végkielégítés és felmondás


Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.10. 13:28

+1

Lyonee # 2013.07.10. 12:56

Szerintem nem fizethető ki nektek még hagyatéki eljárás után sem a végkielégítés, mert nem jár.

Végkielégítés illeti meg a közalkalmazottat, ha közalkalmazotti jogviszonya felmentés miatt szűnik meg.
Hiába állt apukád felmentés alatt, a közalkalmazotti jogviszonya a halálával szűnt meg és nem a felmentés miatt.
Sem a kjt sem az MT nem rendelkezik a végkielégítés kifizetéséről az elhalálozás után az örökösöknek.

Cohyke # 2013.07.09. 22:09

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék.

Édesapám mostmár több, mint 1 éve meghalt.
Halála elött felmondási idejét töltötte egy állami cégnél (Opera) ahol megállapították már neki a végkielégítést...
A halála után testvéremmel bementünk megérdeklődni, hogy a bent maradt összeget hogyan milyen módón tudnánk megigényelni, illetve mennyiről is van szó, ahol is elhajtottak minket, hogy mivel még nem volt mega hagyatéki információt nem adhatnak, és mellékesen kijelentették, hogy örökölhető a végkielégítés, mivel "nem tudják milyen jogcímen" kiutalni...
Ha jól tudom 9-10 évet dolgozott ott édesapám, és ha jól olvastam neten akkor asszem 4 havi átlagkereset járna neki (600 e Ft körül).
Megteheti-e ezt a munkáltató, vagy ha nem akkor mire hivatkozva kéne bemenni és az "asztalra" csapni?
Lesz majd még több ügy is de most csak ennyire volt időm mennem kell dolgzoni, illetve össze kell szedni a többi dolognak az adatait, h meg tudjalak titeket kérdezni...
Köszönöm előre is.

Cohyke

Dike83 # 2013.07.05. 23:02

Én is erre gondoltam, de egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ilyen van...

Lyonee # 2013.07.05. 17:11

Nehogy elfogadd! Visszaadod a végkielégítést egy hét múlva pedig próbaidő alatt megszünteti a munkaviszonyodat. Egyáltalán ilyent kitalálni!?
Csoda, hogy még morfondírozol rajta.

Dike83 # 2013.07.05. 16:12

Sziasztok!
Segítséget kérnék abban ,hogy ha a munkáltatóm felmondott, közös megegyezést írtunk alá.Megkaptam a végkielégítést, viszont most visszahívnának egy másik munkakörbe, kevesebb pénzért, 3 hónapos próbaidővel, 6 hónapos határozott időre, de a végkielégítést vissza kérnék. Megtehetik?
Ha megtagadom a visszafizetést akkor erre hivatkozva megtehetik, hogy mégsem vesznek fel?
Erre mit léphetek?
Előre is köszönöm a válaszokat!

aquarius75 # 2013.07.03. 19:23

Elnézést, természetesen, Egyjogász.

aquarius75 # 2013.07.03. 19:23

Kedves Egyenjogász, köszönöm az Ön véleményét is.
A közös megegyezésben valóban van egy olyan mondat, hogy feleknek az ott írtakon kívül egymással szemben nincs semmi követelésük. Ugyanakkor, mivel a végkielégítésre konkrétan nem tért ki a közös megegyezés szövege, ezért aláírás előtt írásban erre rákérdeztem, és ezt a választ kaptam:
"Természetesen, a Munkaszerződésében foglaltakat figyelembe véve fogjuk az elszámolást megtenni."
Ebben a tekintetben tehát a közös megegyezés követi a Munkaszerződést.

Egyjogász # 2013.07.03. 05:46

Jól el lehet ezen vitatgozgatni.

Ugye a munkaszerződés szerint a Munkavállalót a Munka Törvénykönyve által biztosított időtartamon túl három hónap alapbérnek megfelelő végkielégítés illeti meg amennyiben munkaviszonya megegyezéssel szűnik meg.

A közös megegyezés lényege ugyanakkor, hogy abban a felek szabadon állapodhatnak meg bármiben, azaz akár a munkaszerződés fenti rendelkezésétől is eltérhetnek. Na most akkor, ha nem írtak erről semmit a közös megegegyezésben és pl. van abban egy olyan mondat, hogy feleknek az ott írtakon kívül egymással szemben nincs semmi követelésük (mi ezt mindíg beleírjuk), akkor mi van?

