végkielégítés és felmondás


ObudaFan # 2017.02.05. 14:09

Leevi

Nem kell indokolni.

ObudaFan # 2017.02.05. 14:03

victoryv

Látni kellene az aláírt iratokat, de ha kifejezetten azt kérted, hogy mentesítsenek a munkavégzés alól, akkor valószínűleg nem jár.

Leevi # 2017.02.05. 13:56

Üdv!

Annak a munkavállalónak, aki a 40 éves jogosultsági idővel elment nyugdíjba (de a rá irányadó nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be), kell-e indokolni a határozatlan idejő munkaviszonyának a felmondását?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.05. 10:56

Aki egészségügyi okból keresőképtelen, az mentesül a munkavégzés alól. A felmondási idő a keresőképtelenség ideje alatt is telik.

robotolok # 2017.02.05. 10:15

Ha jól értem, nem jár végkielégítés, ez rendben is van.

De ha egyszer egészségügyileg nem tudom folytatni a munkát, akkor is le kell töltenem a felmondási időt? Betegállományban lennék végig, vagy betegállomány után még le kell dolgoznom?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.05. 09:44

Van.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.05. 09:43

Nem.

robotolok # 2017.02.05. 08:52

Üdvözletem!

A végkielégítéshez szükséges időm megvan. Én mondanék fel, de van egészségügyi panaszom, és a munkámat nem tudom folytatni, ezt orvos tudja igazolni.

Így járna végkielégítés?

Elvileg ugye a felmondási időt le kellene töltenem, de az egészségügyi dolog miatt ez kissé abnormális lenne.

Tehát jár-e végkielégítés, és van-e felmondási időm ez adott esetben?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.01. 13:20

Miért, te úgy gondoltad, hogy a semmiért fizet egyhavi bért?

victoryv # 2017.02.01. 13:18

Kedves Dr. Obudafun :)
Nagyon köszönöm az előző kérdésemre adott hipergyors választ.
A jelenlegi problémám a következő:
A gyerekekkel itthon töltött fiz.nélküli szabadság lejárta után 8 órás állásajánlatot kaptam a munkáltatómtól. Miután két kisgyerekem van, így a 18h-ig tartó munkaidő vállalhatatlan számomra. A munkáltató azonnali felmondásra akart rábeszélni, én (rendes) felmondást nyújtottam be, azzal a kéréssel, hogy miután nincsenek futó projektjeim, kérem, hogy a 30 napos felmondási idő alatt mentsen fel a munkavégzés alól. A felmentést megkaptam, ezzel együtt azt is, hogy a felmondási idő alatt munkabér nem illet meg.
Kérdéseim:

  1. jogszerű a munkáltató részéről ez a hozzáállás?
  2. ha visszavonom a felmondásom azon részét, hogy mentesítsenek a munkavégzés alól és beülök egy hónapra (hogy a felmondási időre jutó fizetéstől ne essek el), ezt kötelesek elfogadni?
  3. van-e bármilyen más lehetőség arra, hogy a felmondási időre járó fizetést megkapjam?

Köszi a választ előre is,
Viki

ObudaFan # 2017.01.30. 21:26

Egyáltalán nem kell jogszabályi hivatkozás, de ha írsz bele, akkor a 65. § (1) továbbra is jó.

victoryv # 2017.01.30. 20:28

kedves fórumozók!
munkavállalóként szeretnék felmondani (a régen rendes felmondásnak nevezett felmondással).
az internetről letölthető felmondó levelek
a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 65. § (1) bekezdésre hivatkoznak.
miután a Munka Törvénykönyve tavaly változott, így szeretnék megerősítést kérni, hogy a fenti jogi hivatkozás aktuális-e most is? amennyiben nem, nagyon megköszönném, ha pontosítanátok, hogy milyen jogszabályra kell hivatkoznom a felmondó levelemben.
előre is köszönöm,
Viki

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.27. 12:53

az egybefüggő munkaviszonynak számít-e?
Szerintem igen. (Bár nem ez a precíz kifejezés.)

qba20 # 2017.01.27. 12:39

Kedves Fórumozók!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
A jelenlegi munkahelyemen 2012-ben kezdtem, majd 2016-ban más munkakört töltök be. Ekkor megkaptam a munkakör módosításról a papírt. Nem kaptam munkaköri leírást. Nem sokkal később, amiben megegyeztünk mi lesz a feladatom, mást kellett dolgoznom. Ez még nem akkora probléma, de pár hete megtudtam elkell utazni jó pár hétre az ország másik végeébe, természeteszen hétfőn indulás, majd pénteken haza. Az első nap, kiderült az, hogy abszolút nem azt kell dolgoznom amit előzőleg megbeszéltünk. Ez után jött a fekete leves. 5-en aludtunk egy 4 ágyas apartmanban, ahol vagy egy meglett korú férfiember mellett kellett volna egy egyszemélyes ágyon aludnom vagy egy kanapén ami mellett befújt a szél(kint kb. -19fok volt). Az éjszakát eltöltöttem a kanapén dideregve, majd hazautaztam és közöltem a főnökömmel, hogy ezt nem csinálom. Megfáztam és azóta is betegszabadságon vagyok. A fönököm közös megegyezésű felmondást szeretne, viszon mivel kiesik a jövedelmem, mert nem olyan könnyű az álláskeresés, szükségem lenne végkielégítésre. Van járható út, hogy igénybe tudjam venni a végkielégítést?
Köszönöm a válaszokat!

