb, mert már lassan azért lejár minden fizetnivaló csekk határideje, kiröhögött és azt mondta van elég dolga ezen kívül.
Babát várunk és szükségünk van erre a kis pénzre is.
Így én leadtam 3-án, de még mindig nem kaptam táppénzt.
Mit tudok tenni?
Miután lezajlott az ominózus beszélgetés a könyvelő és én köztem, fel szerettem volna hívni, hogy akkor a következő havi táppénzt kinek , hová és mikor adjam le, nem vette fel, csak kinyomta a telefont. :(

T. Kérdező!

  • Az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog. ( Ákr. 2. § )
  • A táppénz, csed, gyed, baleseti és gyermekápolási táppénz iránti igényt a munkavállalónak a foglalkoztatójánál kell előterjeszteni, azaz az orvosi igazolásokat a munkáltatójának kell leadni. (Ebtv. 62. §)
  • Az ellátások igénylése –beleértve az esetleges jogorvoslati eljárást is- az ügyfél számára ingyenes, azaz illeték- és költségmentes. (Vhr. 75/A §)
  • A foglalkoztató a kérelem, illetve a dolgozó által leadott okmányok átvételét hitelt érdemlően (pl. átvételi elismervény adásával) köteles igazolni. (Vhr. 38. §)
  • Ha foglalkoztatónál TB kifizetőhely nincs úgy köteles egy, a MÁK honlapjáról letölthető un. Foglalkoztatói igazolás formanyomtatványt kitölteni és az összes szükséges okmánnyal együtt 5 napon belül a járási hivatalnak továbbítani. (Vhr. 38. § )
  • A kormányhivatal járási hivatala –amennyiben minden adat rendelkezésre áll - köteles az igényt 8 napon belül elbírálni, azaz kérelemről érdemben dönteni, határozatot hozni és/vagy az ellátást kiutalni. Késedelem esetén –mintegy büntetésként- köteles az ügyfél részére megfizetni az illetéktörvényben meghatározott összegű általános tételű eljárási illetéket. (3.000 Ft) Amennyiben az elbíráláshoz nem áll minden adat rendelkezésre, úgy az Ákr.értelmében függő hatályú végzést kell kiadni. Ekkor a max. ügyintézési határidő 60 nap. Amennyiben 60 napon belül sem születik döntés az ügyfél részére –mintegy büntetésként- 10.000 Ft-ot kell fizetni.
  • Ha az egészségbiztosító/kifizetőhely/járási hivatal késedelembe esik köteles az Art.-ban meghatározott késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fizetnie a jogosult részére. (Mentesül az egészségbiztosító (kifizetőhely) a kamatfizetési kötelezettség alól, ha annak összege az 1.000.- Ft-ot nem haladja meg.) (Ebtv. 69. § )

Amennyiben a munkáltató a fenti (táppénzes papír továbbítási) kötelezettségének nem, vagy nem határidőn belül tesz eleget panasszal fordulhat a kormányhivatal TB főosztályához.

A hivatal határozatban kötelezheti, illetve ha szükséges megbírságolhatja a sorozatosan jogszabályt sértő munkáltatót.

Ehhez mintát itt talál, igazítsa az Ön konkrét panaszához:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Érdemes elolvasnia ezeket is:
http://aktaforum.hu/showthread.php?…
http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

(A nemzetgazdasági miniszter 28/2017. (X. 31.) NGM utasításának (MÁK SZMSZ) 46. § (2) bek. 10. értelmében a Magyar Államkincstár az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatosan tájékoztatja a biztosítottakat, valamint segítséget nyújt az igény
érvényesítéséhez, lakossági megkeresés alapján szakmai tájékoztatást nyújt.)

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

MÓNIKA1034 # e-mail 2019.06.18. 18:09

Tisztelt Jogi személy!

