Jutalék visszaírás,élő szerződésre,a nettó bruttó

kisgator # 2013.05.02. 06:26

Tisztelt Fórumozók!
Ez év februárig voltam üzletkötő,az egyik nagy B.T.-nál.
Bejelentett nyolc órás munkaviszony számítási alapot képező (bejelentett) bérel 114 E.Ft
Közös megegyezéssel kiléptem , a munkaügyiben a nettó fizetésemet vették alapul a járadék kiszámításánál.
Ez volt az első meglepi.
A jutalék visszaírással eddig nem foglalkoztam,nem is volt sok belőle.
Viszont most kaptam felszólítást a cégtől hogy fizessek nekik eme jogcím alapján.
Két szerződésről van szó, az egyik ÉLŐ és díjjal rendezett! A másik is élő de, az nem olyan egyértelmű.
A díj igazolást mindenesetre elkértem az ügyféltől.
Kíváncsi lennék hogy jó eséllyel támadható e a fizetési felszólításuk a Munkaügyi B.-nál Önök szerint?

A második kérdésem ami nem hagy nyugodni,és alul képzett vagyok hozzá :)
Minden hónap 10-napján megkaptam a fizetésem NETTÓBAN, adózva járulékokkal levonva egyebek.
Akkor a volt cégem miért a BRUTTÓ jutalékot kéri?
Argó most az adóbevallásom nem jó,vagy a munkanélküli "segélyem" is módosulhat?
Szóval nagyon nem veszi be a gyomrom hogy nettó fizetésből bruttóban térítsek mint a cégnek úgy az államnak. Pláne ÉLŐ szerződések után :)
Segítségüket előre is köszönve!

neked annyi # 2013.06.07. 09:42

Szia!

Én is hasonló cipőben járok, mint Te. Sajnos akár melyik ügyvédhez fordultam senki nem vállalta, hogy felvegye a harcot a biztosítóval szemben. Ha nincs más, akkor kiállok a magam igazáért, már csak azért is, mert tudom, hogy a követelésük csak részben jogos.
Szerintem itt ezen a fórumon nem is fogunk a kérdésünkre választ kapni.
Mindenki csak hallgat, mert ez a biztosítóknál bevett szokás, meg a munkaszerződésben le van írva minden, te aláírtad, meg ilyen általános hülye dumák.
Mikor eljöttem a biztosítótól a vezérigazgatótól kezdve mindenki megtanulta a nevem. Jutalék visszaírásnál sem engedem, hogy elfelejtsék.
Ha gondolod vedd fel velem a kapcsolatot:
santojozsefne@gmail.com

Kismaci # 2013.06.07. 10:33

Kedves kisgator,

a jutalék visszaírás feltételei valószínűleg a volt munkáltatódnál van szabályozva. Mikor jár, mikor kell visszafizetned. Először azt kellene ellenőrizned.
A jutalékot te kézhez nettóban kapod, mert a munkáltatód már levonta és befizette az adót és járulékot. Ezért követel bruttót. A jutalék bruttó bérösszegének a bérlapodon szerepelnie kell. Javaslom vesd össze a követelt összeget és a bérpapíron szereplőt.

wers # 2013.06.07. 11:14

Szerintem itt ezen a fórumon nem is fogunk a kérdésünkre választ kapni.
Mindenki csak hallgat, mert ez a biztosítóknál bevett szokás, meg a munkaszerződésben le van írva minden, te aláírtad, meg ilyen általános hülye dumák
”.

Elég jól látod a helyzetet, és ha mindenki azt mondja, talán lehet benne valami.
A szerződésed és az egyéb infok ismerete nélkül milyen válaszra vársz itt?

wers # 2013.06.07. 11:43

A jutalékot te kézhez nettóban kapod, mert a munkáltatód már levonta és befizette az adót és járulékot. Ezért követel bruttót.

Ez szerintem nem így van, attól követelje vissza, akinek fizette

wers # 2013.06.07. 11:47

Argó most az adóbevallásom nem jó

wers # 2013.06.07. 11:48

2012-t érintette? akkor nem jó, de a munkáltatónak ezt illett volna 2013. jan. 31-ig rendeznie, kell egy módosított M30, és önrevízió, a többlet adóelőleg neked jár vissza.

Kőbeíró # 2013.06.07. 13:24

A biztosítók - sok esetben btk-ba ütköző - viselkedéséről nekem is van közvetlen tapasztalatom, aminek nyomán most írom a feljelentést csalás miatt.

