Külföldről betelepült nyugdíjas férfi vagyok. Szeretnék hivatalosan egy háztartásbeli alkalmazottat foglalkoztatni. Mit kell ehhez tennem és kihez fordulhatok tanácsért?
Köszönöm
Háztartásbeli alkalmazott?!
Munkaviszonyban megfelel? Akkor kötni kell egy munkaszerződést, és be kell jelenteni a tb-nél a jogviszonyt.
Köszönöm a választ!
Pont erre gondoltam.
Először keresni kell valaki megbízhatót (munkaközvetítő?) és egy ügyvéddel munkaszerződést készíteni, majd a TB-nél a jogviszonyt bejelenteni.
Milyen (nettofizetés+megterhelés) -re számíthatok %-ban?
Ki tud erre válaszolni?
Hol találok letölthető munkaszerződést?
Hálás vagyok a felvilágosításért.
Üdv.:Gary
A munkaviszonyon kívül létezik más megoldás is, igaz, az elsősorban a természetes személy foglalkoztatónak kedvező elsősorban - a háztartási alkalmazottnak csak akkor, ha van más biztosítási jogviszonya - mivel ez nem keletkeztet tb ellátási jogosultságot. Ez a regisztráció: ha a a foglalkoztató még a foglakoztatás megkezdése előtt bejelenti a háztartási alkalmazottat - ennek regisztrációs díja 1000 Ft/hó - akkor nem terheli őt semmilyen járulékfizetési kötelezettség. Így a megállapodás szerinti béren felül mindössze ezt az ezer forintot kell megfizetnie havonta (függetlenül attól, hogy hány napig dolgozott az alkalmazott a hónapon belül.)
Segíthet a NAV-nak ez a tájékoztatója az ügyintézésben: http://www.nav.gov.hu/…yai_2013.pdf
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02