Így szerintem az az alapkérdés, hogy a közös megegyezést a bíróság a munkaszerződéstől történő eltérő megállapéodásként értelmezi, vagy azt mondja, bármi van a közös megegyezésben, a munkaszerződést alkalmazni kell.

Egy viszont biztos, aki ezt a munkaszerződést fogalmazta, az egy korszakos munkajogi zseni lehetett....

ObudaFan # 2013.07.03. 05:17

Szerintem inkább feléd áll a zászló, mert inkább lehet úgy értelmezni, hogy ha az Mt. szerint 0 végkielégítés jár, akkor jár 3 hónap. És egyébként is, ellentétes értelmezésnél mit keresne a szövegben a munkavállalói rendes felmondás. De garanciát nyilván nem fog senki vállalni, hogy megnyered ezt a pert.

aquarius75 # 2013.07.02. 19:56

Immaculata, köszönöm, de a közös megegyezés azt nem részletezte, hogy a munkaszerződésnek a végkielégítésre vonatkozó része MIKÉNT értelmezendő, csak azt, hogy a munkaszerződésben foglaltak szerinti kifizetés történik meg.
Ergo KBS megállapítása érvényes:"az értelmezés attól függ, hogy melyik felet képviselem".
Ugyanakkor Kismaci megállapítása mellett is lehet érvelni, azaz "A törvény megengedi, hogy a munkavállaló javára a felek eltérjenek az előírásoktól. Ahogy elnézem, ez az a helyzet."

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.02. 18:51

A közös megegyezés kifejezés azt jelenti, hogy amiben a felek közösen megállapodtak.

A nem mindenképpen azt jelenti, hogyha a felek nem úgy állapodtak meg, akkor a szerződés szabadsága, vagy megállapodás szabadsága értelmében nem lehet eltérő kiváltságokat kicsikarni még akkor sem, ha a Tv. ezt eltérő megállapodás hiányában megengedné.

aquarius75 # 2013.07.02. 18:30

KBS eszem ágában sincs hibáztatni Önt, sőt, köszönöm a felvilágosítást! Csak arra akartam utalni, hogy az Ön szavai szerint az értelmezés attól függ, melyik fél oldaláról nézzük (azaz, valamelyik fél pénzétől: ha jobban megfizetett ügyvéd védi az érdekeit, akkor a madár oda fog fütyölni?). Ami azért meglehetősen bizarr, mert én nem jogtanult ember vagyok; és még mindig nem tudom eldönteni, ilyen értelmezésbeli különbözőség miatt érdemes-e egy munkaügyi perbe belekezdeni?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.02. 17:49

Ne forgasd ki a szavaimat! Ennek a konkrét szövegnek az értelmezése függ a fél érdekeitől. Mert sikerült szarul megfogalmazni. Ezért ne engem hibáztass, nem én írtam.

aquarius75 # 2013.07.02. 17:29

Kismaci, igen, ezt az információt kaptam a közös megegyezés aláírása előtt egy mediátorként dolgozó munkajogásztól is, pont erre a mondatra vonatkozóan. A munkaadó pedig írásban biztosított arról, hogy a munkaszerződésben rögzített végkielégítést kifizeti.
De mint KBS válaszában látjuk, a jog értelmezése attól függ, "melyik oldalt fütyöl"...
A kérdés persze, hogy ilyen felfogással szemben érdemes-e munkaügyi pert indítani?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.02. 16:25

özös megegyezésnél, e szerződés alapján ki kell fizetni a MT szerinti végkielégítést vagy nem?
No, ez az eset, amikor az értelmezés attól függ, hogy melyik felet képviselem. Nyilván célszerű lett volna az aláíráskor tisztázni.

Kismaci # 2013.07.02. 14:42

Kedves aquarius75!

A törvény megengedi, hogy a munkavállaló javára a felek eltérjenek az előírásoktól.
Ahogy elnézem, ez az a helyzet.

aquarius75 # 2013.07.02. 14:22

Kifejtené, ez a "nem mindenképpen" mit jelent? Közös megegyezésnél, e szerződés alapján ki kell fizetni a MT szerinti végkielégítést vagy nem? (a "további 3 hónap" nem kérdéses)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.02. 14:11

Nem mindenképpen.

aquarius75 # 2013.07.02. 11:49

Tisztelt Szakértők!
Korábban feltettem a kérdést, a következő tartalmú munkaszerződés szöveggel kapcsolatban:
"Munkavállalót a Munka Törvénykönyve által biztosított időtartamon túl három hónap alapbérnek megfelelő végkielégítés illeti meg a Munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén, továbbá amennyiben munkaviszonya megegyezéssel szűnik meg, vagy amennyiben a munkaadói illetve munkavállalói rendes felmondással szűnik meg. Egyéb esetben a Munkavállalót végkielégítés nem illeti meg."