Személyes tapasztalatom szerint előfordul, hogy meg sem engedik elolvasni aláírás előtt a 70-80 oldalas szerződéseket és annak az értelmezésében senki sem kompetens, kivéve a Budapesten székelő elérhetetlen jogászokat. [Ez a narancssárga oroszlános társaság.]

Egyet kell megjegyezni végre: nem szabad senkitől és semmitől sem megijedve lehorgasztott fejjel csendben, megalázottan fizetni.

Tőlem hónapokkal a szerződésünk megszűnte után is jogalap nélkül vonnak irodai költségeket abból a ki nem fizetett jutalékból, amit csendben eltettek és majd 42 [!] hónappal később szeretnének azzal elszámolni.

Az már csak hab a tortán, hogy arcátlanul művelik a színlelt szerződés alá tartozó adócsalást.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.07. 14:26

Az nem a "biztosító", hanem a biztosító érdekében eljáró ügynök, pont olyan, mint az a kérdező, aki alá most adod a lovat.

Kőbeíró # 2013.06.07. 14:40

De igen, én pontosan a cégről beszélek, nem valamelyik ügynökéről. Magam is dolgoztam nekik, de alapvetően nem üzletkötésre szerződtem. A szerződésük tele van jogsértő kikötésekkel, a megbízó jogtalan előnyére, ugyanakkor a megbízott hátrányára hozott ellentmondásos és rosszhiszemű intézkedésekkel.

Ez alapján hónapokkal a szerződésünk megszűnése UTÁN követelnek tőlem olyan költségeket, aminek keletkezéséhez AKTÍV közreműködés szükséges. Ilyen például az irodai vezetékes telefon használata vagy a 4 hónapja visszaadott laptop internet-használata.

Mindezeken felül a Ptk. és a Gt. alapvető törvényeit nem tartják be, a vezetők személyes magatartásáról nem is beszélve. Csak néhány példa:

Az egyik középvezető többször jelezte a megyei vezírnek, hogy az egyik kolléganő szerződéseit nem kellene érvényesnek tekinteni, mert aggályos az "Ügyfelek" valóságos szándéka. Miután a rendőrök nyomozni kezdtek az ügyekben, a vezír megvádolta a kisgórét, hogy ő is benne volt. Most majd hamis vád és - egyéni anyagi érdekeltsége okán - csalás miatt fog felelni.

Ugyanez az emberforma év végén egymással kötelezte szerződéseket kötni a megbízott kollégákat, hogy az előírt értékesítési tervek megvalósuljanak...

Van még kérdés?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.07. 15:26

de alapvetően nem üzletkötésre szerződtem.
:)
Hanem mire? Ügynökön kívül másra nincs is szükségük. Bár azt tagadhatatlan, hogy az elnevezésben nagyon kreatívak.

Kőbeíró # 2013.06.07. 15:36

:-D
Cipész a kaptafánál...

Mondjuk az ügynökök vezetőire és képzésükre szakosodott illetőkre azért csak szükségük mutatkozik.
Azt már csak csendben említem meg a kedvedért, hogy az aktuáriusok, a kárszakértők és a biztosítási nyomozók sem véletlenül "találódtak fel". Az adminisztrátorok és az értetlen tömegekkel való kulturált kommunikációra jellemzően kevésbé alkalmas ügyintézőkről nem beszélve.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.07. 15:59

Azért az csak észreveszed, hogy matematikusnak vagy üzletkötőnek akarnak felvenni.
A vezetők meg a trénerek szinte mindig a sikeres üzletkötők közül rekrutálódnak. Úgy értem, mostanában. a 89-90-ben a főnökök igen nagy része érkezett a pártapparátusból. :)

kisgator # 2013.06.07. 16:17

Szep estet.
Bocsanat de nincs ekezet a jelenlegi gepen. Eloszor is k0sz0n0m a sok hozzaszolast.

Vegul is a kerdeseim szerintem ertelmezhetoek voltak, valamennyire.
Szoval Szeptember 10-en lesz a targyalas a munkaugyin.

Premium,bonusz,jutalek cimszavakkal.
Addig is ha van otletetek a temahoz szivesen veszek minden hozzaszolast.

Hamarosan privatban felveszem a kapcsolatot a SORS tarsammal.(Neked Annyi)
Remelem tudtatok igy is olvasni,megegyszer bocsi.

Eredeti kerdesem : elo szerzodesre visszairas.
ILL adozas . Koszonom az erdemi hozzaszolasokat Tisztelt Forumozok

Kőbeíró # 2013.06.07. 16:41

Válaszom szövegkörnyezetéből ki is tűnik, hogy észre vettem-e. :-)

A megállapításodnak van némi valóság alapja, ez az igazgatóság egy [még] vegetáló dinoszaurusz-völgy, ahol 50 fölötti az átlag életkor.

