Jutalék visszaírás,élő szerződésre,a nettó bruttó

viki66 # 2015.01.24. 08:25

Tiszteletem!
4 éve dolgoztam az ING biztosítónál és múlthéten kaptam egy levelet és egy csekket hogy fizessek be 60 ezer forintot mert felmondták egy szerződésemet...
Arra lennék kíváncsi ez jogos e? Anno egy 30 oldalas szerződést írattak alá velünk amit ott el is kellett dönteni aláírjuk e, elolvasásra nem volt lehetőség ők azt mondták mindenről tájékoztattak minket...

Munkaszerződést nem kaptunk, azt kilehet valahogy kérni?
2011 januárban megszűnt ott a jogviszonyom arról szintén nem kaptam ki a papírt.

A behajtásuk a kért összegről így négy év után jogos?
VÁLASZUKAT köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.24. 08:47

Nem ismerjük a szerződésedet. (Ami valószínűleg nem munkaszerződés volt.)

viki66 # 2015.01.24. 09:35

KI lehet kérni a szerződést vagy fizetnem kell hogy azt sem tudom mit s miért?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.24. 09:38

Kérheted természetesen, de a fizetési kötelezettségeden semmit nem változtat, hogy adnak-e egy példányt belőle vagy nem. (Elvileg kellene, hogy legyen nálad is.)

viki66 # 2015.01.24. 10:06

Nekem nem adtak sem másnak aki akkoriban volt, de ha a szerződésben mégsincs ilyen dolog hogy jogukban áll követelőzni akkor viszont változtat mindenen

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.24. 10:31

Nem. Az, hogy adnak-e neked egy másolatot semmilyen hatással nincs a tartozásodra. Ha tartozol, akkor is tartozol, ha adnak, és akkor is ha nem adnak másolatot - ha nem tartozol, akkor is ez a helyzet.

Egyébként, bár nem akarlak elkeseríteni, de az ilyen szerződésekben mindig benne van a jutalékvisszaírás.

édesanyu # 2015.02.21. 13:31

Egy svéd kozmetikai cég ahova nők tíz-és százezrei csatlakoznak be, hogy olcsóbban vásároljanak, nos folyamatosan arra ösztönöz, hogy léptessünk be a hálózatba embereket, mert az ő vásárlásuk után is adnak plusz "árengedményt, jutalékot, bónuszt" (minek is nevezzem). Előfordul, hogy valakit tényleg beléptet az ember és keletkezik pár száz Ft plusz egy adott hónapban. Az cég internetes felületén ha belépünk a webirodánkba, ezt az összeget nyomon követhetjük. A probléma az,hogy ezt az összeget csak saját névre szóló bankszámlára hajlandóak kifizetni. Nem küldik ki postán sem, és nem lehet levásárolni. Gondoltam összevárok kb. tízezer Ft-nyi hasznot és akkor nyitok bankszámlát,( nincsen, mivel sajnos munkanélküli vagyok) de időközben észrevettem, csak nem emelkedik az összeg, sőt lassan elfogy. Mivel a banki feltételek annyira megváltoztak nem is tudnék számlát nyitni, mert nem tudok rá utaltatni fix összeget havonta. Kutakodtam és annyit megtudtam a szponzoromtól, hogy egy év után törlik a jutalékot és egy jogszabályra hivatkozva csak bankszámlára utalva lehet hozzájutni. A cég a törölt jutalékokról mélyen hallgat és válaszra sem méltat ez ügyben. Szeretném megtudni, hogy joga van-e a cégnek ezt az összeget elvenni tőlem és érdekelne az is, hova kerül a pénz, mert könyveléstechnikailag nem tudom elképzelni. A legfontosabb : miért nem lehet ezt az összeget levásárolni, azaz a következő rendelésemnél jóváírni? Hagyjam veszni a pénzt, vagy fordulhatok pl. a Közvetlen Értékesítők Szövetségéhez vagy Fogyasztóvédelemhez ez ügyben. Köszönöm hogy elolvasta és esetleg reagál rá!