Akkor az volt a kérdés, hogy munkavállalói felmondásra is érvényes-e a végkielégítés; válasz az volt, hogy igen.
Azt viszont nem értem, hogy ha a MT szerint közös megegyezésnél ill. munkavállalói felmondásnál NEM jár a MT szerinti végkielégítés, akkor ez a mondat nem ellentmondásos? Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy a szerződés a munkavállaló részére kedvezően eltér a MT-től (azaz mindenképpen kifizetendő a MT szerinti ÉS a szerződés szerinti 3 hónap)? Köszönöm a válaszukat.

laposa # 2013.06.21. 07:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni,mert már teljesen belekeveredtem a felszámolási folyamatba...
5 éve állok munkaviszonyban,jelenleg 2 éves gyermekemmel vagyok itthon GYES-en. Tavaly januárban kaptam egy levelet a munkáltatómtól, hogy elindult a felszámolási eljárás. Kb 3 hete felhívott a felszámolást végző cég képviselője, hogy szeretné lezárni a felszámolást, és már csak én vagyok a cégben. Közös megegyezésben állapodtunk meg,aláírtam,mivel a cég jogutód nélkül szűnik meg, és a közös megegyezés záradékaként kitértünk arra,hogy igényt tartok a végkielégítésre. Elvileg 2 havi munkabérem jár ilyenkor. Felhívtam a felszámolót,hogy mikor küldi ki a leszámolási papírjaimat, és rákérdeztem a végkielégítésre. Erre a hölgy annyit mondott, hogy a cégnek nincs pénze,és akinek fizettek, az is a bérgarancia alapból kapta meg a pénzét. Kitért arra is, hogy közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonyom náluk, így ne akarjak semmit. Azért nem rúgtak ki,mert felmondási védelem alatt állok,mivel a gyermekem nincs még 3 éves. Egyedül azért írtam alá a közös megegyezést,mert közben találtam új munkahelyet, és kellettek a kilépő papírjaim, és GYES mellett fogok dolgozni.
A kérdésem az lenne,hogy jár-e ilyenkor nekem végkielégítés?

pista96 # 2013.06.17. 11:33

Tisztelt Fórumozók!
Munkahelyemen végkielégítéssel 29 év után felmondtak, mert megszűnt a munkaköröm.
Lehetséges-e az, hogy a különadó összege egyáltalán megjelenjen a levont adóban, ha a különadó alapja nem éri el a 3,5 millió forintot? Pontosabban, nálam a végkielégítés összege nem éri el a kétmilliót sem, a különadó összege viszont majdnem ugyanennyi. Hozzá kell tennem, nem voltam olyan pozícióban, amit a törvény nevesít, mint adónövelő tényezőt (2010. módosított XC tv. 9§ (3) b) alá tartozom).
Köszönettel: Pista

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.23. 08:21

Nem lett sokkal több értelme. Próbáld felfogni, hogy a közös megegyezésben a "távolléti díj" nem jogcíme a fizetésnek, hanem csak a mértéke.

Mi az igazi kérdésed? Mi a valódi problémád?

jankosz (törölt felhasználó) # 2013.03.23. 08:17

Tisztelt Fórumozók!

Miután Kovács Béla Sándor szerint ezekre az egyszerű kérdésekre lehetetlen a válaszadás (előzmény: 2013.03.19. 18:49), újra felteszem azokat pontosítva, hátha más tud válaszolni:

  • Távolléti díj kifizetése a munkavállalónak 2012-től (az új Mt. szerint) csak a foglalkoztatási jogviszony időszakában megvalósult munka alóli időleges felmentés időszakaira vonatkozóan jogszerű?
  • Távolléti díj kifizetése a cég volt munkavállalója számára 2012-től (az új Mt. szerint) a foglalkoztatási jogviszony utáni időszakra vonatkozóan is lehetséges végkielégítés helyett?
  • Köteles-e a munkaadó a munkavállaló járulékait megfizetni arra az időre, amely időre távolléti díjat fizet neki?

Akár csak egy igent vagy egy nemet is köszönök szépen.

aquarius75 # 2013.03.20. 12:48

Nagyon szépen köszönöm az információkat és a segítséget!