A vezetők és a rangidős kollégák jó része nemcsak politikailag bír közös gyökerekkel, de ezt itt részletesebben nem fejtem ki...

kisgator # 2013.06.07. 17:47

Szép estét mindenkinek!
(lett ékezetes billentyűzet :) )
Szóval a munkaügyi befogadta és kitűzte a tárgyalási napot. Nincs ügyvédem és valószínű nem is lesz módom rá,szóval .....
Az élő szerződésre a visszaírás lassan kialakul ....
De mi van ha már az elejétől sántít a munkaszerződésem?
Tehát az alábbiakról van e véleményetek?
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy az alábbiakat véleményezzék.
Munkaszerződésemet 2009 ben az alábbi tartalommal írtam alá:Munka szer:1 pont
A munkavállaló személyi alapbére havi 87000 Ft. A munkavállaló kizárólag teljesítménybérezésben részesül a mindenkor hatályos jutalékszabályzatban foglaltak szerint,ezért a személyi alapbér csak számítási alapot képez.A teljesítménykövetelményeket,valamint a teljesítmény-tényezőket a társaság belső szabályzata tartalmazza.Munkavállaló tudomásul veszi,hogy a munkáltató által kifizetett bruttó jutalék munkabér előlegként működik. A felek elszámolási kötelezettsége a munkaviszony fennállása alatt és megszűnése után fennáll.
M.Sz 6,pont A munkavállaló munkaidejének mértéke heti 40 óra amelynek beosztását a rendelkezésre állás időszakától eltekintve a munkavállaló maga határozza meg, A rend,állás,ídőtartalma H-CSÜT 08.00-16.30,ig pénteken 08.-13.30-ig. M. Szerz 11-12 pont: Az elszámolt jutalék és költség előleg.

Majdnem mindent felsoroltam a munkaszerződéből,már csak ha be szkennelném lenne pontosabb.
Azt szeretném megkérdezni hogy a kizárólag teljesítménybérezésben részesülő munkavállaló. Amennyiiben napi nyolc órában van foglalkoztatva,viszont nincs (megfelelő)teljesítménye havonta mekkora "fizetésre" számíthat? Azt törvényesen meddig lehet csökkenteni? Ill a járulékokat a munkáltató mi alapján fizeti? A a számítási alapot képező alapbér után,vagy a tényleges jutalék előleg alapján? Azért tartom érdekesnek mert a táppénz alapja a számítási alapbér,míg az álláskeresői támogatás a tényleges jutalék előleg volt.
Viszont ha az adózott és járulékokkal karcsúsított nettó jutalék előlegemből (nekem fizetés) Jogos e ha a munkáltató azt bruttóban veszi vissza a fizetésemből? És hogy nem keletkezik ezáltal SZJA- (többletem)? Hisz néhány esetben a szerintem duplán befizetett adómat a NAV nem kezeli előlegként.
Plusz egy észrevétel ? Ez a szerződés nem egyoldalúan a munkáltató érdekeit tartsa szem előtt? Vagy súlyosabb szavakat használva esetleg megtévesztő,vagy...talán még SEMMIS ?
Mert a munkabér az jár a dolgozónak a többi meg elvileg lekvár,vagyis nem munkabér előlegért dolgozunk,meg azok költségeiért .
Üdvözlettel

Kőbeíró # 2013.06.07. 21:06

Abban az esetben, ha fix alapbér van a szerződésben - márpedig az van - azt kell megfizetnie minden hónapban, járulékaival együtt. Az már a munkáltató rizikója, hogy megtermeled-e neki az adott hónapban vagy sem. Ha nem gazdaságos a foglalkoztatásod, fel is mondhat rendes felmondással.
A felek elszámolási kötelezettsége a munkaviszony fennállása alatt és megszűnése után fennáll.
A hatályos Mt-vel meg mi van? :-) Ökrök. Szóval talán max. 6 hónapon belül követelhetnek, Te pedig például a túlórát 3 éven belül.
Heti 40 órás teljes munkaidős alkalmazotti jogviszonynál minden olyan kikötés, ami a hatályos minimálbértől kevesebbet engedne kifizetni havi munkabér jogcímén, eleve semmis. Ami persze nem eredményezi azt, hogy az egész szerződés semmis, kivéve a súlyos és egyoldalú joghátrányt okozó kikötés.