A kérdésem az lenne, mennyi idő múlva köteles a munkáltató leadni a táppénzes papíromat, hogy kapjak táppénzt.
Rendszerint én a lehető leghamarabb leadom, a múlt hónapban 3 án adtam le a munkáltatónak, és ő 13 án tudta leadni, amikor megkérdeztem hogy miért nem adja le hamarabb, mert már lassan azért lejár minden fizetnivaló csekk határideje, kiröhögött és azt mondta van elég dolga ezen kívül.
Babát várunk és szükségünk van erre a kis pénzre is.
Így én leadtam 3-án, de még mindig nem kaptam táppénzt.
Mit tudok tenni?

Miután lezajlott az ominózus beszélgetés a könyvelő és én köztem, fel szerettem volna hívni, hogy akkor a következő havi táppénzt kinek , hová és mikor adjam le, nem vette fel, csak kinyomta a telefont. :(

Cabron_ # e-mail 2019.02.27. 09:17

@KittiBarbara:

Kicsit zavaros ez így nekem. Amit tenned kellett, az az, hogy a kórházi igazolással befáradsz a háziorvoshoz, és ő kiír továbbra is táppénzre. Majd a kórházi igazolás egy példányát elküldöd a munkáltatónak.
A keresőképtelenség kezdetétől számított 15 munkanapra betegszabadság illet meg, amit a munkáltató fizet. Ha az első 2 hét orvosi igazolását csak nemrég adtad le, akkor a munkáltató a februári bérszámfejtéssel együtt fogja azt számfejteni, majd kifizetni. Attól függetlenül, hogy csak az első két hét orvosi igazolást adtad le, és a keresőképtelenség még nincs lezárva, ezt a 9 munkanapot (csak feltételezem, hogy január 1-január 13-ig szól az a két hét)számfejtenie kell. A fennmaradó munkanapokra addig, amíg nincs táppénzes papír, nem számfejt semmit. Ha elküldöd a többi időszakra is a táppénzes papírt, akkor a 15. munkanapig betegszabi, a többi táppénz.
Ha a munkáltatód Tb. kifizetőhely, akkor neki kell számfejtenie a táppénzt beérkezéstől számított 8 napon belül, ha nem, akkor továbbítja az OEP felé a táppénzes papírodat, és majd az OEP fizet részedre.

Már február vége van, érthetetlen számomra, hogy miért csak az első 2 hetit adtad le.

monoszkop #   2019.02.27. 07:57

KittiBarbara 2019.02.26. 16:51
Tisztelt jogi személy!
Január elsején csuklótörés miatt kerültem kórházba. Erről értesítettem a munkaadómat e-mailen keresztül. Műtétre is került sor. Mivel először fordult elő, hogy munkaképtelenné váltam, ezért nem tudtam hogy mik a teendők. A főnököm nem tájékoztatott ,csak azt írta meg e-mail formájában hogy megbeszéli a másik főnökével, hogy hogyan kompenzálnak ez idő alatt. Vártam,de nem történt semmi. Vendéglátás a munkakör csekély bejelentéssel. Szóval nem tudtam ,hogy erre jár-e táppénz ,majd egy ismerős könyvelő tájékoztatott ,hogy jár ,és hogy betegszabadságra kellett volna kiírniuk. Ez utóbbi nem történt meg,a kifizetése sem. Most már eltelt lassan két hónap és semmi pénzt nem kaptam. A táppénzes papíromat csak nemrég tudtam leadni (az első két hetet),és azt a választ kaptam az irodából ,hogy amíg nem adom le a következő két hetet, addig el se tudják indítani a bérszámfejtést, és nem tudják továbbítani az illetékeseknek. Mondván ,hogy nem tudják lezárni a táppénzt. A bent maradt pénzemet ami jattból származik, azt se kaphatom meg postai úton csak úgy ,ha küldik a bérszámfejtőnek ,aki levonja belőle az adót. Kérdésem ,hogy mindezt megtehetik ,hogy nem adják oda a januári pénzemet, nem fizetik ki a 15 nap betegszabadság ,és nem küldik tovább az orvosi táppénzes papírokat az illetékesek felé. Nekem mik a további teendőim?
Előre is Köszönöm a válaszát!

