Tisztelt Hölgyem/Uram,
Egy multicégnél dolgozom területi képviselőként. Munkánkat PDA és GPS is rögzíti. Arról érdeklődnék, hogy mi tartozik a munkaidőbe? Munkával kapcsolatos előkészületek? Van ahol azt olvastam, hogy az első boltomhoz eljutás és az utolsó boltomból hazajutás is a munkaidő része az általam betöltött pozíció esetén. Volt olyan ahol viszont ennek ellenkezőjét olvastam.
Szeretnék tisztán látni.
Köszönöm a válaszokat
Tisztelettel
Munkaidő területi képviselők esetében
„Volt olyan ahol viszont ennek ellenkezőjét olvastam”
Javaslom a munkaszerződésed olvasását, hátha tisztábban látsz.
Mt. 86. § (3) Nem munkaidő
- a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama.
Célszerű lett volna ezt a munkaszerződésben rendezni.
Mellesleg az ilyen munkakörben jelléemzően kötetlen szokott lenni a munkaidő. A munkáltató minden napora listát ad, hová kell menned?
Az van megadva, hogy naponta hány boltot kell meglátogatnom.
Nem tudom, hogyan csináljam azt, hogy a munkámmal kapcsolatban adminisztrációs munkám is van. Én ezt a boltok látogatása után csinálom, itthon. Máshogy nem is tudnám. Szóval ha nem tartozik bele a munkaidőbe az utolsó boltból való hazajutás akkor ki kell lépnem a rendszerből amikor hazaindulok, hogy munka vége, de nem tudok még aznap visszalépni, így az adminisztrációs munkám nem jelenik meg mint munkaidőbe történő munkavégzés. Ez sokszor akár 2-3 óra is lehet. Sőt, így magánkilóméternek számolják a munkaidő utáni, előtti autózást, miközben én csak a munkavégzés helyszínét közelítem meg.
Kötetlen a munkaidőm, olyan téren, hogy nincs megadva, hogy 8-4ig, de az igen, hogy 8 és fél óra.
Kötetlen a munkaidőm, olyan téren, hogy nincs megadva, hogy 8-4ig, de az igen, hogy 8 és fél óra.
Régebben, egy kisker hálózatnál, ahol dolgoztam, a "munkahely" gyakorlatilag a céges autó volt, tehát az autó indulásakor kezdődött a munkaidő. Ez nem teljesen egyezik a munkába járással. Ugyanis a cég határozza meg, melyik az első bolt (lehet 20 km, de akár 150 is). Hozzánk az ország egész etrületéről jártak képviselők, Szegedről, Pécsről, Győrből stb, és a mi képviselőink is járták az egész környéket.
Az én munkahelyemet is tekinthetjük az autónak. Nekem is van olyan napom amikor 140 km-re kell utaznom, hogy elkezdjem a munkám és a végén ugye újra haza kell mennem 140 km-t. Mostanában kicsit kikezdtek minket a cégnél, hogy mennyit dolgozunk, ezért szeretném jogilag tudni mi a valóság ezzel kapcsolatban.
Területi képviselőként változó munkahelyem van, ezért gondoltam, hogy munkaidő az is, hogy eljutok az első boltba.
Konkrét eset:
Reggel 7-kor indultam itthonról.
9:06 perckor voltam az első boltba, mert a legtávolabbi területemen végeztem a munkám.
Lelátogattam az adott boltszámot és
16:33-kor léptem ki az utolsóból.
18:11-kor értem haza.
20:03-ig itthoni adminisztráció.
Ez így 13 óra 3 perc.
Cég szerint ez csak: 7 óra 27 perc és ebből is a konkrét munkám 5 óra 43 perc mert a többit utaztam a boltok között.
„Cég szerint ez csak: 7 óra 27 perc és ebből is a konkrét munkám 5 óra 43 perc mert a többit utaztam a boltok között”
Ez így elsőre elég érdekes, csak az a baj, hogy ez a kettőtök megállapodása szerint érvényes.