A "társaság belső szabályzat"-át egyébként elolvastad, megértetted és papíron is átvetted?
Nálam volt ilyen hivatkozás egy olyan szabályzatra, ami sosem létezett. :-)

A felvetésed egyébként ésszerű, de a fennálló gazdasági modellt tekintve sajnos nem teljesen reális, mert jellemzően azért dolgozunk, hogy dolgozhassunk. Lakhatásért, élelemért és némi egészségért - azaz munkaképességünk megőrzéséért és nem a szükségleteink kielégítésén felüli "luxus" felé evickélésért. De ez már más téma.

Abban az esetben, ha fix alapbér van a szerződésben - márpedig az van - azt kell megfizetnie minden hónapban, járulékaival együtt. Az már a munkáltató rizikója, hogy megtermeled-e neki az adott hónapban vagy sem. Ha nem gazdaságos a foglalkoztatásod, fel is mondhat rendes felmondással.
A felek elszámolási kötelezettsége a munkaviszony fennállása alatt és megszűnése után fennáll.
A hatályos Mt-vel meg mi van? :-) Ökrök. Szóval talán max. 6 hónapon belül követelhetnek, Te pedig például a túlórát 3 éven belül.
Heti 40 órás teljes munkaidős alkalmazotti jogviszonynál minden olyan kikötés, ami a hatályos minimálbértől kevesebbet engedne kifizetni havi munkabér jogcímén, eleve semmis. Ami persze nem eredményezi azt, hogy az egész szerződés semmis, kivéve a súlyos és egyoldalú joghátrányt okozó kikötés.

A "társaság belső szabályzat"-át egyébként elolvastad, megértetted és papíron is átvetted?

A felvetésed egyébként ésszerű, de a fennálló gazdasági modellt tekintve sajnos nem teljesen reális, mert jellemzően azért dolgozunk, hogy dolgozhassunk. Lakhatásért, élelemért és némi egészségért - azaz munkaképességünk megőrzéséért és nem a szükségleteink kielégítésén felüli "luxus" felé evickélésért. De ez már más téma.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.07. 22:13

Sok, sok tévedés van ebben.

kisgator # 2013.06.08. 05:37

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Ezt melyik állításra érti?
"Sok, sok tévedés van ebben."
A munkaszerződésemre, vagy az én okfejtésemre? Vagy Kőbeíró Úr hozzászólására?

kisgator # 2013.06.08. 07:26

Tisztelt Kőbeíró Úr!
Köszönöm az eddigi érdemi hozzászólásait.
Mit tudnak a semmis szerződés megállapításának lehetőségéről?
Arra gondolok hogy már megszűnt a munkaviszonyom közös megegyezéssel Februárban.
1:Csak részlegest lehet kérni a bíróságtól? Vagy már erre sincs mód?
2:Ha jól tudom a munkaszerződéses észrevételeket a munkáltató felé írásban kell jelezni,a tudomásra jutástól számított 30 napon belül.
3: a semmis munkaszerződés kimondása járhat e anyagi előnnyel? pl: elmaradt munkabér?
Ha jól tudom első fok végéig kérhető a költségmentesség?
A jutalék visszaírásra gondolok ennél,ami folyamatban van.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.08. 07:34

A Kőbeíró állításaira.

Rebeka61 # 2013.07.09. 18:28

Kőbírónak:
Én is az ING-nél dolgoztam 2 évig,(már 2,5 éve eljöttem) és ugyanígy utólag fizettettek tel., internet költségeket, de a saját visszavásárolt szerződésem ellenértékét, majd még későbbi 65 e, 1 év múlva járó bért is lenyúltak "jutaléktartozás címén...az AVEXO-nak már befizettem vagy 100e Ft-ot, és ma több, mint 2400 Euro-t kért telefonon!
Ha az összes megkötött (volt bőven) szerződésem felmondatták volna (amit az új kollégák előszeretettel meg is tesznek),akkor is bődületes összeg.
Eddig hadakoztam a biztosítóval is, a behajtóval is, hogy milyen állományápolás ez a kollégák részéről stb..., de ma majdnem agyvérzést kaptam, annyira sokkolt a fiatalember a telefonban.

Én ma jutottam arra az álláspontra, h. ügyvédhez fordulok, mielőtt a fenyegetéseikkel úgy kikészítenek, h. tényleg belerokkanok.

Kedves hozzáértők, ezek szerint nincs ezek ellen a piócák ellen semmi védelem?
köszi előre is.

kisgator # 2013.08.17. 08:49

Tisztelt Rebeka 61

Sajnos érdemi válaszra vajmi kevés esély van itt. Legalábbis én keveset kaptam . (Kőbeíró) kivétel.
Unatkozó ügyvédek meg kíméljék :(
Ezzel nem sokat segítettem,tudom.
DE! Az igazság odaát van és keresem !
Amint meglesz közzé is teszem.

Üdvözlettel