Munkaszerződés érdekességei

eszgabor # 2004.11.29. 14:03

"kérd, hogy a képzéseket írásban rendeljék el. Ezeke után akármit írnak le, az semmis.
"
Ravasz!! :-))

the big cat # 2004.11.26. 17:10

Nos, nekem is az a véleményem, hogy az ilyen munkáltatót ott kell hagyni a francba.

Hiába agyalnak a jogásszal, bármiylen szerződéssel jönnek mostmár elő, az színlelt szerződés lesz, amelynek célja a tanulmányi szerződésről szóló jogzsabályok megekrülése. Egyszerűen ne írd alá és kész. És kérd, hogy a képzéseket írásban rendeljék el. Ezeke után akármit írnak le, az semmis.

eszgabor # 2004.11.25. 09:17

Most meg azon agyalnak a jogásszal, h hogyan foglalhatnák tanulmányi szerződésbe a szakmai képzésemet...
Annyira be akarják biztosítani magukat, h a végén ettől megy el a kedvem az egésztől.
Ha valahol szívesen látnak és jól érzem magamat, akkor ott úgyis maradok, ha meg azt érzem, h mindenféle anyagi felelősségeket akasztanak a nyakamba fenyegetésképpen, h nehogy elmenjek, akkor lehet, h oda sem megyek....

eszgabor # 2004.11.23. 11:10

Még nem láttam az utolsó hozzászólást amikor írtam a választ, így arra is reagálnék.
Igen engem is aggaszt, h nekem kell megmondani, h mit lehet és mit nem, m ez feltételezem nem vet jó fényt rám.
A német főnök ragaszkodása miatt viszont jó lenne rendbe tenni jogilag a dolgot, m én sem szeretném, ha pereskedni kellene!
eszgabor

eszgabor # 2004.11.23. 11:07

Köszönöm a gyors válaszokat!
Holnapra egyeztettem időpontot egy jogi képviselővel a lakóhelyemen, aki a magyar jog szempontjából átnézi a szerződést, m az új munkaadóm (egy magyar képviselője van csak) arra hivatkozik, h a német főnöke ragaszkodik a kikötésekhez...
Én meg a jogaimhoz:)
Mégegyszer köszönöm a gyors segítséget!
Üdv!
eszgabor

the big cat # 2004.11.23. 10:58

Nem javasolnám, hogy a szerződésben iylen pontok benne maradjanak, mert ez később végtelen jogvitához, jogellenes levonáshoz, évekig tartó pereskedéshez vezet.

A másik oldaal a dolognak viszont nyilván az, hogy lehet, hogyha ezt nem írod alá, akkor nem kapsz itt munkát.

Én azt javaslom, hogy vesd föl a problémát, jelezd, hogy ez jogellenes, és emiatt semmis, hiába íratják veled alá.

the big cat # 2004.11.23. 10:50

A német munakjogban van oylan rendelkezés, ami krolátok között lehetővé tesz iylen klauzulát, de a magyarban nincs ilyen. Az említett kiegészítéssel együtt is jogellenes és semmis a kaluzula, mert ugyan így 5 évben korlátozza a visszadolgozási időt, de még mindig a munkáltató által elrendelt képzésekre próbál tanulmányi szerződést létrehozni. Ez tilos.

eszgabor # 2004.11.23. 10:23

Bocsánat ez kimaradt :
"A visszatérítendő összeget a fizetés, annak járulékos költségei, egyéb kiadások és tanfolyamok ára teszik ki.Kérésre a mindenkori összeget közöljük. Az egyedi visszatérítési költség évi 20%-kal csökken."

Ezzel még nem volnék kisegítve, m ha folyamatosan küldenek képzésekre, akkor sosem fogyna el, csak gyűlne.
Egyébként nagyon jó volt a megérzés, tényleg német cégről van szó :-))

(és az enyém is, h nincs ez így rendben)
Mit tegyek? Kezdjek el "kötözködni" vagy fogadjam el a 4-es és 5-ös pontot, aztán ha oda kerül a dolog, akkor hivatkozzak arra, h jogilag kifogásolható a dolog?
A többit mindenképpen ki akarom javíttatni.

the big cat # 2004.11.23. 10:09

Méga nnyit az utolsó két ponthoz, hogy a céget ha felmondasz nyilván kár éri, és ezek közül az oktatási költségeket akarja viszsaszerezni. csakhogy a jog szerint mindenhol a világon, csak a jogellenesen okozott károkat kell megtéríteni, márpedig a felmondással okozott kár jogszerűen okozott kár.

