határozatlan idejűvé vált munkaszrződés


the big cat # 2004.10.24. 14:19

A munkáltató eljárása jogellenes, ezt bíróságon simán megnyeritek, a szerződése határozatlan idejűvé vált, a munakviszony megszüntetése jogellenes. forduléjatok ügyvédhez, aki ezt leírja neki, aztán ha nem tér jobb belátásra, akkor per. Elveszti.

csufi99 # 2004.10.22. 19:21

Az Mt. nem mondja hány napon belül kell munkába állnia( azért ez sem lehet nyilvánvalóan hosszú időtartam).
Kérdés, hogy betegszabadságon volt a nejed, s a munkáltatónak adta le a keresőképtelen állományról a papírjait?
A dolgozót évente 15 nap betegszabadság illeti meg, ez időarányosan jár év közben kezdett munkaviszony esetében, arról tudtok, hogy ebből vett-e igénybe már ez évben? A táppénz a betegszabadság lejártát követően kezdődik.
A munkában töltött nap a közvetlen felettes tudtával nincs naphoz kötve, s addig betegszabadságon, táppénzen volt, ezt tudnotok kell az elszámoló papírból, bérjegyzékből. Mindez - úgy gondolom szintén a munkáltató számfejtésével, vagy közvetítésével történt.
Én megpróbálnám az egyeztetést a munkáltatóval, s ha nem megy kérj ügyvédi tanácsot, s indítson a nejed munkaügyi pert. Ha időközben határozatlan idejűvé vált a munkaviszonya, s ez az alapállás, nem mondhat fel táppénz alatt a munkáltató. ha a szerződése lejárt, azt nem október 19-én kellene kézhezvennie, s lényeges a munkavégzése, illetve a betegszabadság, táppénz folyósítás is,
különösen a betegszabadság, mely munkáltatóhoz kötött.

v.janos # 2004.10.20. 13:50

Sajnos fel kell frissítenem a témát. Szóval, mi is úgy gondoltuk, hogy határozatlan idejűvé vált a párom munkaviszonya. Ami ennek ellenére történt: 2004. szeptember 30-án lejárt a határozott idejű szerződés. A párom akkor betegállományban volt, egészen október 5-ig. De október 6-án és utána több napot munkával töltött a közvetlen felettese tudtával. Majd sajnos október 11-én ismét visszaesett és betegállmányba kellett mennie. Ekkor még szó sem volt arról, hogy megszűnt a munkaviszonya. Viszont tegnap kézhez kapta az összes kilépő papírját és szeptember 30-cal számoltak el vele. Abszolút nem is szerepel a papírokban, hogy ő októberben is több napot dolgozott. Mit lehet tenni? Attól, hogy nem október 1-én, hanem csak 6-án és utána dolgozott néhány napot fennáll, hogy határozatlanná vált a munkaviszonya?
Előre is köszönöm a válaszokat.

csufi99 # 2004.10.08. 09:37

Én úgy gondolom ez egy szerződés, egy munkaviszony. Más lenne, ha nem hoszbbítanak, hanem lejárt, s kötöttek volna egy új szerződést akármennyi határozott időre, a hosszabbítás lényege, hogy az előző munkaviszony meghosszabbodik.

v.janos # 2004.10.08. 08:15

A kérdés lényege pedig éppen az volt, amit nem értettél. Talán kevéssé ismert, de a Mtk. nemcsak azt mondja ki, hogy a határozott idejű munkaviszony határozatlanná válik, ha akár egy napot is tovább dolgozik az illető a közvetlen vezetője tudtával. Hanem azt is kimondja hogy, ha 30 napos vagy annál rövidebb idejű volt a határozott idejű munkaviszony, akkor az max. 30 nappal hosszabbodik meg. Éppen emiatt vetettem fel azt, hogy jól gondojuk-e, hogy a 26 napos hosszabbítás nem egy önálló 26 napos határozott idejű szerződés, hanem egybe tekintendő az 5hónapos munkaviszony. A hosszabbítás formailag is csak egy 2 mondatos munkaszerződés-módosítás volt és nem egy önálló szerződés. Ennek fényben várhatom a további reakciókat? Előre is köszönöm.

csufi99 # 2004.10.07. 20:35

Igen, a munkaviszonya határozatlan idejűvé vált!!
A kérdés azon részét nem értem, mi jelentősége lehet a 26 napos mviszonynak, meghosszabbították az előzőt. A meghosszabbítástól az első is határozott idejű volt, s a második is határozott időre meghosszabbítás.

v.janos # 2004.10.07. 19:32

Tisztelt Fórum!

A páromnak 2004. május 3-tól szeptember 3-ig tartott a határozott idejű munkaszerződése. Ezt követően ezt (közös megegyezéssel) meghosszabbították szeptember 30-ig. Ezt követően nem történt m újabb szerződésmódosítás, de azóta is jár dolgozni. Kérdés: Ezzel határozatlan idejűvé vált a munkaszerződése? Jól gondoljuk, hogy a szerződésmódosítás nem számít egy önálló 26 napos határozott idejű munkaszerződésnek? Jól gondoljuk, hogy így egy 5 hónapos munkaviszonyról van szó, s így nemcsak 30 napig tart a határoztlan idejű szerződése?