T. Kérdező!

Nem, jogszerűen nem teheti meg, de nem mindenki tanúsít jogkövető magatartást. (Lop a boltban, a munkahelyen, vagy átmegy a piroson, nem tartja be a sebességkorlátozásra vonatkozó szabályokat, nem jelenti be a dolgozóit, nem fizet…)

A leírtakból nem derül ki, hogy ha január elsején, azaz közel 60 napja keresőképtelen miért csak az első két hétre (14 nap) vonatkozó orvosi igazolásokat/kórházi igazolványokat adta le.

Az „ismerős” könyvelő helyesen tájékoztatta.

A keresőképtelenség első 15 munkanapjára betegszabadságos bér (mértéke:70%), majd az ezt követő időre táppénz ellátás illeti meg. (Mértéke: A kórházi kezelés idejére 50%, a többi időre 60%.)
A táppénzes papírokat tovább küldeni valóban csak akkor tudják, ha a 15 munkanap betegszabadságot kimerítette, az erre az időre vonatkozó, valamint a további orvosi igazolásokat (értsd. a betegszabadság utáni legalább 1 napra vonatkozó táppénzes papírt) leadta.

A teendője mindenekelőtt az, hogy január elsejétől az összes, rendelkezésére álló orvosi igazolását és kórházi igazolványát adja le. (A kórházi ápolás tartamára is jár betegszabadság és/vagy táppénz!)

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

KittiBarbara # e-mail 2019.02.26. 16:51

Tisztelt jogi személy!
Január elsején csuklótörés miatt kerültem kórházba. Erről értesítettem a munkaadómat e-mailen keresztül. Műtétre is került sor. Mivel először fordult elő, hogy munkaképtelenné váltam, ezért nem tudtam hogy mik a teendők. A főnököm nem tájékoztatott ,csak azt írta meg e-mail formájában hogy megbeszéli a másik főnökével, hogy hogyan kompenzálnak ez idő alatt. Vártam,de nem történt semmi. Vendéglátás a munkakör csekély bejelentéssel. Szóval nem tudtam ,hogy erre jár-e táppénz ,majd egy ismerős könyvelő tájékoztatott ,hogy jár ,és hogy betegszabadságra kellett volna kiírniuk. Ez utóbbi nem történt meg,a kifizetése sem. Most már eltelt lassan két hónap és semmi pénzt nem kaptam. A táppénzes papíromat csak nemrég tudtam leadni (az első két hetet),és azt a választ kaptam az irodából ,hogy amíg nem adom le a következő két hetet, addig el se tudják indítani a bérszámfejtést, és nem tudják továbbítani az illetékeseknek. Mondván ,hogy nem tudják lezárni a táppénzt. A bent maradt pénzemet ami jattból származik, azt se kaphatom meg postai úton csak úgy ,ha küldik a bérszámfejtőnek ,aki levonja belőle az adót. Kérdésem ,hogy mindezt megtehetik ,hogy nem adják oda a januári pénzemet, nem fizetik ki a 15 nap betegszabadság ,és nem küldik tovább az orvosi táppénzes papírokat az illetékesek felé. Nekem mik a további teendőim?
Előre is Köszönöm a válaszát!

safranek... # e-mail 2019.02.26. 09:25

sa.lexa 2019.02.25. 14:47

Tisztelt jogi tanácsadás!

A háziorvosom kiírt öt napra, azonban én három után elég jól éreztem magam, így visszamentem dolgozni. Mivel most voltam először beteg, ezért nem tudtam, hogy le kéne záratnom a táppénzt, (a háziorvos is csak legyintett, mikor mondtam, hogy három napra kérem nem ötre, hogy max bemegyek dolgozni előbb). Tudnának tanácsot adni, hogy mit tudok tenni ilyen esetben? A háziorvos utólag le tudja zárni a táppénzt, vagy valahol be tudom jelenteni?