Továbbá érvénytelen a rendelkezés azért is, mert a visszatérítési kötelezettség határozatlansága miatt a kötelezettség örökké él, az idő múlásával a visszafizetési köteleszettség és kamatai halmozódnak, ezzel lehetetlenné teszi a felmondást anyagilg, így joggal való visszaélést valósítana meg, ha egyébként jogszerű lenne, de nem az, mert tanulmányi szerződést munkáltató által elrendelt oktatásra tilos kötni.

Egyébként is a viszsadolgozás ideje max 5 év lehet, és ezt a jogszerű tanulmányi szerződésbe is be kell venni, ennek hiánya önmagában semmissé teszi a szerződést, annyira súlyos formai hiányosság.

the big cat # 2004.11.23. 10:03
  1. Hogy hiszel-e nekik a te dolgod. Az biztos, hogy az iylen szóbeli megállpodás senkit semmire nem kötelez, és nem kényszeríthető ki bíróság előtt.
  2. Én se értem. Először is rendkívüli munkavégzésnek hívják és nem túlórának, másodszor a rendkívüli munakvégzés szabályai kógensek, attól eltérni nem lehet, még " a szervíz-külszolgálatra" vonatkozó bárhol lévő szabályok szerint se.
  3. Ezt azt jelenti, hogy indoklás nélkül visszavonhatja, azaz olyan mintha benne se lenne a szerződésben.
  4. Ez kifejezetten jogellenes rendelkezés (gyanítom német cégről beszélünk), a munkáltató által elrendelt oktatások költségeinek iylen kockázata a magyar jog szerint a munkáltatót terheli. Ez a klauzula a magyar jog szerint tanulmányi szerződének minősülne, de formailag hiányos, tartalmilag pedig tiltott kikötést tartalmaz. A munakjogban egyébként sem lehet a munak során bárhogyan megszerzett tapasztalatokért pénzt kérni, akár utólag sem.
  5. Ugyanaz érvényes, mint az előbbire. Ha a cég rendeli el, akkor a viszsakövetelés jogellenes, ez a klauzula semmis.
eszgabor # 2004.11.23. 09:44

Üdv!
Munkahelyet váltanék, de az új cég egy számomra érdekes szerződéssel rukkolt elő.Kérdezném, h jogilag rendben van-e a dolog és csak rajtam múlik, h elfogadom-e, v. pedig jogilag is kifogásolható a dolog?

1.Szóban abban maradtunk, h pár hónap után újbóli bérmegállapítás lesz - m a próbaidőre (2 hónap) "lealkudták" a béremet - viszont a szerződés ezt nem tartalmazza, hanem a csökkentett bérrel számol évi 13 hónapra. (higgyek nekik?)

2."A túlórák a törvényes magyarországi rendelkezések értelmében kerülnek kifizetésre. A továbbiakban a szervíz-külszolgálat munkaidejére vonatkozó megállapítása érvényes." Ezt nem értem.

3.Van céges autó hazsnálat magáncélra, de a bekezdés utolsó mondata: "A cég a magáncélú használati jogot bármikor visszavonhatja." semmi bővebb, h milyen esetben, pedig ez egy juttatás megvonása lenne...

4."...az alkalmazottnak kötelező a képzés összegét visszatérítenie, amnnyiben a CÉG által fizetett oktatás alatt szerzett termékspecifikus tudást az alkalmazott gazdaságilag továbbhasznosítja" Ez mit jelent? Ha otthagyom a céget, akkor váltsak
pályát is, vagy egyáltalán mi számít gazdasági továbbhasznosításnak?

5.
"Az alkalmazottnak kötelező a nem termékspecifikus oktatások, úgy mint nyelvkurzusok, személyiségfejlesztő tanfolyamok, általános oktatás stb. árát, a továbbhasznosítás konkrét bizonyítéka nélkül is visszatéríteni.A visszatérítendő összeget a fizetés, annak járulékos költségei, egyéb kiadások és tanfolyamok ára teszik ki." Ez nekem homályos és előnytelen, m ha a cég elküld olyan tréningekre, amiket a munkámhoz szükségesnek gondol, akkor miért én fizessem ki, ha egyszer otthagyom a céget??

Szóval szerintem durva!
Kérem véleményezzék, h jogi szempontból kifogásolható-e! (sürgős lenne!)
Előre is köszönöm!
eszgabor