Hajnalka1 # 2017.01.27. 12:30

Tisztelt fórum! Arra lennék kíváncsi, hogyha 2 évig egy külsős cégtől dolgoztam a jelenlegi munkahelyemen, de utána átvett a vállalat, az egybefüggő munkaviszonynak számít-e? Ha elbocsájtanak, kapnék - e végkielégítést arra az időre is? Köszönöm előre is. Összesen 3 év év két hónap a munkaviszonyom. Nem hiányoztam egy napot sem, kivéve a szabadságot.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.09. 19:47

Nem a munkáltatók tetszésén múlik, hogy üzemi jogutódlás-e.

Pinokio # 2017.01.09. 19:33

Munkaszerződésem határozatlan időre szól,sajnos változó munkahely van megjelölve, valamint az első munkahely konkrét címe. Azóta is ezen az első konkrét munkahely címen dolgozom.
Nem valószínű, hogy üzemi jogutódlás lenne, mert a munkáltatóm konkrétan elmondta mire számíthatunk Idézem:. "Amennyiben valamiért mégsem mi nyerjük, úgy azon kollégáknak, akiknek tudunk a közelben munkalehetőséget biztosítani és elfogadják az ajánlatunkat, azokat feltétlenül áthelyezzük. Azon kollégáknak, akiknek nem tudunk megfelelő alternatívát felajánlani, továbbítom önéletrajzukat a konszernnek. Ezen felül természetesen adott esetben a nyertes cég felé az esetleges átjelentkezéseknek sem álljuk gátját."

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.08. 10:09

Nekem ez üzemi jogutódlásnak tűnik.

ObudaFan # 2017.01.08. 09:43

Az, hogy a hozzájárulásod nélkül a munkáltató módosíthatja-e a munkavégzés pontos helyét, jórészt a munkaszerződésed tartalmától függ. Elsősorban tudni kellene, hogy a szerződésedben hogyan van a munkavégzés helye definiálva, egy konkrét címként, vagy a munkáltató mindenkori székhelyeként, esetleg valamilyen földrajzi kategóriaként.

Pinokio # 2017.01.07. 17:46

Egy üzletközpontot. (bevásárló központ)
Még annyit, hogy esetleg, ha másik cég nyeri meg az üzemeltetési tendert, nem tudom, hogy azok esetleg átvennének-e engem. Ha átvesznek gondolom akkor is fel kell mondania nekem a mostani munkáltatómnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.07. 17:01

Mit üzemeltettek?

Pinokio # 2017.01.07. 16:59

Tisztelt Fórumozók.
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Esetem a következő: 8 éve dolgozom folyamatos 8 órás jogviszonyban a jelenlegi munkáltatómnál a munkaszerződésemben rögzített fix állandó munkahelyen. Táppénzen ez idő alatt nem voltam. A munkáltatóm többek között üzemeltetéssel foglalkozik és erre a munkakörre alkalmaz engem is. A létesítmény üzemeltetésére (ahol dolgozom) a létesítmény tulajdonosa egy tendert írt ki. Nagy valószínűséggel a mostani munkáltatóm ezt nem fogja megnyerni, így az én itteni munkám is megszűnik hamarosan. A munkáltatóm olyasmiben gondolkodik, hogy felajánl egy cégen belüli, de a jelenlegi lakhelyemtől és munkahelyemtől távolabbi munkalehetőséget a mostani helyett, ami avval járna, hogy a távolabbi városba át kellene járnom ami nekem jóval több problémát okozna és nem igazán lenne nekem jó. Kérdésem az, hogy köteles vagyok-e ezt elfogadni? Ha nem fogadom e, akkor ez mivel jár,és mire figyeljek a felmondásnál. Mindenképp azt szeretném, ha a munkáltatóm mondana fel, mert megszűnt a munkahelyem és így esetleg végkielégítés is járna nekem.
A segítő válaszokat előre is köszönöm

ObudaFan # 2017.01.05. 21:43

A munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Ebben az esetben jár végkielégítés.
Ha ilyen okot nem tudsz felhozni, akkor csak rendes felmondással mondhatsz fel, akkor pedig nem jár.
Közös megegyezésben abban állapodtok meg, amiben szeretnétek.

kolide # 2017.01.05. 21:12

Tisztelt fórumtársak!

Több, mint 3 év foglalkoztatottság után szeretnék felmondani!
Ha ezt azonnali hatályú felmondással teszem meg akkor jár-e végkielégítés? Esetleg közös megegyezéssel fel ajánlhatja a munkáltató?
Mit a takar a jogszerű felmondás?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.06. 15:52

Nem.