Köszönöm!

T. Kérdező!

Igen, le tudja zárni, illetve írásban Ön is nyilatkozhat a munkáltatónál, hogy a további napokra nem kíván betegszabadságot/tb ellátást igényelni.

sa.lexa # e-mail 2019.02.25. 14:47

Tisztelt jogi tanácsadás!

A háziorvosom kiírt öt napra, azonban én három után elég jól éreztem magam, így visszamentem dolgozni. Mivel most voltam először beteg, ezért nem tudtam, hogy le kéne záratnom a táppénzt, (a háziorvos is csak legyintett, mikor mondtam, hogy három napra kérem nem ötre, hogy max bemegyek dolgozni előbb). Tudnának tanácsot adni, hogy mit tudok tenni ilyen esetben? A háziorvos utólag le tudja zárni a táppénzt, vagy valahol be tudom jelenteni?

Köszönöm!

wers #   2019.02.25. 12:39

A munkaadónak megfelel-e ez így

Leginkább tőlük kellene megkérdezni. Valószínűsíthető, hogy igen.
Elvileg ugye nem írhatta volna ki a háziorvos ezt a hetet.
??? Miért ne feltételezné az orvos, hogy 1-re keresőképes leszel. Ha mégsem, akkor az orvoshoz kell visszamenni. Így szokták.

K.Melitta # e-mail 2019.02.25. 12:33

Tiszteletem!Táppénzen vagyok január 21től, február 28ig.A táppénzes papírom megkaptam már február 28-al bezáróan,március 1én már dolgozom.Azt mondta háziorvosom csak az első munkanapon vigyem a tp.papírt
(02.18-02.24, 02.25.-02.28).A munkaadónak megfelel-e ez így hogy az utolsó két hetet márc. 1én adom le.Vagy még februárban kell leadni ?Elvileg ugye nem írhatta volna ki a háziorvos ezt a hetet.

vaczkor... #   2019.02.11. 10:40

Endike 2019.01.23. 09:31

Tiszteletem.
2018.11
2018.12
Hónapokban 3-3napig táppénzen voltam,munkáltatóm részére tp papírt leadtam,ők azonban azóta sem küldték tovább az illetékes szerv felé.
Többszöri kérésemre minden alkalommal azt a választ kaptam,hogy ők továbbküldték.
Ma kaptam tájékoztatást az Oep-től hogy 2018.10.09 óta hozzájuk nem érkezett semmilyen papír.
Nos a kérdésem az lenne,hogy ezek függvényében milyen jogorvoslati lehetőségeim vannak?

Javasolt elolvasni az itt található összefoglalót:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vaczkor... #   2019.02.11. 10:38

ckaroly 2019.02.08. 16:52
Üdvözletem!
Apósom egy évig táppénzen volt,de amikor újra munkába állt volna kiderült,hogy meg kell műteni még egyszer egy előre nem látott betegség miatt.
Tudnak abban segíteni,hogy ilyenkor mi a teendő,van-e valami lehetőség arra,hogy ezt meghosszabbítsák?Ha nem,akkor mennyi idő,amíg újra táppénzre mehet?
Előre is köszönöm válaszukat.
Tisztelettel,
C.Karoly

-Nem, nincs rá lehetőség. Mindenki legfeljebb 365 napig jogosult táppénzre.

  • Az újabb keresőképtelenségéből kifolyólag annyi nap táppénzre lesz jogosult a betegszabadság lejárta után, ahány naptári napot dolgozott a keresőképtelenség első napját megelőzően.

