Munkaidő területi képviselők esetében

Katalin19 # 2012.12.04. 07:44

Tisztelt Hölgyem/Uram,
Egy multicégnél dolgozom területi képviselőként. Munkánkat PDA és GPS is rögzíti. Arról érdeklődnék, hogy mi tartozik a munkaidőbe? Munkával kapcsolatos előkészületek? Van ahol azt olvastam, hogy az első boltomhoz eljutás és az utolsó boltomból hazajutás is a munkaidő része az általam betöltött pozíció esetén. Volt olyan ahol viszont ennek ellenkezőjét olvastam.
Szeretnék tisztán látni.
Köszönöm a válaszokat
Tisztelettel

wers # 2012.12.04. 08:00

Volt olyan ahol viszont ennek ellenkezőjét olvastam
Javaslom a munkaszerződésed olvasását, hátha tisztábban látsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.04. 08:01

Mt. 86. § (3) Nem munkaidő

1. a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama.

Célszerű lett volna ezt a munkaszerződésben rendezni.

Mellesleg az ilyen munkakörben jelléemzően kötetlen szokott lenni a munkaidő. A munkáltató minden napora listát ad, hová kell menned?

Katalin19 # 2012.12.04. 08:09

Az van megadva, hogy naponta hány boltot kell meglátogatnom.
Nem tudom, hogyan csináljam azt, hogy a munkámmal kapcsolatban adminisztrációs munkám is van. Én ezt a boltok látogatása után csinálom, itthon. Máshogy nem is tudnám. Szóval ha nem tartozik bele a munkaidőbe az utolsó boltból való hazajutás akkor ki kell lépnem a rendszerből amikor hazaindulok, hogy munka vége, de nem tudok még aznap visszalépni, így az adminisztrációs munkám nem jelenik meg mint munkaidőbe történő munkavégzés. Ez sokszor akár 2-3 óra is lehet. Sőt, így magánkilóméternek számolják a munkaidő utáni, előtti autózást, miközben én csak a munkavégzés helyszínét közelítem meg.

Katalin19 # 2012.12.04. 08:16

Kötetlen a munkaidőm, olyan téren, hogy nincs megadva, hogy 8-4ig, de az igen, hogy 8 és fél óra.

Katalin19 # 2012.12.04. 08:16

Kötetlen a munkaidőm, olyan téren, hogy nincs megadva, hogy 8-4ig, de az igen, hogy 8 és fél óra.

wers # 2012.12.04. 08:19

Régebben, egy kisker hálózatnál, ahol dolgoztam, a "munkahely" gyakorlatilag a céges autó volt, tehát az autó indulásakor kezdődött a munkaidő. Ez nem teljesen egyezik a munkába járással. Ugyanis a cég határozza meg, melyik az első bolt (lehet 20 km, de akár 150 is). Hozzánk az ország egész etrületéről jártak képviselők, Szegedről, Pécsről, Győrből stb, és a mi képviselőink is járták az egész környéket.

Katalin19 # 2012.12.04. 08:26

Az én munkahelyemet is tekinthetjük az autónak. Nekem is van olyan napom amikor 140 km-re kell utaznom, hogy elkezdjem a munkám és a végén ugye újra haza kell mennem 140 km-t. Mostanában kicsit kikezdtek minket a cégnél, hogy mennyit dolgozunk, ezért szeretném jogilag tudni mi a valóság ezzel kapcsolatban.
Területi képviselőként változó munkahelyem van, ezért gondoltam, hogy munkaidő az is, hogy eljutok az első boltba.

Katalin19 # 2012.12.04. 08:33

Konkrét eset:
Reggel 7-kor indultam itthonról.
9:06 perckor voltam az első boltba, mert a legtávolabbi területemen végeztem a munkám.
Lelátogattam az adott boltszámot és
16:33-kor léptem ki az utolsóból.
18:11-kor értem haza.
20:03-ig itthoni adminisztráció.

Ez így 13 óra 3 perc.

Cég szerint ez csak: 7 óra 27 perc és ebből is a konkrét munkám 5 óra 43 perc mert a többit utaztam a boltok között.

wers # 2012.12.04. 08:44

Cég szerint ez csak: 7 óra 27 perc és ebből is a konkrét munkám 5 óra 43 perc mert a többit utaztam a boltok között
Ez így elsőre elég érdekes, csak az a baj, hogy ez a kettőtök megállapodása szerint érvényes.
Az biztos, hogy a boltok közötti utazás része a munkaidődnek, hiszen a munkaköröd része az utazás is.