Az biztos, hogy a boltok közötti utazás része a munkaidődnek, hiszen a munkaköröd része az utazás is.
Kedves wers,
Köszi az észrevételeidet. Remélem, hogy legalább azt annak veszik, de szerintem ez így nem tisztességes, hogy a 13 órából csak 7 óra a munkám.
Semmi megállapodásotok nincs róla? Mert jogszabályt erre ne keress.
Munkaidőként 8 és fél óra van megjelölve, munkavégzésnek Budapest, Pest megye, Dunakanyar.
Egy HR oldalon ezt találtam:
"Olyan kérdésről van szó, amelyet véleményem szerint fontossága és gyakorisága dacára a munkajogi szabályozás nem kezel kellő mélységig. A körülbelüli főszabály az, hogy az állandó munkahely viszonylatában történő be- és hazajárás nem számít munkaidőnek, míg változó munkahely esetén (pl. területi képviselőknél) az utazással eltöltött idő a munkaidő részét képezi. Igen impozáns túlórapereket lehet abból kreálni, ha a területi képviselő napi munkájának ellátásához rendszeresen kora reggel és késő este kénytelen hosszú órákat vezetni. Konkrétumként a Munka törvénykönyve egyébként e tekintetben mindössze annyit mond, hogy belföldi kiküldetés esetén a rendes munkaidőn kívül utazással töltött időre a munkabér 40 százaléka jár, de a gyakorlatban nem igazán láttam még olyan elszámolást, ami ezt a szabályt figyelembe vette volna."
Ha elővesznek akkor most mit is tehetek?
Ez nem kiküldetés, ez a munkaköröd.
Többféle példát láttam már. Pl.
Nekem sokszor a munkavégzés helyszíne külföld. Érdekes lenne, ha az utazások idjére szabit kéne kivennem, mert az utazás több, mint 7-10 óra, tehát gyakorlatilag nincs munkavégzés oda-vissza úton.
Más, pl. építkezések. Munkaszerződés szerint a dolgozók munkaideje 7 - 15.30, a munkaidő az építkezésen kezdődik, az odaút nem része a munkaidőnek. Kivéve, ha ez monduk 300 km-re van. Erre az esetre az a megállapodás, hogy idulnak 5.00-kor, érkeznek 9.00 körül munkaidő kezdődik 7.00-kor.
Oké, hogy ez nem kiküldetés, de csak így találtam területi képviselők esetében a munkaidőre való utalást. Egy barátom olyan multinál van ahol menetlevelet vezetnek. Neki telephely a kezdete és a vége is a napnak. Telephely pedig az otthona. Ugyanazt csinálja mint én, csak másik cégnél. Ha nem munkaidő az, hogy eljutok az első boltig és haza jövök az utolsóból akkor a kilométer is ilyenkor vajon minek számít?
Én úgy gondolom, hogy onnan munkaidő, hogy elindulok itthonról, odáig, hogy itthon befejezem az adminisztrációt. Kérdés az, hogy jogilag ez helyén való e.
Megoldás az, hogy mindennap hozzám közeleső boltokat veszek fel első boltnak és utolsónak is? (Ha már a Munka Törvénykönyve nem rendelkezik egyértelműen az én munkakörömmel kapcsolatban a munkaidőről.) Vagy ez is betámadható a cég részéről? Na és az adminisztrációs munkáról még nem is beszéltünk.
Egyértelműen rendelkezik.
Tehát egyértelműen az derül ki, hogy NEM munkaidő az, hogy elutazok az első boltig és az sem, hogy hazautazok az utolsótól. Teljesen mindegy, hogy az 10km-re van vagy 150km-re. Tehát én végül is jófejségből utazok naponta akár majd 4 órát, csak hogy dolgozhassak.
Az adminisztrációs munka ami szorosan összefügg a napi munkámmal (rendelések felvitele, költségelszámolás készítése, napi jelentés írása, árajánlatok készítése) a munkaidő része???
Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02