(Javasolt pl. kivenni az 1 év alatt felhalmozott szabadságot.)

ckaroly # e-mail 2019.02.08. 16:52

Üdvözletem!
Apósom egy évig táppénzen volt,de amikor újra munkába állt volna kiderült,hogy meg kell műteni még egyszer egy előre nem látott betegség miatt.Tudnak abban segíteni,hogy ilyenkor mi a teendő,van-e valami lehetőség arra,hogy ezt meghosszabbítsák?Ha nem,akkor mennyi idő,amíg újra táppénzre mehet?

Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelettel,

C.Karoly

Endike # e-mail 2019.01.23. 09:31

Tiszteletem.
2018.11
2018.12
Hónapokban 3-3napig táppénzen voltam,munkáltatóm részére tp papírt leadtam,ők azonban azóta sem küldték tovább az illetékes szerv felé.
Többszöri kérésemre minden alkalommal azt a választ kaptam,hogy ők továbbküldték.
Ma kaptam tájékoztatást az Oep-től hogy 2018.10.09 óta hozzájuk nem érkezett semmilyen papír.
Nos a kérdésem az lenne,hogy ezek függvényében milyen jogorvoslati lehetőségeim vannak?

intentio #   2019.01.21. 10:20

Bálint5 2019.01.18. 18:41

Üdvözletem! Gyárban dolgozom,és érdeklődnék,hogy a táppénzes papíromat köteles vagyok-e a műszakvezetőmnek megmutatni,hogy munkába állíthasson? Vagy semmi köze hozzá,csak az egészségügyi kiskönyvhöz,amiben az üzemorvos beírja/pecsételi,hogy munkába állhatok?(A műszakvezető nem rendelkezik munkáltatói jogkörrel.)Mert ha valaki egyből az irodán adja le a táppénzes papírját és nem mutatja meg a műszakvezetőnek,az nekiáll hisztizni,és nem akarja munkába állítani.

T. Kérdező!

Ezt a munkáltató belső szabályzatában kell/lehet rögzíteni, erre vonatkozóan sem az Mt., sem a TB jogszabályok nem tartalmaznak rendelkezést.

Belső szabályzat, utasítás, eljárásrend hiányában a helyben szokásos módon, a korábban kialakult gyakorlat szerint javasolt eljárni.

Bálint5 # e-mail 2019.01.18. 18:41

Üdvözletem! Gyárban dolgozom,és érdeklődnék,hogy a táppénzes papíromat köteles vagyok-e a műszakvezetőmnek megmutatni,hogy munkába állíthasson? Vagy semmi köze hozzá,csak az egészségügyi kiskönyvhöz,amiben az üzemorvos beírja/pecsételi,hogy munkába állhatok?(A műszakvezető nem rendelkezik munkáltatói jogkörrel.)Mert ha valaki egyből az irodán adja le a táppénzes papírját és nem mutatja meg a műszakvezetőnek,az nekiáll hisztizni,és nem akarja munkába állítani.

safranek... # e-mail 2018.12.14. 08:45

Tudatos88 2018.12.13. 15:55

Üdvözlöm
Érdeklődnék,hogy jogilag megteheti-e a munkáltató,hogy amit a szakorvos ír papírt a diagnózissal,azt elkêrje?

Köszönöm a választ

T. Kérdező!

A munkáltató föszabály szerint csak a keresőképtelenséget igazoló orvosi igazolásokat (táppénzes papír) kérheti el jogszerűen.

Korábban (a szocializmusban) ezen okmány tartalmazta a BNO kódokat (betegségek nemzetközi osztályozása), mivel azonban ez alapján a munkáltató számára is visszakereshető volt az, hogy a dolgozó milyen betegséggel (nemi betegség, vetélés stb.) volt táppénzen ezt -tekintettel arra, hogy ehhez a munkáltatónak semmi köze- megszüntették, helyette egy 1-től 9-ig terjedő kódrendszert vezettek be, amelyből ez már nem derül ki. Pl. 4=háztartási baleset, 8 egyéb megbetegedés, 5=gyermekápolás miatti keresőképtelenség, 3=közúti baleset stb.