Katalin19 # 2012.12.04. 08:49

Kedves wers,
Köszi az észrevételeidet. Remélem, hogy legalább azt annak veszik, de szerintem ez így nem tisztességes, hogy a 13 órából csak 7 óra a munkám.

wers # 2012.12.04. 09:00

Semmi megállapodásotok nincs róla? Mert jogszabályt erre ne keress.

Katalin19 # 2012.12.04. 09:10

Munkaidőként 8 és fél óra van megjelölve, munkavégzésnek Budapest, Pest megye, Dunakanyar.

Egy HR oldalon ezt találtam:

"Olyan kérdésről van szó, amelyet véleményem szerint fontossága és gyakorisága dacára a munkajogi szabályozás nem kezel kellő mélységig. A körülbelüli főszabály az, hogy az állandó munkahely viszonylatában történő be- és hazajárás nem számít munkaidőnek, míg változó munkahely esetén (pl. területi képviselőknél) az utazással eltöltött idő a munkaidő részét képezi. Igen impozáns túlórapereket lehet abból kreálni, ha a területi képviselő napi munkájának ellátásához rendszeresen kora reggel és késő este kénytelen hosszú órákat vezetni. Konkrétumként a Munka törvénykönyve egyébként e tekintetben mindössze annyit mond, hogy belföldi kiküldetés esetén a rendes munkaidőn kívül utazással töltött időre a munkabér 40 százaléka jár, de a gyakorlatban nem igazán láttam még olyan elszámolást, ami ezt a szabályt figyelembe vette volna."

Ha elővesznek akkor most mit is tehetek?

wers # 2012.12.04. 09:24

Ez nem kiküldetés, ez a munkaköröd.
Többféle példát láttam már. Pl.
Nekem sokszor a munkavégzés helyszíne külföld. Érdekes lenne, ha az utazások idjére szabit kéne kivennem, mert az utazás több, mint 7-10 óra, tehát gyakorlatilag nincs munkavégzés oda-vissza úton.
Más, pl. építkezések. Munkaszerződés szerint a dolgozók munkaideje 7 - 15.30, a munkaidő az építkezésen kezdődik, az odaút nem része a munkaidőnek. Kivéve, ha ez monduk 300 km-re van. Erre az esetre az a megállapodás, hogy idulnak 5.00-kor, érkeznek 9.00 körül munkaidő kezdődik 7.00-kor.

Katalin19 # 2012.12.04. 09:34

Oké, hogy ez nem kiküldetés, de csak így találtam területi képviselők esetében a munkaidőre való utalást. Egy barátom olyan multinál van ahol menetlevelet vezetnek. Neki telephely a kezdete és a vége is a napnak. Telephely pedig az otthona. Ugyanazt csinálja mint én, csak másik cégnél. Ha nem munkaidő az, hogy eljutok az első boltig és haza jövök az utolsóból akkor a kilométer is ilyenkor vajon minek számít?
Én úgy gondolom, hogy onnan munkaidő, hogy elindulok itthonról, odáig, hogy itthon befejezem az adminisztrációt. Kérdés az, hogy jogilag ez helyén való e.

Katalin19 # 2012.12.04. 09:53

Megoldás az, hogy mindennap hozzám közeleső boltokat veszek fel első boltnak és utolsónak is? (Ha már a Munka Törvénykönyve nem rendelkezik egyértelműen az én munkakörömmel kapcsolatban a munkaidőről.) Vagy ez is betámadható a cég részéről? Na és az adminisztrációs munkáról még nem is beszéltünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.04. 10:44

Egyértelműen rendelkezik.

Katalin19 # 2012.12.04. 11:55

Tehát egyértelműen az derül ki, hogy NEM munkaidő az, hogy elutazok az első boltig és az sem, hogy hazautazok az utolsótól. Teljesen mindegy, hogy az 10km-re van vagy 150km-re. Tehát én végül is jófejségből utazok naponta akár majd 4 órát, csak hogy dolgozhassak.
Az adminisztrációs munka ami szorosan összefügg a napi munkámmal (rendelések felvitele, költségelszámolás készítése, napi jelentés írása, árajánlatok készítése) a munkaidő része???
Köszönöm